Kauzer ter Božič – Taljat najhitrejši v kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v Tacnu.

0
578

Prvi dan četrte tekme svetovnega pokala v Tacnu so se slovenski tekmovalci odrezali odlično. Na domači progi so si polfinalne nastope priveslali skoraj vsi, brez vnovičnega nastopa sta ostala le mlada dvojca Jeklin – Testen in Žnidaršič – Žganjar. V konkurenci kajakašev je bil najhitrejši Peter Kauzer, med dvojci pa sta kvalifikacije na vrhu končala Luka Božič in Sašo Taljat.

Uvodni dan tekme svetovnega pokala je minil v znamenju slovenskih tekmovalcev, ki so dobro nastopali v vseh kategorijah, še posebej pa so se izkazali kajakaš Peter Kauzer ter Luka Božič in Sašo Taljat v konkurenci dvojcev, ki so brez težav ugnali vso konkurenco. Kauzer je že v prvi vožnji s progo opravil več kot dve sekundi hitreje kot tekmeci, v drugi pa se mu je na nekaj več kot 60 stotink sekunde zaostanka približal Italijan Giovanni De Gennaro. Tretjeuvrščeni Poljak Mateusz Polaczyk je zaostal že za več kot sekundo in pol. »V drugi vožnji mi je šlo malo bolje kot v prvi, a čeprav zdaj nisem ponavljal tistih napak, ki sem jih delal v prvi, sem slabo odpeljal nekatere dele, ki sem jih v prvi vožnji dobro. Tako da sta bili to dve povprečni vožnji. Jutri bo treba pokazati več, danes je bilo pomembno uvrstiti se naprej v polfinale in imeti čim boljše izhodišče, da potem lahko dlje spiš. Danes se bom dobro spočil. Da se odpeljati še hitreje, okrog 93 ali 94 sekund, sploh zdaj, ko sem v boljši formi, kot sem bil v prvem delu sezone, so pa roke tudi že malo trde. Proga danes sicer ni bila postavljena najbolj po mojem okusu, želel bi si drugačno,« je po tekmi povedal Kauzer.

V polfinale se je z odličnim rezultatom, bil je šesti, uvrstil tudi Martin Albreht, v soboto dopoldne pa se bosta na progo podala tudi Janoš Peterlin, ki je bil 26., in Simon Brus, ki je zasedel 28. mesto.

Najhitreje sta s kvalifikacijsko progo opravila tudi Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta bila v prvi vožnji od tekmecev hitrejša za skoraj štiri sekunde, zato v drugo sploh nista nastopila. Tudi ob koncu tekmovanja sta bila še vedno uvrščena na vrhu, na nekaj več kot sekundo zaostanka sta se jima približala le Italijana Pietro Camporesi – Niccolo Ferrari, tretja pa sta bila bratranca Peter in Ladislav Škantar s Slovaške. »Tokrat nama je tu v Tacnu kar šlo. Po kar malo treningih se počasi uveslavava, ta dva svetovna pokala pa nama tudi služita kot priprava za svetovno prvenstvo. Danes nama je prvi tek kar uspel, pokazala sva dobro vožnjo, čeprav se morava znebiti še nekaj napak in še nisva povsem usklajena. Bova videla, kako se bo iztekla tekma v nedeljo,« je povedal Luka Božič. Na tekmi sta priložnost za nastop dobila tudi mlada dvojca Jakob Jeklin – Niko Testen in Peter Žnidaršič – Luka Žganjar. Vsi so svoje nastope sklenili v kvalifikacijah, Primorca Jeklin in Testen sta bila 22., Ljubljančana Žnidaršič in Žganjar pa 24. »Na začetku sezone nisva pričakovala, da bova dirkala na svetovnem pokalu in debi v svetovnem pokalu je res poseben občutek. Nekaj neverjetnega,« je povedal Niko Testen, Jeklin pa je dodal: »Danes sva opravila kar dobro, v prvem teku sva se sicer na koncu prevrnila, ampak sva z drugi tek odveslala solidno. Za prvi nastop med elito je bilo kar v redu. Vsaka tekma ti nekaj da, tako da imava zagona za naprej še ogromno.«

