Kauzer na EP v Krakovu deveti, Božič deseti.

0
430

Krakov, 08. junija (STA) – Slovenski kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer je na evropskem prvenstvu v Krakovu osvojil deveto mesto. Kauzer je bil po kvalifikacijah drugi, a je brez kazenskih sekund v finalu veslal nekoliko prepočasi. Zmagal je Čeh Jiri Prskavec. Kanuist Luka Božič je v svojem premiernem članskem nastopu med posamezniki osvojil deseto mesto.

Kauzerju je danes dobro kazalo. Na skrajšanem programu prvenstva je zgolj brezhibna kvalifikacijska vožnja vodila v finale, polfinale so prireditelji morali izpustiti. V finalu se je pomerilo zgolj 15 najboljših kajakašev in deset kanuistov, Kauzer je bil po kvalifikacijah drugi. Kljub dejstvu, da je v finalu odpeljal brez dotikov, pa ga je napaka pred koncem proge stala višje uvrstitve. Voda je ob upadlem vodostaju danes še bolj nepredvidljiva, treningov pa zadnjih pet dni skoraj ni bilo, saj je bil vodostaj do petka previsok. Napake so čez progo delali malodane vsi, na koncu pa je odločalo, kdo jih je naredil manj.

“Do zadnjega dela proge je bilo v redu, ne vem, kakšni pa so bili vmesni časi. V zadnjih vratcih je voda zanihala, količki so bili tako skoraj v vodi. Lovil sem vrata, a mi je zagrabilo špico. Morda sem tam izgubil kolajno, ne vem. Včeraj je bilo vse videti drugače, danes pa je voda padla in zadnja vratca so vsem delala težave. Ali si jih udaril ali pa na široko zapeljal mimo. Ampak tako je, nimaš kaj. Prva tekma sezone je mimo. Ni se začela, kot sem si želel. Po prvi vožnji je še kazalo, da bo bolje ampak “life goes on” oziroma “c”est la vie” ali kako že rečejo …,” je po devetem mestu dejal najboljši slovenski posameznik današnjega dne.

Presenetil pa je Luka Božič, ki se je že na svojem debiju na članskih tekmah med posamezniki prebil do finala. “V bistvu sem zelo zadovoljen. Že uvrstitev v finale je potrditev dobrega dela čez zimo, čeprav tega ni nihče pričakoval. Lepo sem napredoval, do izraza je prišlo trdo delo pozimi. Lahko rečem, da sem z današnjo tekmo zelo zadovoljen, razen na koncu, ko sem udaril vrata. Glede na to, da sem prvič v članskem finalu, je super,” je po posamični tekmi dejal Božič.

Slednji ima na tem prvenstvu trojni program, po današnjem nastopu v C1 posamično in ekipno bo v nedeljo s Sašem Taljatom veslal še v dvojcu. “Zdaj je najprej nujna regeneracija, saj je treba na progi precej delati. Za dvojca ne veva točno, kje sva, ker imava nov čoln. Menjala sva ga že drugič, všeč nama je, problemov nisva imela, upravičeno računava na finale. Z dobro vožnjo lahko prideš zelo daleč, saj smo videli, da vsi delajo veliko napak, s čisto vožnjo se da priti visoko. Proga je nekoliko bolj zahtevna kot pred leti, prej je bila bolj počasna. Zdaj mi je zelo všeč, “kontriči” dobro primejo, po sredini pa je voda hitra in se da lepo voziti,” je pred nedeljskim nastopom v dvojcu še povedal Božič.

Nastop se ni posrečil Benjaminu Savšku, ki je na lanskem EP v Augsburgu med kanuisti osvojil bron. “Ni se izšlo po načrtih, spodnji del se mi je zalomil. Malo prepozno sem reagiral v 17. vratih, z glavo komaj ujel vratca, potem se zvrnil in izgubil tekmo. Škoda, da je samo ena vožnja, saj bi drugače lahko popravil napako. Zgoraj mi je lepo teklo, ampak kaj hočemo,” pa je po tekmi dejal Savšek.

V nedeljo, zadnji dan prvenstva v Krakovu, bodo poleg dvojcev z Božičem in Taljatom na delu tudi kajakašice. Slovenske barve bosta branili Eva Terčelj in Urša Kragelj. Kvalifikacije bodo na sporedu ob 9. uri.