Kauzer do novega uspeha – na svetovnem prvenstvu v Franciji bronast!

0
349

Kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer je znova dokazal, da sodi med najboljše divjevodaše sveta. V polfinalni vožnji je deklasiral konkurenco s skoraj štirimi sekundami naskoka, v finalni vožnji pa po naknadno dosojenem dotiku s prvega zdrsnil na tretje mesto. To je njegova prva bronasta posamična kolajna s svetovnih prvenstev in tretja po dveh naslovih svetovnega prvaka. V finalu je veslal tudi Martin Srabotnik in bil deveti, Žan Jakše je zasedel 21. mesto, kanuistka Nina Bizjak pa je bila 29.

Hrastniški kajakaš Peter Kauzer je tekmecem v polfinalnem nastopu prikazal šolo slaloma na divjih vodah. S pravo poezijo na brzicah umetnega kanala v Pauju je v cilj priveslal s 3,99 sekundami naskoka pred tekmeci in v finalu startal kot zadnji. Tudi v finalni vožnji je bil odlično na poti, znova veslal tako kot zna in v cilj priveslal z najboljšim časom finala.

Že se je veselil tretjega naslova svetovnega prvaka, a žal le nekaj minut, saj se je poleg njegovega imena kmalu pojavila zvezdica, ki nakazuje, da sodniki znova preverjajo video posnetke. Ena izmed kamer je namreč pokazala dotik, tako da so mu pribili dve kazenski sekundi, ki sta ga potisnili na tretje mesto. Pred Kauzerjem sta preizkušnjo končala Čeha Ondrej Tunka in Vit Prindiš.

Sprva je bilo razočaranje veliko, a po podelitvi kolajn je obraz 34-letnega slalomista na divjih vodah že krasil nasmešek. »Malo mi je žal, ker je kolajna samo bronasta. Tekma je bila res dobra, vožnje so bile dobre. Ondrej in Vit sta prikazala zanju dobri vožnji. Jaz to progo dobro poznam, čoln mi dobro teče. Če naredim svojo vožnjo, mi nihče ne pride blizu. V finalu sem jim dal možnost z dotikom, tako da sta me prehitela dva. Še dobro, da sta bila le dva! To je šele moja tretja posamična kolajna s svetovnih prvenstev. Zadovoljen sem s prikazanimi vožnjami, zaradi tega ne more biti grenkega priokusa. Tu sem dosegel dve zmagi v svetovnem pokalu, zdaj še tretje mesto na svetovnem prvenstvu. Proga je res hitra, v drugem delu proge je veliko valov, tako da moraš biti tehnično podkovan. Atmosfera na tej tekmi je na nivoju višje kot na ostalih tekmah. Res vse pohvale organizatorjem. S svetovnega prvenstva se vračam z dvema kolajnama, lahko bi bilo boljše, lahko pa ne bi bilo nobene, tako da sem kar zadovoljen z izkupičkom,« je povedal Kauzer.

V finalu je veslal tudi Martin Srabotnik, ki je prejel 54 kazenskih sekund, in na koncu preizkušnjo končal na devetem mestu. »Mislim, da je bilo vse dobro. Dobil sem 50 kazenskih sekund. Vseeno so ti fantje res hitri in bolan sploh nisem konkurenčen, že zdrav bi težko priveslal do konca te proge. Zelo je naporna. Zadovoljen sem,« je po prvem finalnem nastopu na članskih svetovnih prvenstvih in sploh po prvem članskem svetovnem prvenstvu v karieri povedal Srabotnik.

Med kanuistkami je v polfinalu slovenske barve zastopala Nina Bizjak. Primorska slalomistka je imela že v zgornjem delu proge nekaj težav, ki pa so se v nadaljevanju le še vrstile. Na koncu je zasedla 29. mesto. »Prvi cilj je bil polfinale, kar sem izpolnila. V polfinalu sem si želela le tega, da bi veslala najboljše kot lahko. To se ni zgodilo. Pravzaprav se mi je zalomila cela vožnja. To je del igre. Kdaj ne gre in danes mi ni šlo. Proga je zahtevna, a ni bila le to težava. Že od začetka mi ni steklo, potem sem imela še dotik in napake so se vrstile ena za drugo. Razočarana sem nad nastopom. Nisem želela tako zaključiti sezone, ker sem imela do sedaj lepše vožnje in rezultate. Zdaj smo zaključili in si bom vzela nekaj dopusta, potem pa se začela pripravljati na zimski trening,« je povedala Bizjakova.

Naslov svetovne prvakinje v kanuju si je priveslala Britanka Mallory Franklin, druga je bila Čehinja Tereza Fišerova, tretja pa Brazilka Ana Satila.

Med dvojci sta si zlato kolajno priborila Francoza Gauthier Klauss in Mathieu Peche, druga sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, tretja pa Nemca Thomas Becker in Robert Behling.

V soboto bodo na vrsti polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kanuistov, v pozno popoldanskem delu programa pa bodo sledile še finalne vožnje v sprintu na divjih vodah, kjer bodo kolajne in najvišja mesta lovili tudi slovenski kajakaši in kanuisti.

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/pau-2017/rankings-results