Kanuisti so na SP v ZDA osvojili zlato kolajno, Anže Berčič pa je bil tretji.

0
567

Slovenska slalomska reprezentanca je svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Wisconsinu zaključila na najlepši možen način. Ekipa kanuistov, ki so jo sestavljali Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof je v ekipni tekmi priveslala do naslova svetovnih prvakov v konkurenci mlajših članov, Anže Berčič pa je bil v posamični konkurenci tretji. Mladinec Luka Žganjar je bil med kanuisti peti, Jure Lenarčič je bil šesti v kategoriji mlajših članov, Ajda Novak pa je bila osma med kajakašicami do 23 let.

Po zlati kolajni, ki so jo v soboto osvojili mladi kajakaši, je slovenska kajakaška reprezentanca bogatejša še za eno zlato odličje. Kolajno zlatega leska so v ekipni tekmi kanuistov priveslali Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof, ki so tako upravičili vlogo favoritov. Tekmovalci tacenskega kluba so bili v najožjem krogu favoritov za odličje že pred odhodom na prvenstvo, da bodo v igri za najvišja mesta pa so potrdili tudi po nastopih v posamični konkurenci. Na ekipni tekmi so bili najhitrejši in kljub dvema kazenskima sekundama osvojili prvo mesto. » Super, kaj naj rečem. Zelo sem vesel, da nam je uspela dobra moštvena vožnja in da smo zmagali. Na progi smo veslali z užitkom. Včasih je srčni utrip sicer narasel, ko je prišlo do kakšne napakice, spet drugič pa smo veslali sproščeno,« je bil z osvojeno zlato medaljo zadovoljen Jure Lenarčič. Druga je bila ekipa Francije, tretja pa Češka, ki je kot edina kanuistična ekipa s progo opravila brez kazenskih sekund.

Že pred ekipno tekmo je za veselje v ekipi poskrbel Anže Berčič, ki je naslovu evropskega prvaka do 23 let, ki ga je osvojil lani v Banjaluki, tokrat dodal še bron s svetovnega prvenstva za mlajše člane. »Današnja tekma je bila zelo zanimiva, še posebej glede na mojo vožnjo, saj je bila ena slabših, kar sem jih prikazal v zadnjem času. Že na začetku sem imel težave, moral sem veslati vzvratno, potem sem imel še nekaj težav, skoraj sem moral narediti eskimski obrat. Na koncu se je dobro izteklo in sem zasedel tretje mesto. Rezultat je odličen, vožnja pa je bila slabša. Zelo sem zadovoljen, ker je konkurenca tukaj res močna, vsi so zelo dobri, tudi v naši ekipi. Nasploh  smo imeli v Ameriki super ekipo, od trenerjev do tekmovalcev. Bilo je bilo enkratno,« je povedal Berčič. Na prvem svetovnem prvenstvu za mlajše člane je zmagal Italijan Roberto Colazingari, drugo mesto pa je osvojil Nemec Franz Anton. Jure Lenarčič, ki je bil najboljši v kvalifikacijah in četrti v polfinalu, je prvenstvo končal na šestem mestu.

V finale se je uvrstil tudi edini slovenski kanuist v mladinski konkurenci, Luka Žganjar, ki je z dvema kazenskima sekundama osvojil peto mesto. Brez napake, ki mu je prinesla kazen dveh sekund, bi zasedel tretje mesto. Zmagal je Francoz Cedric Joly, Nemec Dennis Soeter je bil drugi, Čeh Marek Cepek pa tretji.

Ajda Novak, edina slovenska kajakašica na prvenstvu, je v kategoriji mlajših članic zasedla osmo mesto. V močni konkurenci, kjer je tekmovalo veliko kajakašic, ki odmevne rezultate dosegajo tudi v članski konkurenci, je zmagala Čehinja Katerina Kudejova, druga je bila Nemka Cindy Poeschel (obe sta bili v letošnji sezoni že na stopničkah tekem za svetovni pokal), tretja pa Francozinja Nouria Newman. V konkurenci mladink je bila po pričakovanju najboljša Avstralka Jessica Fox, Čehinja Karolina Galuškova je bila druga, Avstrijka Viktoria Wolffhardt pa je zasedla tretje mesto.

V ekipnih tekmah kajakašic do 23 let ter mladinskih ekip kajakašic in kanuistov Slovenija ni imela svojih predstavnikov. Med mlajšimi članicami so zmagale kajakašice Češke, pred Britankami in Francozinjami, med mladinkami pa so bile najboljše Britanke, pred Nemkami in Čehinjami. V mladinski konkurenci kanuistov je bila najboljša ekipa Francije, drugi so bili Britanci, tretji pa Rusi.