Na svetovnem pokalu v Bohinju štiri slovenske kolajne – zmagi Zakrajška in Klobučarja.

0
594

Ta vikend v Bohinju poteka tekma za svetovni pokal v kajakaškem maratonu, ki je hkrati tudi generalka za evropsko prvenstvo, ki bo na Gorenjskem prihodnje leto. Na tekmi svetovnega pokala so se izkazali tudi slovenski tekmovalci, ki so priveslali do štirih kolajn. Na tekmi v kratkem maratonu je med člani zmagal Jošt Zakrajšek, med mladinci je bil najboljši Matic Klobučar, v isti konkurenci je bil Jani Jarc tretji, bronaste kolajne med mladinkami pa se je veselila tudi kajakašica Ines Matuc. V finalu so veslali še mladinka Špela Bajrić, mladinca Jan in Rok Šmit ter član Simon Oven.

Kajakaški maraton je disciplina, ki pri nas še ni zelo poznana, a so slovenski tekmovalci kljub temu zelo dobro nastopili na letošnji tekmi za svetovni pokal v Bohinju. Posebnost kajakaškega maratona je ta, da tekmovalci poleg veslanja tudi tečejo s čolnom v roki, nato pa se znova usedejo v čoln, nadaljujejo z veslanjem, po preveslanjem krogu znova tečejo itd. Letos so maratonu na dolge razdalje (člani kajakaši veslajo na 30 km, ženske in kanuisti na 26,2 km, mladinci 22,5 km, mladinke pa na 18,7 km) dodali še kratki maraton, ki je dolg 3,6 kilometra. Ta tekma je privabila tudi številne slovenske tekmovalce, ki se sicer ukvarjajo s sprintom na mirnih vodah, startal pa je tudi biatlonec Janez Marič.

V kratkem maratonu so Slovenci osvojili štiri kolajne. V konkurenci članov je med kajakaši slavil Jošt Zakrajšek, ki je bil najboljši na vodi, nekaj težav je imel le pri izkrcavanju in vkrcavanju v čoln ter prenosih, kjer so ga specialisti za maraton prehiteli, a je nato vse nadoknadil pri veslanju. »To je povsem logično. Fantje trenirajo maraton, navajeni so na to, na treningih imajo ogromno teka, taktike, kako prenašati čoln in ga čim prej vzeti z vode in potem znova dati na vodo. Po prvem teku me je nekoliko zaskrbelo, ker so fantje res hitro tekli, ampak so se očitno zavedali, da so močnejši pri teku, jaz pa na vodi, tako da so to izkoriščali. Zelo sem vesel, sploh zaradi tega, ker sem enkrat v svoji karieri na mirni vodi lahko nastopil doma. Upam, da bom lahko še večkrat. To je želja vsakega športnika, da tekmuje doma in na olimpijskih igrah. Današnji dan smo zaključili s štirimi medaljami, tako da je to del zahvale organizatorjem, da smo jim pokazali, da smo se uspeli pripraviti. Upam, da bodo imeli zaradi tega motivacijo še za naprej,« je povedal Zakrajšek.

V članskem finalu je veslal še Ljubljančan Simon Oven, ki je bil na koncu sedmi. Drugo mesto je osvojil Madžar Adrian Boros, tretji pa je bil Danec Nicolai Blach.

Zmaga je ostala doma tudi v konkurenci mladincev, kjer je bil najboljši kajakaš Matic Klobučar. Ta se sicer pripravlja za mladinsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah: »Tukaj sem na dvotedenskih pripravah, na katerih se pripravljam na 1000 metrov. Zmagal sem v malem maratonu, tako da sem zelo vesel. Nisem vajen teh prenosov, danes sem jih pravzaprav preizkusil prvič. Tek ni težak, to je povsem naravno, kako se spraviti iz čolna in nazaj v njega, ne da bi se prevrnil, to je pa že večja umetnost.« S skoki iz čolna in nazaj vanj je imel nekaj težav tudi Jani Jarc, ki je dopolnil uspeh s tretjim mestom v isti kategoriji: »Tekma je bila zanimiva. Tek ni problematičen, ampak “basanje” iz čolna in nazaj pa kar. Sam tudi nimam maratonskega čolna, ki ima le osem kilogramov, moj pa jih ima 12. Drugače pa je bila tekma zelo dobra.« Drugi je bil Britanec Zyggy Chmiel. V finalu sta nastopila tudi Rok in Jan Šmit, ki sta bila peti oziroma deseti.

Kolajne se je veselila tudi kajakašica Ines Matuc, ki je zasedla tretje mesto med mladinkami. Zmaga in drugo mesto sta po zaslugi Laure Csima in Fanni Fülöp odšla na Madžarsko. »Nisem pričakovala medalje, saj sem mislila, da bo madžarska konkurenca hujša. Res sem “ful” zadovoljna. To mi je dalo dodatno vzpodbudo. Naslednji teden odhajam na evropsko prvenstvo in sem sedaj postala še bolj zagnana. To je moja prva tekma za svetovni pokal v kajakaškem maratonu. Imeli smo nekaj maratonov, ki pa niso šteli za nič. Super je bilo tudi to, da so vsi naši navijali zame, mi dajali vzpodbudo, tako da sem res zelo zadovoljna,« je po tekmi povedala Ines Matuc. V finalu mladink ji je družbo delala še ena Slovenka Špela Bajrić, ki je bila sedma.

V konkurenci kanuistov in članic Slovenija ni imela svojih predstavnikov. Med kanuisti je zmagal Hrvat Nikica Ljubek, med kajakašicami članicami pa Čehinja Lenka Hrochova.

V nedeljo bo na sporedu še klasični maraton na dolgi razdalji.

 

Uradna stran tekmovanja: http://www.bohinj.si/worldcup2014/si/index.php

 

PROGRAM – nedelja, 8. 6. 2014

09:15 K1 mladinci 6 krogov/5 prenosov = 22.5 km

09:18 K1 mladinke 5 krogov/4 prenosi = 18.7 km

11:45 K1 ženske 7 krogov/6 prenosov = 26.2 km

11:50 C1 moški 7 krogov/6 prenosov = 26.2 km

14:45 K1 moški 8 krogov/7 prenosov = 30 km