Kolajne so osvojili Jošt Zakrajšek ter dvojca Apollonio – Blažević in Jug – Toplikar.

0
554

V Mantovi, mestu, ki se letos ponaša z nazivom italijanske prestolnice kulture, so slovenski sprinterji ta vikend nastopali na močni mednarodni tekmi. Zadnji dan regate, ko so bili na vrsti finalni nastopi, so naši predstavniki osvojili tri kolajne. V članski konkurenci kajakašev na 1000 metrov je slavil Jošt Zakrajšek, kolajni pa sta osvojila tudi kajakaška dvojca na 1000 metrov. V članski konkurenci sta bila Alan Apollonio in Simon Blažević druga, med mladinci pa sta Blaž Jug in Matej Toplikar priveslala do brona.

Jošt Zakrajšek se je v Italiji veselil tesne zmage v moškem finalu kajakašev na 1000 metrov. V cilj je namreč priveslal z 11 stotinkami sekunde prednosti pred švicarskim reprezentantom Fabiom Wyssom. Na tretje mesto se je uvrstil Italijan Alberto Richetti, ki pa je bil počasnejši že za nekaj več kot dve sekundi. Na isti razdalji je v finalu B veslal Simon Blažević, ki je zasedel deveto mesto.

Blaževića je kasneje čakal pomembnejši nastop v kajakaškem dvojcu na 1000 metrov. Z Alanom Apolloniem sta v mestu, kamor se je v Shakespearjevem Romeu in Juliji iz Verone zatekel Romeo, v istem mestu pa se dogaja tudi Verdijeva opera Rigoletto, lovila uvrstitev na zmagovalne stopničke. In tudi uspela. S časom 3:17.54 sta priveslala na drugo mesto in poskrbela za druge zmagovalne stopničke slovenskih tekmovalcev. Boljša sta bila le Litovca Ricardas Nekriosius in Andrejus Olijnik. Tretje mesto sta zasedla Italijana Nicola Ripamonti in Giulio Dressino.

Za popoln komplet kolajn sta v eni izmed zadnjih tekem konca tedna poskrbela še mladinca Blaž Jug in Matej Toplikar. V konkurenci kajakaških dvojcev sta morala premoč priznati le Poljski navezi Filip Weckwert – Przemyslaw Korsak in italijanskemu dvojcu Lorenzo Mazzara – Giacomo Tremolanti.

V finalu A so nastopili še trije slovenski čolni. Med kajakaškimi dvojci na 500 metrov sta se s petim mestom izkazali mladinki Mia Medved in Taja Smukavec, na isti razdalji je bila kajakašica Anja Osterman sedma, Tilen Vidovič pa je skupaj s francoskim tekmovalcem Johannom Divaretom med kajakaškimi dvojci na 200 metrov zasedel deveto mesto.

Najboljši slovenski rezultat final B je postavila Anja Osterman, ki je bila na 200-metrski razdalji najhitrejša, doseženi čas pa bi v finalu A pomenil osmo mesto. V istem finalu B je veslala tudi Szilvia Kollo in v cilj priveslala kot sedma. Mladinka Mia Medved je bila na najkrajši razdalji kajakašic v finalu B druga, na 500 metrov pa deveta. V mladinskem finalu C na 200 metrov je bil kajakaš Matej Toplikar peti.

 

Rezultati: http://www.eventsentries.com/fick/manifestazioni/2016/pagine/m-in-Gara_internazionale_velocita-2016_-_9-10_aprile_2016_-_Mantova.html