Kanuistke na svetovnem prvenstvu v Londonu spisale zgodovino

0
469

Slovenske kanuistke Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak so na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu poskrbele za zgodovinski dosežek. Z ekipnim bronom so osvojile prvo kolajno na članskih svetovnih prvenstvih v ženskem kanuju.

Slovenska ženska kanuistična trojica Eva Alina Hočevar – Alja Kozorog – Lea Novak je dobro uigrana ekipa, saj skupaj veslajo že več let, v ekipnih tekmah pa tudi kažejo napredek. Kanuistke so bile na lanskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji četrte, tokrat pa so storile korak višje in se razveselile bronaste kolajne. To je prva kolajna za slovenski ženski kanu na članskih svetovnih prvenstvih, so pa bile Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak druge na evropskem prvenstvu v Pragi leta 2020.

Po osvojenem bronu tekmovalke niso skrivale navdušenja. “Šle smo ravno dovolj hitro, da smo ujele tretje mesto. Vesela sem, da smo odpeljale čisto vožnjo. Čoln je tekel, imela sem ga ves čas pod kontrolo. Vesela sem, da nam je to uspelo, saj že nekaj sestavljamo lepe vožnje. Lani nam je malo zmanjkalo, letos pa imamo medaljo,” je povedala Eva Alina Hočevar.

Lea Novak se je na drugi strani držala za glavo zaradi svojega dotika, ki je Slovenkam odnesel še odtenek žlahtnejšo kolajno, a veselje sotekmovalk in članov ekipe je hitro prevladalo nad žalostjo zaradi storjene napake. Po nastopu je Lea povedala: “Občutki so malo sladko-kisli, saj bi bile brez mojega dotika, ki je bil popolnoma nepotreben, srebrne. Vseeno pa sem zadovoljna, saj smo pokazale lepo vožnjo, vsaka je vrhunsko opravila svoje delo. Lahko smo zadovoljne.”

Nasmejana je bila tudi olimpijka Alja Kozorog, s 26-leti naša najstarejša članica kanuistične ekipe: “Super je bilo. Že ko sam dobro veslaš in se na vodi odlično počutiš, je dobro, ko pa si v harmoniji še z dvema sotekmovalkama, je res vrhunsko. Že med vožnjo so se mi vzidgnile kocine, saj je bila res vrhunska vožnja. Dobro smo se križale. Na koncu ni moglo biti drugače, kot je bilo. Moštev niti nismo trenirale posebej, le enkrat, ampak toliko let že veslamo skupaj, tako da je bilo najbolj pomembno, da smo se osredotočale na svojo vožnjo in pravilno križanje, kar nam je uspelo.”

Zmage in naslova ekipnih svetovnih prvakinj so se veselile Britanke Mallory Franklin, Kimberley Woods in Ellis Miller, ki so na domačem terenu tekmice prehitele za več kot dve sekundi. Druge so bile Čehinje Gabriela Satkova, Tereza Fišerova in Tereza Kneblova.

Tik pod zmagovalnim odrom je tekmovanje zaključila ekipa kanuistov. Slovenci so startali zadnji, saj so lani Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič postali ekipni svetovni prvaki. Tokrat je poleg najvišje uvrščenih kanuistov svetovne jakostne lestvice Savška in Božiča nastopil 16-letni Žiga Lin Hočevar, letošnji svetovni mladinski prvak, za katerega je to prvo člansko svetovno prvenstvo.

Slovenska ekipa je veslala zelo dobro, kolajne pa jo je stal le trenutek nepazljivosti in napaka, ki je odnesla nekaj dragocenega časa. Na koncu so Savšek, Božič in Hočevar četrti, le sekundo za bronasto kolajno.

“Dejansko je bil le en trenutek nepozornosti, kar nas je danes stalo medalje. Mislim, da sva se z Žigo Linom odlično ujela. Lepo je napadal. Vožnja je bila konkurenčna, če ne celo najboljša. V tistem delu smo izgubili verjetno več kot dve sekundi in pol, kolikor smo zaostali za zmagovalci. Lahko smo veseli, seveda pa je malo grenkega priouksa, saj smo pripravljeni za višja mesta,” je povedal Božič, ki se je pretekli konec tedna le za nekaj ur vrnil v domovino, saj sta se s partnerko razveselila rojstva sina, nato pa se z večernim letom že vrnil v London.

Naslov ekipnih svetovnih prvakov so si priveslali Francozi Nicolas Gestin, Jules Bernardet in Lucas Roisin, drugi so bili Britanci, tretji pa Italijani.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v Augsburgu so do srebrne kolajne priveslale kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar, v enaki postavi pa so bile letos pete. V izjemno izenačeni tekmi, kjer so prve tri ekipe ločile vsega štiri desetinke, so za zmagovalkami zaostale za nekaj manj kot štiri sekunde. Zmagale so Avstralke Jessica Fox, Noemi Fox in Kate Eckhardt, druge so bile Španke, tretje pa Britanke.

V zadnji tekmi dneva so se na progo podali še kajakaši. Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žiga Lin Hočevar so nastopili dobro, a jim je vseeno nekoliko zmanjkalo do kolajne. Na koncu so bili šesti. Svetovni prvaki so postali Čehi Jiri Prskavec, Vit Prindiš in Jakub Krejči, drugi so bili Francozi, tretji pa Poljaki.

V sredo se svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Londonu nadaljuje s kvalifikacijami kanuistk in kanuistov. Na startu bodo Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, Lea Novak, Benjamin Savšek, Luka Božič in Žiga Lin Hočevar.

Uradna spletna stran (rezultati, povezava do spletnega prenosa)https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/lee-valley-2023