V Tacnu še dve kolajni – Eva Terčelj in Božič-Taljat do brona.

0
560

Izvrsten in uspešen konec tedna v Tacnu so s tretjim mestom na tekmi svetovnega pokala dopolnili še kajakašica Eva Terčelj in dvojec Luka Božič – Sašo Taljat. Urša Kragelj je bila peta, Ajda Novak pa enajsta. Slovenci se lahko za nov uspeh zahvalijo tudi izpadu električne energije v bližnji elektrarni, saj so zaradi višjega nivoja vode morali ponoviti finalne vožnje. Zaradi ponovitve final so odpovedali ekipne tekme.

Neverjeten konec tedna so z dvema tretjima mestoma zaključile še kajakašice in kanuistični dvojci. Po sobotnih zmagah Anžeta Berčiča, Petra Kauzerja in ekipe kanuistov ter drugemu mestu ekipe kajakašev, so v soboto za novo navdušenje poskrbeli še Eva Terčelj in dvojec Božič – Taljat, ki so zasedli tretje mesto. Sprva sicer ni kazalo najboljše, saj slovenski tekmovalci niso posegli po najvišjih mestih, a je zaradi izpada električne energije v bližnji elektrarni nivo vode tako narasel, da so bila nekatera vrata v vodi. Prav vsi finalisti so se tako na start morali podati še enkrat. Ponujeno priložnost je najprej izkoristila Eva Terčelj, ki je v konkurenci kajakašic tekmovanje končala na tretjem mestu. »Z izidom sem zelo zadovoljna, z vožnjo pa ne, saj se mi je zalomilo že v prvih dveh vratih. Kljub temu sem se borila do konca in sem res vesela, da sem vztrajala in se je tako izšlo. V drugem finalu je bila voda pravilna, takšna, na kakršno sem se pripravljala. Zahtevno je bilo spočiti se v tako kratkem času, saj je kar zahtevno imeti tri tekme v enem dnevu. Mislim, da za nadaljevanje sezone nisem favoritinja, se bom pa poskušala boriti za najvišja mesta in prikazati čim boljše vožnje. To je bila domača tekma, še ena, ki je za mano, prihajajo pa tekme na novih prizoriščih, kjer bo treba vse narediti znova. Danes kljub izgubljenemu času v zgornjem delu še ni bilo izgubljeno, poskušala sem se zbrati, dokler ne prideš v cilj in dokler ne končajo tekme tudi vse ostale tekmovalke, ne moreš vedeti, kako visoko sodiš,« je po tekmi povedala Terčeljeva, ki je na prejšnji tekmi svetovnega pokala v Španiji zmagala.

Lepo priložnost za vnovičen vrhunski rezultat je imela tudi Urša Kragelj, ki pa se ji je malce zalomilo, tako da je tretjeuvrščena s tekme svetovnega pokala v Tacnu leta 2011 tokrat tekmovanje končala na petem mestu. »Zgleda, da mi izkušnje niso pomagale prav veliko, če sem že na začetku naredila veliko napako in izgubila štiri sekunde. Ko enkrat izgubiš toliko časa, se je težko osredotočiti do konca. Nekako se mi je sicer uspelo zbrati, a sem na koncu proge napravila še eno napako, ki me je stala medalje. Tako pač je. Verjetno je to posledica pomanjkanja treninga zaradi poškodbe rame, ko sem morala počivati in nisem mogla rutinsko opravljati treningov in celih voženj. Sama pri sebi vem, da sem sposobna boljših voženj, tudi na treningu sem bila že sposobna prikazati hitrejše vožnje. Morda ne ravno dovolj za zmago, a sem vseeno računala na to, da bom pokazala hitrejše, bolj konstantne vožnje. Zato sem toliko bolj razočarana zaradi teh velikih napak, saj mi niti ene vožnje od petih ni uspelo odpeljati brez velike napake in izgubljenega časa. Bolj sem razočarana zaradi tega kot pa zaradi rezultata, ki na koncu koncev niti ni tako zelo pomemben,« je po tekmi povedala Kragljeva.

