Vročica pred slalomskim vrhuncem sezone narašča

0
705

Le še nekaj dni nas loči od začetka svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah in olimpijskih kvalifikacij v Londonu. Prihajajoče tekmovanje bo najpomembnejše v letošnjem letu, saj ne bodo delili le kolajn najboljšim na svetovnem prvenstvu, temveč tudi kvote za nastop na OI v Parizu 2024.

Slovenska reprezentanca se na svetovno prvenstvo v Veliki Britaniji že pripravlja na prizorišču in odšteva dneve do začetka. Prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva je torek, ko bodo na sporedu ekipne tekme, kjer bodo slovenske ekipe sodile med glavne favorite za osvojitev kolajne. Sreda in četrtek bosta namenjena kvalifikacijskim tekmam, v petek polfinalne in finalne vožnje čakajo kanuistke in kanuiste, v soboto pa še kajakašice in kajakaše. V nedeljo bodo na sporedu preizkušnje v kajakaškem krosu.

Rezultati svetovnega prvenstva bodo pomembni tudi zaradi pridobivanja olimpijskih kvot za olimpijske igre v Parizu 2024. Kvoto si bo v Londonu priborilo po 15 najvišje uvrščenih držav v kajaku tako med moškimi kot med ženskami ter po 12 najboljših držav v kanuju (ženskem in moškem). Nato bodo za evropske kvalifikacije pregledali rezultate evropskih iger, ki jih je junija gostil Krakov, ter podelili še po eno kvoto v posamezni disciplini najvišje uvrščeni državi na evropskih igrah, ki bo na svetovnem prvenstvu v Londonu ostala praznih rok.

Svetovno prvenstvo pa bo hkrati tudi prva interna kvalifikacijska izbirna tekma za izbor slovenske ekipe za Pariz 2024. “Pravila so bila sprejeta z začetkom letošnjega leta. Štejejo najboljše tri izmed štirih tekem, in to letošnje svetovno prvenstvo, finale svetovnega pokala v Parizu in dve tekmi v prihodnjem letu, od katerih bo zadnja domače evropsko prvenstvo v Tacnu. Organizirali ga bomo ne glede na poškodbe po ujmi. Zveza se je namreč odločila, da bomo naredili vse, da to prvenstvo organiziramo. Končen izbor ekipe bo znan po evropskem prvenstvu,” je povedal direktor KZS Andrej Jelenc.

Najizkušenejši član slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu bo Peter Kauzer, ki je nedavno dopolnil 40 let, na vrhunec sezone pa bo prišel kot zmagovalec tekme za svetovni pokal v Španiji. V kajakaški ekipi mu bosta družbo delala Žiga Lin Hočevar in Martin Srabotnik. “Po prvem delu sezone nisem bil zadovoljen, ni mi uspelo prebiti finalnega praga, deloma zaradi kazenskih sekund, deloma zaradi zdravstvenih težav. Sedaj je to pozabljeno. Najprej sem se dobro spočil in se dobro pripravil na drugi del sezone. Na prvi tekmi po dvomesečnem premoru niti ne veš, ali si na dobri poti, ampak z vožnjami in zmago v Španiji sem potrdil, da sem še zmeraj hiter in da sem na pravi poti,” je povedal Kauzer.

Hrastničan je na tej progi tekmoval večkrat, med drugim na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu leta 2015. “Proga v Londonu je dobra, uživam veslati tam. Leta 2015 sem bil na SP tik pod stopničkami, to je bila moja sezona vračanja po hudi poškodbi. Cilj takrat je bil osvojiti kolajno, ampak tudi četrto mesto je bilo zelo dobro,” je povedal Kauzer, ki si je prav v Londonu v sezoni 2014 izpahnil ramo.

Lepše spomine imata na prizorišče v Lee Valleyju kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič. Prvi je tu na SP 2015 osvojil posamično srebrno kolajno in ekipni bron, pri katerem je sodeloval tudi Luka Božič. “Že dolgo je od tega, ampak spomini so vseeno lepi. Zmanjkale so mi štiri stotinke do zlate medalje, ampak takrat je bila zame srebrna medalja vrhunski dosežek. Tudi letos odhajam z željo po dobrem rezultatu, po vrhunski uvrstitvi. Proga mi ustreza, ker je divja, takšne so mi všeč,” je povedal Savšek.

Visoke cilje ima tudi Božič, ki je v začetku septembra tako kot Kauzer stopil na stopničke na tekmi svetovnega pokala v Španiji: “Popotnica je dobra, ampak šlo bo znova. Vsi bomo na startu na nuli. Želim si takšnih voženj in tekme, kot sem jo zgradil v La Seu, od kvalifikacij naprej. Veslal sem dobro in to si želim pokazati tudi v Londonu.”

Najboljšima kanuistoma svetovne jakostne lestvice se bo pridružil še Žiga Lin Hočevar, ki je letos postal svetovni mladinski prvak v kanuju. “V letošnjem letu imam veliko startov, od prvega junija, ko je bil prvi svetovni pokal, in do osmega oktobra, ko bo zadnji svetovni pokal v Parizu, imam skoraj vsak vikend tekmo, kar je kar naporno, a motivacije ne manjka,” je povedal 16-letni Žiga Lin in dodal, kaj si želi na tem članskem prvenstvu: “Medaljo!”

