Kanuisti tretji, Savšek za las ob kolajno, Kauzer z izpahnjeno ramo.

0
287

Drugi dan tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki poteka na olimpijski progi v Londonu, je v slovenski tabor prinesel mešane občutke. Kanuist Benjamin Savšek je za las zgrešil kolajno in bil četrti, najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu je s petim mestom dosegel kajakaš Janoš Peterlin, Martin Albreht je bil mesto za njim in izenačil doslej najboljši dosežek v svetovnem pokalu, kanuist Anže Berčič je bil sedmi, kajakaš Simon Brus 12., kanuist Luka Božič pa 23. Precej skrbi pa je povzročila poškodba Petra Kauzerja, ki je bil v kvalifikacijah najboljši, v polfinalni vožnji pa si je izpahnil ramo. V popoldanskih ekipnih tekmah so kanuisti zasedli tretje mesto.

Vse je kazalo, da se bo tretjega mesta na olimpijski progi v londonskem olimpijskem kanalu v posamični konkurenci kanuistov veselil Benjamin Savšek. Ta je sprejemal čestitke in že bil na poti na slovesno razglasitev dobitnikov kolajn, ko so sodniki razrešili pritožbo slovaške ekipe, ki je Mateju Benušu omogočila skok na drugo mesto, s tem pa je Savšek zdrsnil na četrto. Z dvema kazenskima sekundama je za tretjim mestom zaostal za tri desetinke sekunde. Zmagal je Britanec David Florence, tretji pa je bil še en Slovak Michal Martikan.

V finalu je veslal tudi Anže Berčič, ki pa s svojim nastopom in sedmim mestom ni bil zadovoljen: »Nisem najbolj zadovoljen, saj sem že v zgornjem delu proge naredil veliko napako. Boril sem se kar dobro, ampak tudi v nadaljevanju sem nekaj izgubil, dotik pa je bil preveč. Vse se je nabralo, zato je bil na koncu zaostanek zelo velik. Razliko so tokrat delale malenkosti. Večina tekmovalcev je delala precej napak, le redki so odpeljali dobro.« Luka Božič je posamični kanuistični nastop sklenil v polfinalu, na 23. mestu.

Popoldne so kanuisti nastopili še na ekipni tekmi. Evropski ekipni prvaki Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič so bili tokrat tretji, prehiteli pa so jih predstavniki Velike Britanije in Slovaške. Slovenci so sicer dosegli najhitrejši čas, a ob tem prejeli tudi štiri kazenske sekunde, zato so tekmovanje končali na tretjem mestu.

Janoš Peterlin do najboljšega rezultata v svetovnem pokalu

V kajakaškem finalu sta prav tako veslala dva slovenska predstavnika. Na petem mestu je tekmovanje končal Hrastničan Janoš Peterlin, ki je tako prišel do najboljše uvrstitve na tekmah svetovnega pokala doslej. Po polfinalu je kazalo še boljše, saj je bil boljši od vseh tekmecev in končal kot prvi. V finalu pa nato ni šlo vse po načrtu. »Polfinalna vožnja je bila res zelo zanesljiva, čoln je tekel od starta do cilja, kar se je na koncu izkazalo za najboljši čas polfinala. V finalu pa se mi je napaka zgodila že v tretjih vratih. Imel sem rahel dotik, takoj sem tudi slišal, da je bil dotik. Od tistega trenutka je bilo treba napadati na polno, potem pa, ali gre ali pa ne. Proti koncu se mi je vožnja povsem podrla. Peto mesto ni slab rezultat, ampak z vožnjo nisem zadovoljen,« je po tekmi povedal Peterlin, ki se že veseli domače tekme prihodnji teden v Tacnu: »Tacen je domača proga in luštno je tekmovati pred domačimi gledalci. Prejšnji teden sem na evropskem prvenstvu prišel v finale, a imel nepopolno vožnjo, zdaj sem šel stopničko višje, upam, da bom prihodnji teden v Tacnu še višje.«

Le mesto za Peterlinom, na šestem, je tekmo končal Martin Albreht. S tem je izenačil svojo najboljšo uvrstitev na tekmah svetovnega pokala, a vseeno obžaloval izgubljeno priložnost za še višja mesta. Po tekmi je povedal: »Samo prva tekmovalca so odpeljala dobri vožnji, tretji se je nekoliko reševal, pa ima vseeno kolajno. Danes je bila velika priložnost, ki pa je na žalost nisem izkoristil. Zgornji del proge je bil dober, potem pa se mi je pri desetih vratih pripetila napaka. Tam sem izgubil veliko moči, da sem znova prišel do prave linije, potem pa sem zaradi porabe moči postal nenatančen, nepazljiv in napake so se vrstile. Zaradi tega sem porabil še več moči in na koncu vožnja ni bila dobra.« Tudi Albreht se veseli tekme pred domačimi navijači: »Upam, da mi bo letos v Tacnu uspelo priti v finale. Lani sem bil za malenkost enajsti. Zelo si želim finalnega nastopa, progo dobro poznam in mislim, da imam lepe možnosti.« Simon Brus je bil blizu finala, na 12. mestu. Zmagal je Francoz Boris Neveu, drugi je bil Čeh Vit Prindiš, tretji pa Poljak Mateusz Polaczyk. Slovenski kajakaši so na ekipni tekmi zasedli 11. mesto, zmagali so Britanci, pred Francozi in Španci.

Peter Kauzer poškodovan

Po odličnem nastopu v kvalifikacijah, kjer je bil najboljši, je visoko ciljal tudi Peter Kauzer. Ta je v polfinalu krenil odločno, a so kmalu nastopile težave. Pri desetih vratih je imel Hrastničan precej težav, se z veslom zataknil v dno proge, zaradi česar si je izpahnil ramo. »Takoj sem začutil, da nekaj ni prav, potem pa sem s težavo izvedel eskimski obrat,« je  pojasnil Kauzer. Takoj mu je na pomoč priskočil slovaški zdravnik, potem pa so ga odpeljali do bolnišnice: »Napolnili so me s protibolečinskimi tabletami in morfijem. Na srečo je bil tukaj slovaški zdravnik, ki mi je naravnal ramo, drugače bi moral čakati do bolnišnice. Naredili so rentgensko sliko, ki je pokazala, da je rama znova notri, v Sloveniji pa bom moral iti na magnetno resonanco, kjer bomo videli, kako so poškodovane vezi, kako dolga bo rehabilitacija in ali bo potrebna operacija. Tak je šport, saj ni kaj storiti, takšne stvari se dogajajo.« Kljub poškodbi, ki ni odnesla le prvega dela letošnje sezone, ampak zelo verjetno tudi svetovno prvenstvo, je vseeno našel nekaj pozitivnega: »Če se je to moralo narediti, boljše, da se je letos, kot da bi se prihodnje leto ali v olimpijskem letu. Časa nazaj ne morem zavrteti. Sedaj bom videl, kako bo z rehabilitacijo, potem pa šel postopoma naprej. Želim si dobro pozdraviti ramo, da se mi to ne bi ponovilo in da bom v prihodnje miren na startu. Trenutno zelo težko rečem, kako in kaj, mislim, da za drugi del sezone skoraj ni možnosti, tudi svetovno prvenstvo je vprašljivo. Ne želim iti z glavo skozi zid, ker se mi zdi zdravje pomembnejše od ene tekme. Najprej bo treba narediti vse preiskave, potem pa bom razmišljal, kako naprej.«

V nedeljo polfinalni in finalni nastopi čakajo še kajakašice in dvojce. Slovenijo bodo zastopali kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.