Zmage Berčiča, Kauzerja in kanuistov, srebro kajakašev.

0
584

Slovenski slalomisti na divjih vodah so tudi na letošnji tekmi svetovnega pokala v Tacnu nadaljevali tradicijo osvajanja izvrstnih rezultatov. Kanuist Anže Berčič je zmagal še na drugi zaporedni tekmi svetovnega pokala, kajakaš Peter Kauzer pa je priveslal do tretje zmage na tekmah svetovnega pokala v Tacnu. Uspeh iz posamičnih nastopov so v popoldanskih vožnjah dopolnili še kanuisti, ki so bili najhitrejši, ter kajakaši, ki so zasedli drugo mesto.

Prvi dan finalnih odločitev tekme svetovnega pokala v Tacnu se je za slovensko ekipo odvil po najboljšem možnem scenariju. Že v prvem finalu dneva se je Anže Berčič, kanuist domačega kluba iz Tacna, zavihtel na najvišjo stopničko. To je zanj druga zmaga v svetovnem pokalu, ki je hkrati tudi zaporedna, saj se je premierne zmage veselil v prejšnji preizkušnji v španskem La Seu d”Urgellu. »Občutki po zmagi pred domačim občinstvom so res dobri. Res sem vesel te zmage, sicer nič kaj bolj kot v Seu, saj je bila tista prva, sta pa približno enakovredni. Nisem si mogel predstavljati, da mi bo uspelo v Tacnu tako dobro odpeljati in da se bo tako dobro izteklo, da bom zmagal. Res super! Pred samim startom sem se počutil podobno kot v polfinalu, malo zadržano, nenapadalno, ampak potem se je izšlo, na začetku sem spet naredil manjšo napako v drugih vratih in izgubil nekaj časa, a sem finalno vožnjo odpeljal veliko bolje kot prejšnje. Tudi čoln je bolje tekel, tako da sem res vesel. Imel sem srečo, saj je konkurenca huda in je vsak sposoben odpeljati bolje, kot je bilo danes dovolj za zmago,« je po tekmi z navdušenjem razlagal Anže Berčič.

V polfinalu je izvrstna vožnja uspela tudi Benjaminu Savšku, ki je bil prvi, pred najbližjimi zasledovalci pa je imel več kot tri sekunde prednosti. V finalu se mu ni izšlo, saj je veliko napako naredil že na prvih vratih tik pod padcem, kjer je imelo veliko tekmovalcev številne težave. »Vožnja mi ni uspela po načrtih. Pripravil sem se dobro, poskusil ponoviti polfinalno vožnjo, a mi ni uspelo. Zapornica je zelo zahtevna, pa tudi prehitro sem hotel skozi prva vrata, kjer sem nato napravil napako. Nisem mogel več rešiti nastale situacije, ker sem tam zapravil vse možnosti. A zmaga je ostala doma, kar je dobro,« je bil uspeha reprezentančnega kolega vesel Benjamin Savšek, ki je na koncu zasedel deveto mesto.

Blizu finala je bil Luka Božič, ki je zasedel 14. mesto. Za preboj v finale je bil usoden dotik vrat, saj bi imela Slovenija v nasprotnem primeru v finalu vse tri predstavnike. Na drugo mesto se je uvrstil nemški kanuist Franz Anton, tretji pa je bil Hrvat Matija Marinić, ki je na nedavnem evropskem prvenstvu mlajših članov v Franciji osvojil naslov prvaka. Berčič je bil takrat drugi.

Navdušenje na tribunah se po kanuističnem uspehu še ni dobro poleglo, ko so s finalom začeli tudi kajakaši. Pred številnimi hrastniškimi navijači, ki so prišli spodbujat slovenske tekmovalce, je do svoje tretje zmage na tekmah svetovnega pokala v Tacnu priveslal Peter Kauzer. Najboljši je bil že v letih 2008 in 2011. V finale se je uvrstil s šestim časom polfinala, v odločilni vožnji dneva pa je tekmece prehitel za več kot tri sekunde. »Čakal sem prelomno tekmo, dobro sem treniral. Vmes mi je za nekaj časa padla forma, tako da sem potreboval malo počitka. Danes nisem vedel, kako hiter sem, saj sem nekaj časa izgubil v 9. protitočnih vratih. Po pravici povedano se sploh nisem obremenjeval s tem, da že dve leti nisem stal na stopničkah. Konkurenca v kajaku je tako močna. Mogoče bi se obrnilo drugače, če mi v Augsburgu ne bi dosodili 50 kazenskih sekund pribitka, ampak samo dotik. Na vsako tekmo grem z željo po zmagi, vem, da sem sposoben zmagati na vsakem prizorišču, na vsaki tekmi, če odpeljem svojo vožnjo. Letos mi na začetku sezone ni šlo po načrtih, a zdaj sem ta led prebil in upam, da bo šlo samo še na bolje. Pred mano sta še dve pomembni tekmi, v Bratislavi finale svetovnega pokala in na koncu še glavna tekma sezone – svetovno prvenstvo v Pragi, kamor grem kot aktualni svetovni prvak, in upam, da je Tacen odskočna deska za naslednji dve tekmi,« je po tekmi povedal Kauzer.