Med kajakašicami bodo tekmovale Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak. Vse tri bodo tudi na startu kajakaškega krosa. “V obeh disciplinah poskušam tekmovati čim boljše, sam fokus na treningih in tekmovanjih pa je sicer še vedno na slalomu, v to usmerjam moči in energijo. Tekme krosa pa jemljem kot najboljši trening in se iz tega učim. Na svetovnem prvenstvu so glavni cilji čim boljši nastopi v slalomu, kros pa pride zadnji dan, tako da se bom potrudila tudi tam in dala vse od sebe,” je povedala Eva Terčelj, svetovna prvakinja iz sezone 2019.

Ajda Novak je v lanskem letu osvojila kolajno v kajakaškem krosu na evropskem prvenstvu, ima pa tudi ekipne kolajne v kajaku z največjih tekmovanj. “Če se uspem osredočiti nase in odpeljati vožnjo, s katero bom zadovoljna, bo tudi rezultat primeren. Če mi bo to uspelo, bom zadovoljna. London je precej specifična proga, leži mi, da grem prej, sploh, ker tekmujem v dveh disciplinah, da imam kakšen trening več v krosu. Poleti sem že trenirala tam, imam dobre občutke na tej progi,” je povedala Ajda, ki je tako kot njeni reprezentančni kolegi na prizorišče odpotovala deset dni pred prvenstvom.

Veliko startov v letošnji sezoni je imela tudi Eva Alina Hočevar, ki je tekmovala tako na članskih tekmah kot na prvenstvih za mlajše člane. Napored spored jo čaka tudi prihodnji teden, saj bo tekmovala tako v kajaku in kanuju kot v kajakaškem krosu. “Utrujenost se pozna, tudi zdravstveno trenutno nisem najboljše, a to ne bi smelo ključno vplivati na nastop. Verjamem, da se bom pripravila na tekmo, kot se moram. Poskušala bom pokazati najboljše, kar lahko,” je povedala Eva Alina.

Na prvenstvih do 23 let je letos nastopala tudi Lea Novak, in to zelo uspešno, saj je priveslala do evropskega brona med kajakašicami, tokrat pa jo bomo videli v kanuju. Pred prvenstvom je izpostavila glavno željo: “Cilj nastopa na SP je sestaviti dobre vožnje, s čimer sem imela letos nekaj težav, sploh na članskih tekmah. Če mi to uspe, pa bomo od tam gradili dalje.”

V kanuju bo tekmovala tudi Alja Kozorog, ki za razliko od ekipnih kolegic ni tekmovala na prvenstvih za mladince in mlajše člane: “Pozna se, da izpadeš iz tekmovalnega ritma. Po eni strani je kar težko priti nazaj, sicer smo imeli državno prvenstvo, udeležila sem se tudi tekme za točke ICF v Bratislavi, sedaj pa smo imeli še svetovni pokal, po drugi strani pa je to čas, da na novo postaviš po prvem delu sezone, da se zbereš in na novo startaš. Veselim se svetovnega prvenstva. Graditi je treba postopno, oddelati vsak dan posebej.”

V nedeljo bosta na startu kajakaškega krosa še Vid Kuder Marušič in Tine Kancler, ki ju v slalomskem delu prvenstva ne bomo videli. Kuder Marušič je na zadnjem svetovnem pokalu pred SP v Španiji prišel do najboljšega izida sezone, pred nastopom v Londonu pa pravi: “Proga je boljša kot v La Seu dUrgellu, saj se da boljše postaviti progo za kajakaški kros, hkrati pa omogoča tudi več manevrov in prehitevanj. Najprej pa upam, da do te faze sploh pridem, da bom lahko koga prehitel.”

Svetovno prvenstvo na olimpijski progi iz leta 2012 se bo sicer začelo v nedeljo z otvoritvijo, v torek pa sledijo prve tekme.

Prenos tekmovanja v petek, soboto in nedeljo si bo mogoče ogledati na TV SLO 2 od 14.30 dalje.

SVETOVNO PRVENSTVO V SLALOMU NA DIVJIH VODAH

LONDON – LEE VALLEY

19. – 24. SEPTEMBER 2023

SLOVENSKA EKIPA

Kajak moški: Peter Kauzer, Žiga Lin Hočevar, Martin Srabotnik

Kajak ženske: Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Ajda Novak

Kanu moški: Benjamin Savšek, Luka Božič, Žiga Lin Hočevar

Kanu ženske: Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, Lea Novak

Kajakaški kros: Eva Terčelj, Ajda Novak, Eva Alina Hočevar, Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Žiga Lin Hočevar, Peter Kauzer

PROGRAM TEKMOVANJA

Torek, 19. 9. – Ekipne tekme

Sreda, 20. 9. – Kvalifikacije kanu ženske in moški

Četrtek, 21. 9. – Kvalifikacije kajak ženske in moški

Petek, 22. 9. – Polfinale/finale kanu ženske in moški

Sobota, 23. 9. – Polfinale/finale kajak ženske in moški

Nedelja, 24. 9. – Kajakaški kros (vse faze tekmovanja)Uradna spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/lee-valley-2023