Kauzer prvi, Savšek drugi na svetovni slalomski jakostni lestvici.

0
595

Da slovenski divjevodaši sodijo v svetovni vrh ni skrivnost, to dejstvo pa potrjuje tudi svetovna jakostna lestvica, na kateri pri vrhu najdemo tako kajakaša Petra Kauzerja kot kanuista Benjamina Savška. Med najboljšo deseterico so še kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj ter kanuist Luka Božič.

Na svetovni jakostni lestvici, kjer za razvrstitev štejejo rezultate svetovnega prvenstva, svetovnih pokalov kot tudi ICF ranking tekem v letošnjem in lanskem letu, na vrhu znova lahko najdemo kajakaša Petra Kauzerja, ki se je letos že veselil naslova evropskega prvaka, zmage na svetovnem pokalu v Augsburgu ter stopničk na svetovnem pokalu v Krakovu. Na vrhu je nasledil Čeha Vita Prindiša, ki je sedaj na drugem mestu. Še en Čeh Jiri Prskavec pa zaokrožuje najboljšo trojico kajakašev. Med najboljšo stoterico najdemo še pet Slovencev. Martin Srabotnik je 37., Žan Jakše 46., Simon Brus 63., Niko Testen 66., Vid Kuder Marušič pa 68.

Na drugem mestu med kanuisti se nahaja Benjamin Savšek, pred katerim je uvrščen le Nemec Sideris Tasiadis. Tretji je Slovak Alexander Slafkovsky. Na devetem mestu je Luka Božič, Anže Berčič je 18., Jure Lenarčič pa 26. Med najboljšo stoterico je še Žiga Taljat, ki je 85.

V kajaku imamo med najboljšo deseterico uvrščeni dve tekmovalki, in sicer Evo Terčelj, ki je sedma, in Uršo Kragelj, ki je deveta. Ajda Novak je 51. Najboljša kajakašica je Avstralka Jessica Fox, druga je Nemka Ricarda Funk, tretja pa Španka Maialen Chourraut. Foxova kraljuje tudi v razvrstitvi kanuistk, kjer sta ji najbližje Britanki Mallory Franklin in Kimberley Woods. Najvišje uvrščena Slovenka je Nina Bizjak na 33. mestu, Alja Kozorog je 39., Lea Novak 72., Eva Alina Hočevar pa 116.

Po treh tekmah svetovnega pokala pa je prijeten tudi pogled na trenutno lestvico. Peter Kauzer in Luka Božič sta pred zadnjima dvema tekmama svetovnega pokala, ki bosta v Tacnu in La Seu d”Urgellu, namreč uvrščena na četrti mesti. Pred Kauzerjem so Britanec Joseph Clarke, Čeh Jiri Prskavec in Poljak Dariusz Popiela, pred Božičem pa Slovak Alexander Slafkovsky, Nemec Sideris Tasiadis in Britanec Ryan Westley. Med kanuisti je Benjamin Savšek trenutno sedmi, Jure Lenarčič 23., Anže Berčič pa 28. V kajaku je novinec v članski reprezentanci Niko Testen 24., Martin Srabotnik je 29., Vid Kuder Marušič pa 32.

Na petem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala najdemo kajakašico Evo Terčelj, Urša Kragelj je 16., Ajda Novak pa 37. V kanuju je prav tako na 37. mestu uvrščena Eva Alina Hočevar, ki je tekmovala le v Augsburgu, in sicer na svoji prvi tekmi svetovnega pokala v karieri, Nina Bizjak je 54., Alja Kozorog 56., Lea Novak pa 66. Vse slovenske kanuistke so nastopile le na eni tekmi.

Naslednja tekma svetovnega pokala bo potekala v Ljubljani, in sicer med 31. avgustom in 2. septembrom, že 29. avgusta pa bo v centru Ljubljane tudi tradicionalni paralelni slalom.

 

Foto: Michal Gelata