»Ta zmaga je sladka, a jaz se nisem obremenjeval s tem, da že dve leti nisem stopil na stopničke. V kajaku je konkurenca res huda in že ena majhna napaka te lahko oddalji ne samo od stopničk, ampak celo od finala in se ti lahko hitro obrne na slabo. Potem pa se ti lahko vrstijo slabi rezultati in začneš malo dvomiti vase. Lani sem vse stavil na olimpijado, tam pa se mi potem ni izšlo. Zaradi iger sem spustil tudi dve tekmi svetovnega pokala, kjer bi morda lahko celo prekinil post. Ampak mi ni žal, saj sem potreboval pavzo, da sem se spravil k sebi. Zdaj sem dokazal, da sem še vedno hiter, da sem še vedno tak, kot sem bil, in upam, da bom tako nadaljeval,« je še dodal Hrastničan.

V finalu je veslal tudi Celjan Simon Brus, ki je v polfinalu dosegel tretji čas, a je v finalu nato doživel podobno usodo kot pred njim Savšek. Napake so se vrstile, kar mu je na koncu prineslo deseto mesto. Za las je brez tretjega zaporednega nastopa v finalu ostal Martin Albreht, ki je bil enajsti. Od finala ga je ločilo le 14 stotink sekunde. Janoš Peterlin je bil 19. Drugo in tretje mesto sta si priveslala nemška tekmovalca Fabian Dörfler in Hannes Aigner.

V polfinalu kanuistk sta veslali Nina Bizjak in Alja Kozorog, ki pa se na svoji prvi tekmi svetovnega pokala nista uspeli uvrstiti v finale. Bizjakova je tekmovanje končala na 14. mestu, Alja Kozorog pa je po velikih težavah v zgornjem delu proge, kjer se je tudi prevrnila, zasedla 18. mesto. Najhitrejša je bila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Čehinja Monika Jancova.

V popoldanskem delu tekmovanja sta sledili še ekipni tekmi kanuistov in kajakašev, kjer so slovenski reprezentanti znova navdušili navijače. Kanuisti so nadaljevali tradicijo osvajanja kolajn na ekipnih tekmah v letošnji sezoni, saj so se prav v vseh nastopih uvrstili na zmagovalne stopničke. Na evropskem prvenstvu v Krakovu so bili tretji, na prvih treh tekmah svetovnega pokala pa dvakrat prvi in enkrat drugi. Tudi na Savi so bili za razred boljši od tekmecev. Anže Berčič, Luka Božič in Benjamin Savšek so najbližje zasledovalce s Slovaške prehiteli za štiri sekunde. Tretji so bili Nemci. »Ta zmaga je majhen obliž na rano iz posamične tekme, ker gre le za zmago doma. Moral sem popraviti napake iz posamične vožnje. Super smo se ujeli, vožnja je bila tekoča vse do cilja praktično brez napak, le v prvih vratih je šlo spet na tesno, a se nam je uspelo izvleči. Po svoji finalni vožnji sem bil razočaran, a mi je uro pred štartom uspelo odmisliti posamično tekmi in se osredotočiti na ekipno,« je po tekmi povedal Savšek.

Za konec izjemno uspešnega dne so srebrno kolajno priveslali še kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Martin Albreht, ki so zaostali le za Nemci. Tretji so bili Italijani. »Z moštvi nisem zelo zadovoljen, saj bi morali zmagati. Prvih vrat nisem odpeljal najbolje, pa smo kljub temu bili drugi, kar je dobra napoved za svetovno prvenstvo,« je po tekmi povedal Martin Albreht.

V nedeljo polfinalne vožnje čakajo še štiri slovenske čolne. V polfinalu kajakašic bodo veslale Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak, v konkurenci dvojcev pa zmagovalca kvalifikacij Luka Božič in Sašo Taljat. Tekmovanje se bo začelo ob 9.30.

 

Rezultati: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page