Kauzer tretji v finalu kajakašev, Kralj 6.

0
222

Atene, 10. julija (STA) – Slovenski kajakaš Peter Kauzer je zasedel tretje mesto na tekmi svetovnega pokala slalomistov na divjih vodah na olimpijski progi Heliniko v Atenah (183,10, 4 kazenske sekunde). Drugi član zlate slovenske vrste iz evropskega prvenstva v Tacnu Dejan Kralj je bil šesti (186,27, 4). Zmagal je Francoz Fabien Lefevre (178,12, 0) pred Italijanom Danielejem Molmentijem (182,16, 2). Med kanuisti dvojci, kjer Slovenija ni imela svojega zastopstva, sta bila najboljša Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Stepanek, tretja na OI v Atenah.


V polfinalu je izpadel tretji slovenski predstavnik Andrej Nolimal, ki je bil 17., mesto za evropskim prvakom Nemcem Helmutom Oblingerjem, ki se prav tako ni uvrstil v zaključne boje. Najboljši je bil Lefevre, sicer bronast na OI v Atenah, (87,49, 0 kazenskih točk), Kralj je na drugem mestu zaostajal 3,89 sekunde (2), Kauzer na šestem 5,02 (2), Nolimal pa 8,20 (2). Kauzer je z drugim časom druge vožnje napredoval na stopničke, slabše pa je nastop na drugi progi opravil Kralj, ki je izgubil štiri mesta. Kajakaši so uspešno nastopili že v petkovih kvalifikacijah, saj je bil Kauzer po izjemni drugi vožnji, ko je dosegel najboljši čas, drugi med vsemi, Kralj je bil 9., Nolimal pa 35.


“Kauzer je imel celo priložnost za višjo uvrstitev, vendar je v petih vratcih v finalu izgubil kakšno sekundo, ker je šel preveč naravnost na vratca in se je moral reševati, obenem pa se jih je še dotaknil in dobil kazenski pribitek. Je pa zelo pozitivno, da izboljšuje svoje nastope iz tekme v tekmo in iz vožnje v vožnjo. Že v kvalifikacijah se je iz 20. povzpel na drugo mesto. Tudi v finalu se je zbral po napaki in je kombinacijo 15 in 16 vratc prevozil v hitrejši varianti, kot ostali, kar je vplivalo na končni čas tudi pri Kralju. Slednji je šele v drugem delu finalnega nastopa vozil nekoliko hitreje, prej pa mu ni steklo, vendarle pa tudi šesto mesto ocenjuje kot vrhunski dosežek. Zaostanki v finalu so bili zelo majhni, saj je bilo med prvim in desetim le tri sekunde razlike in je bila za uspeh potrebna tvegana napadalna vožnja. Le Lefevre je bil daleč pred vsemi ter je rutinirano ubranil vodstvo,” je povedal vodja slovenske ekipe Andrej Jelenc.


Kanuist Dejan Stevanovič je v soboto osvojil četrto mesto. Zmagal je Poljak Mariusz Wieczorek, drugi je bil Avstralec Robin Bell, tretji pa Čeh Stanislav Ježek. Slovenska kajakašica Nina Mozetič je osvojila štirinajsto mesto, najboljša pa je bila olimpijska zmagovalka Čehinja Stepanka Hilgertova.


V sobotni finalni vožnji kanuistov so odločale malenkosti. Primorec Stevanovič, v petkovih kvalifikacijah je bil najboljši, je za drugouvrščenim Avstralcem Bellom zaostal šestnajst, za tretjeuvrščenim Čehom Ježkom pa sedemnajst stotink sekunde. “Dejan Stevanovič je v finalu dosegel drugi čas, s kančkom sreče pa bi se zagotovo povzpel na zmagovalne stopničke. Bržkone je priložnost za uvrstitev med prve tri, morda celo na prvo mesto, zapravil v prvi vožnji, ko je pri osmih vratih naredil manjšo napakico in si pridobil dve sekundi kazni. V zelo razburljivi tekmi je imel tudi smolo, kajti vsi trije prvouvrščeni tekmovalci so optimalno in z odliko opravili svoje delo, tako da so na koncu zares odločale malenkosti,” je nastop Stevanoviča komentiral Jelenc. Druga dva slovenska kanuista Jošt Zakrajšek (23.) in Simon Hočevar (25.) sta izpadla že v petkovih kvalifikacijah.


Izidi, finale:


nedelja, 10. julija:
– moški:
– K1:
 1. Fabien Lefevre (Fra)                                178,12 (0)
 2. Daniele Molmenti (Ita)                             182,16 (2)
 3. Peter Kauzer (Slo)                       &nbs