Odličen rezultat je dosegla tudi tretja polfinalistka Ajda Novak, ki je z vožnjo brez kazenskih sekund pristala na enajstem mestu in tako le za eno mesto zgrešila finalni nastop. Po tekmi so bili občutki mešani: »Zame je to danes sladko-kisel uspeh. Vesela sem, da mi je uspelo izboljšati vožnjo od kvalifikacijskih nastopov. Sicer je še vedno malo rezerve, lahko bi šla še bolje, a sem zadovoljna z izidom. Danes sem bila med vožnjo zelo umirjena in takrat ne delam veliko kazenskih sekund. To je dobra spodbuda, saj mi letos že od začetka, od izbirnih ni šlo.«

Za drugo zmago v Tacnu, najboljša je bila že v sobotni preizkušnji kanuistk, je poskrbela Avstralka Jessica Fox, drugo mesto pa si je priveslala Avstrijka Corinna Kuhnle, ki je v Tacnu leta 2010 prišla do naslova svetovne prvakinje.

Šesto slovensko kolajno tega vikenda sta priveslala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta v polfinalu naredila zelo veliko napako in navijačem naredila kar nekaj sivih las, saj sta v polfinalu zasedla deveto mesto in se kot predzadnja uvrstila v finale. Tudi prvi nastop v finalu ni bil najboljši, tako da bi ostala brez zmagovalnih stopničk, če tekme ne bi ponovili. V tretji vožnji dneva jima je uspel boljši nastop, ki jima je prinesel še tretje bronasto odličje na letošnjih tekmah svetovnega pokala. Tretja sta bila tudi v Cardiffu in La Seu d”Urgellu.

»Moram reči, da nama je finalna vožnja kar uspela, razen prve rampe, kjer sva izgubila nekaj časa. Malo naju je potopilo, a na srečo je naprej steklo. Včeraj sem imel v C1 precej problemov, ker mi ni steklo po prvem padcu in se nisem uspel sestaviti za naprej. Danes pa se nama je uspelo sestaviti nazaj takoj po napaki in nato odpeljati do cilja eno od hitrejših voženj. Na zadnjih vratih sva naredila še dotik, a to je bila posledica spremenjenega vodostaja. Sva pa zelo vesela še za eno tretje mesto, tretje v tej sezoni. Mislim, da bo borba za skupni seštevek v Bratislavi tesna. Francoza sta še malo povečala prednost, bomo videli, kako se bo izšlo. Z rezultatom sva zadovoljna, če ne zaradi drugega zato, ker sva v Tacnu sploh prvič v finalu, kolajna pa je še toliko večji uspeh. Vseeno pa v letošnji sezoni še nisva pokazala, kar znava. V finalni vožnji se nama vedno zatakne in to še ni bila tista prava lepa, tekoča vožnja. Upava, da se bo svetovno prvenstvo bolje izšlo, pripravljava se, vse moči usmerjava v to in upava, da nama bo uspelo tam prikazati najboljše vožnje letos,« je po tekmi povedal Božič.

Z doseženim rezultatom je bil zadovoljen tudi Sašo Taljat: »Vsaka medalja, vsak dober nastop predstavlja motiv za nadaljnji trening, tako da sva zelo zadovoljna tudi s tem rezultatom. Ni rečeno, da bi bila kaj boljša, če bi več trenirala skupaj, vsaj lani ni šlo nič bolje. Letos pa sproščeno trenirava, skupne treninge narediva skupaj in gredo v redu. V zadnjih vratih, kjer priteče naravna struga, je voda malo drugačna, česar nisva upoštevala in sva šla preveč postrani. Po polfinalu in prvem finalu sem bil jezen.«

Najboljša sta bila Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche, drugo mesto pa sta si priveslala Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski.

Po posamičnih finalih bi morali organizirati še ekipne tekme, a ker so ponovili finale, so ekipne preizkušnje nato odpovedali. Zadnja tekma svetovnega pokala v letošnji sezoni bo prihodnji konec tedna v Bratislavi.