Kodelja s finalom na OI 2004

0
431

Skopje, 06. junija (STA) – S finalom kajakašev se je končalo evropsko prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah v Skopju. Zlato kolajno si je v konkurenci K-1 priveslal Francoz Julien Billaut (190,34; 0), srebro je pripadlo Švicarju Mathiasu Rothenmundu (191,66; 2), bron pa najboljšemu iz polfinala, Italijanu Danieleju Molmentiju (192,16; 2). Edini slovenski slalomist v kajakaškem finalu Uroš Kodelja je s časom 194,39 zasedel osmo mesto. Dejan Kralj in Fedja Marušič sta izpadla v polfinalu, zasedla pa sta končno 13. oziroma 38. mesto. Slovenija je zadnji dan petega EP imela v finalu tudi kanuista, Simon Hočevar je namreč s časom 207,48 zasedel končno deseto mesto. Zmagal je Čeh Tomas Indruch (200,82; 2), drugi je bil Poljak Krzystof Bieryt (200,92; 0), tretji pa Nemec Nico Bettge (201,43;0). Dejan Stevanovič je pristal na 12., Jošt Zakrajšek pa na 23. mestu.


Med dvojci sta bila s časom 207,34 na reki Treski najboljša Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Stepanek, drugo mesto sta osvojila Francoza Martin Braud in Cedic Forgit (210,17; 0), tretje pa Slovaka Ladislav in Peter Skantar (212,37; 0). Slovenski C-2 Uroš Škander/Sebastijan Linke je izpadel že v kvalifikacijah. V preizkušnji kajakašic je slavila Slovakinja Elena Kaliska (209,40; 0) pred Nemko Jenny Apel (212,70; 0) in Čehinjo Ireno Pavelkovo (213,76; 0). Nina Mozetič je bila 18., Nada Mali pa 19.


Poleg boja za kolajne je zadnji dan prvenstva v slovenski reprezentanci določil tudi potnike za olimpijske igre v Atenah. Z vnovičnim finalom si je med kajakaši pravico do odhoda v grško prestolnico priveslal Kodelja, o “usodnem” dvoboju s Kraljem, ki letos še nima uvrstitve med najboljših 10, česar mu tudi v Skopju ni uspelo izboljšati, pa je odločala prav zadnja vožnja. Kodelja je v polfinalu odpeljal odlično, nato pa je sredi 300 metrov dolge proge izgubil kar nekaj sekund, ki so odnesle sanje po višji uvrstitvi. Marušič je spet imel smolo v drugem delu, ko ga je na ne preveč razburkani Treski odneslo mimo vrat, zato je moral popravljati, pri tem pa izgubil veliko časa. “Prvi tek mi je uspel skoraj popolno. Bolje praktično ne bi moglo biti. Če bi obe vožnji tako odpeljal, bi zagotovo osvojil eno izmed kolajn. V drugem teku pa sem se sredi proge skoraj ustavil in izgubil približno štiri sekunde. Vesel pa sem, ker sem izpolnil olimpijsko normo. Že na začetku sezone sem namreč čutil, da v tem lahko uspem,” je svojo bitko za Atene orisal Kodelja.


Pri kanuistih je Hočevar glede OI 2004 le potrdil prednost pred Stevanovičem, kateremu se je finalni nastop izmuznil le za 64 stotink sekunde. Hočevar se je v finale uvrstil z osmim časom, razlika do takrat vodilnega Francoza Oliviera Lallieta pa je bila le dve sekundi, kar je reprezentanco navdajalo z upanjem po drugi medalji. Toda zadnji nastop se je 30-letnemu kanuistu malce ponesrečil, pri predzadnjih vratih pa si je nabral še dve kazenski sekundi, kar je ob izenačeni konkurenci razblinilo vse upe po višji uvrstitvi. Zakrajšek je najpomembnejšo nalogo opravil že v petek, ko je bil eden ključnih faktorjev pri osvojitvi bronaste kolajne v ekipni tekmi, danes pa bi bil brez dveh dotikov lahko bistveno višje. “Do 11. vrat je vse šlo odlično, nato pa sem izgubil najprej v 17., nato pa še v predzadnjih vratih, ki sem se jih tudi dotaknil. Sicer pa kljub vsemu ni bilo možnosti za med prve tri. Res je, da sem imel dobro izhodišče, kar pa sem imel tudi v Seu d”Urgelu in sem tudi takrat naredil napako v odločilni vožnji. Vidi se, da nisem še delal na hitrosti, poleg tega je na to verjetno vplivala tudi velika želja,” pa je svoj nastop ocenil Hočevar.


Pri dvojcih in kajakašicah je vse potekalo po pričakovanjih. Neizkušena Škander in Linke v C-2 med skupno 16 čolni nista mogla resno računati na uvrstitev med 10, ki je vodila v polfinale, tudi zaostanek za najboljšimi pa je bil visok. Na drugi strani se je Mozetičevi in “olimpijki” Malijevi uspelo prebiti čez prvo oviro, toda nato so napake botrovale k uvrstitvi pri repu nastopajočih. Predvsem Malijeva se je precej mučila, saj je s čolnom zadela v breg, kar j