Brez težav so si sobotni nastop priveslali tudi vsi trije kanuisti. Najboljši rezultat je postavil Luka Božič, ki v drugi vožnji sploh ni startal, na koncu pa je bil šesti. »Pokazal sem lepo vožnjo, take bolj okrogle linije sicer, a dovolj za uvrstitev v polfinale, kar sem tudi pričakoval. Zdaj grem takoj počivat, da se dobro pripravim na jutrišnji polfinale. Upam, da bom še enkrat pokazal take vožnje, kot sem jih na izbirnih tekmah. Vsakič malo presenetim samega sebe, sploh ko odpeljem tako kot danes, ampak take vožnje sem v letošnji sezoni že prikazal, celo boljše, in upam, da bom do svetovnega prvenstva in skozi celotno tekmo to samo še nadgrajeval,« je svoj kanuistični nastop ocenil Božič. Med deseterico, na osmem mestu, je kvalifikacije sklenil tudi zmagovalec prejšnje tekme svetovnega pokala Anže Berčič: »V prvi vožnji me je bilo kar malo strah, a sem na srečo odpeljal brez napak. V drugi vožnji pa se mi je pripetila napaka, a je bila vožnja kljub temu lepa. Navijači tu so super, zelo so glasni in kar pomagajo. Polfinalno vožnjo želim odpeljati brez napak.«. Benjamin Savšek je zasedel 12. Mesto. Najhitrejši je bil Američan Casey Eichfeld, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Slovaka Matej Benuš in Alexander Slafkovsky.

Med najboljšo deseterico sta se uvrstili kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki sta bili deveta oziroma deseta, s tridesetim mestom pa je polfinalni nastop ujela tudi Ajda Novak. »Zadovoljna sem, saj sem odpeljala solidni vožnji, čeprav s še kar nekaj napakami in težavami. Predvsem v drugi vožnji sem na prvem padcu naredila večjo napako, ampak cilj kvalifikacij je uvrstiti se naprej, kar je doseženo, občutke za naprej pa sem tudi pridobila. Zadnjih dveh tekem v konkurenci U23 nisem odveslala tako, kot sem načrtovala, kar mi daje še večji motiv za te tekme. Ta konec tedna želim dobro opraviti svoje delo in priti čim višje,« je takoj po tekmi povedala Terčeljeva. Mesto za njo se je za njo se je uvrstila Urša Kragelj, ki je zaradi težav s poškodbo v preteklih tednih izpustila dobršen del treninga na divji vodi: »Ne morem reči, da sem zadovoljna s svojima vožnjama. Naredila sem preveč napak, sem pa zadovoljna z občutkom na progi, položajem v čolnu in s tehniko. Kljub napakam pa sem zadovoljna tudi s tem, da sem izpolnila cilj, ki je bil uvrstiti se naprej v polfinale, tako da je bil na koncu koncev danes dober dan. Rama je super, nimam večjih težav, prisotne so še bolečine zaradi utrujenosti mišic, ki so bile le obremenjene toliko mescev, ampak me ni zadnji teden res nič oviralo na treningih ali tekmah. Je res osvežujoč občutek dirkati brez bolečin.« Najhitrejša je bila svetovna prvakinja iz Tacna Avstrijka Corinna Kuhnle, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Francozinja Marie-Zelia Lafont. Nekoliko presenetljivo je v kvalifikacijah izpadla aktualna evropska prvakinja Fiona Pennie.

V kvalifikacijah so se pomerile tudi kanuistke, kjer sta svoj debi doživeli primorski tekmovalki Nina Bizjak in Alja Kozorog. Obe bosta veslali tudi v sobotnem polfinalu. Bizjakova je kvalifikacije končala na 11., Kozorogova pa na 14. mestu. »Prva vožnja se mi ni najbolj posrečila, mogoče sem imela malo treme, ker je to le prvi nastop v svetovnem pokalu. V drugo sem se sprostila, ker smo vse kvalificirane naprej in je bila to dobra priložnost, da odpeljem vsaj eno dobro vožnjo, kar mi je tudi uspelo. Zelo sem zadovoljna, da sem odpeljala brez dotika in da je bilo vse v redu, mogoče so še manjše napake, ampak sem kar zadovoljna. Jutri želim prav tako odpeljati dobro, če mi uspe priti v finale, bom zelo zadovoljna, sicer pa bo to še ena izkušnja več. Potrudila se bom po svojih najboljših močeh,« je povedala Bizjakova, ki je na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Franciji v tej kategoriji zasedla četrto mesto. Najhitrejša je bila Britanka Kimberley Woods, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Nemka Lena Stöcklin.

V soboto se bodo polfinala začela ob 8.45 s polfinali kanuistov, sledili jim bodo kajakaši, nato še kanuistke, finalne vožnje pa bodo na sporedu ob 12.15. Posamičnim tekmam bodo sledile še ekipne v prej omenjenih kategorijah.

 

Rezultate lahko najdete na: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page