V Mantovi bomo videli šest slovenskih nastopov v finalu A, pet v finalu B in enega v finalu C.

0
427

Ta konec tedna v italijanski Mantovi poteka tradicionalna regata v sprintu na mirnih vodah, ki je privabila številne tekmovalce in tekmovalke, med njimi tudi slovenske predstavnike. V sobotnih kvalifikacijskih in polfinalnih nastopih se je izkazalo kar nekaj naših predstavnikov, saj so si priveslali šest nastopov v finalu A, pet nastopov v finalu B in en nastop v finalu C.

Za kolajne na 1000-metrski razdalji se bodo borili Jošt Zakrajšek med člani v kajaku ter kajakaška dvojca Alan Apollonio – Simon Blažević (v članski kategoriji) in Blaž Jug – Matej Toplikar (med mladinci). Zakrajšek si je nastop v finalu A priveslal z drugim mestom v polfinalni skupini, kjer je zaostal le za Švicarjem Fabiom Wyssom. Za progo je potreboval tri minute, 40 sekund in 96 stotink. Na isti razdalji sta nastopila še Simon Blažević, ki se je uvrstil v finale B, in Alan Apollonio, ki je svoj nastop zaključil v polfinalu. Apollonio in Blažević bosta na 1000 metrov prav tako veslala v finalu A. Tja sta se uvrstila neposredno iz svoje kvalifikacijske skupine, saj sta v njej dosegla najhitrejši čas. Mladinca Blaž Jug in Matej Toplikar sta se izkazala tako v kvalifikacijski kot polfinalni skupini. V obeh sta bila najhitrejša, v polfinalu pa sta svoj kvalifikacijski čas izboljšala za skoraj 12 sekund. Na isti razdalji sta med mladinci nastopila še Luka Drol in Jan Markelj, a obstala v polfinalu.

Na 500 metrov si je nastop v finalu A zagotovila članica Anja Osterman, ki je bila najhitrejša v svoji kvalifikacijski skupini, v polfinalni pa je bila od nje hitrejša le avstrijska reprezentantka Yvonne Schuring. V polfinalu je veslala še nekdanja slovenska reprezentantka Szilvia Kollo, ki pa je s šestim časom polfinalne skupine nastop na tej razdalji tudi končala. Bosta pa tako Ostermanova kot Kollova nastopili v finalu B na 200 metrov.

V kajakaškem dvojcu na 500 metrov nastop v finalu A čaka Mio Medved in Tajo Smukavec, ki sta do velikega finala prišli z drugima mestoma v kvalifikacijah in polfinalu. Mia Medved je bila uspešna tudi posamično. Tako na 200 kot 500 metrov je prišla do finala B. Taja Smukavec je 200-metrsko preizkušnjo zaključila v polfinalu, 500-metrsko pa tako kot Metka Mihalič v kvalifikacijah. Slednja je skupaj s Kajo Kajin nastopila tudi v mladinskem dvojcu na 500 metrov, kjer sta svoj nastop sklenili v polfinalu. Manj uspešni sta bili na 200 metrov, saj sta obstali že v kvalifikacijah.

Na tekmovanju je startal tudi Tilen Vidovič, ki se je vrnil po nekaj letni odsotnosti s tekmovališč. V kajakaškem dvojcu je nastopil v mešani posadki, skupaj s francoskim tekmovalcem Johannom Divaretom. Na 200 metrov sta se uvrstila v finale. Na isti razdalji sta se preizkusila tudi Maks Frančeškin in Vid Debeljak, ki sta bila v polfinalni skupini četrta in tako le za mesto zaostala za finalom A. Vidovič je startal tudi v kajaku na 200 metrov, kjer je obtičal v polfinalu. Prav tako v polfinalu sta s tekmovanji na 200 metrov zaključila mladinca Luka Drol in Jan Markelj v kajakaškem dvojcu.

V finalu C na 200 metrov med mladinci pa bo veslal kajakaš Matej Toplikar. Sistem napredovanja med mladinci je bil nekoliko drugačen kot v drugih skupinah, kjer so tekmovalci napredovali preko polfinala. Zaradi izjemno velikega števila prijavljenih so se namreč odločili, da bo v tri finalne skupine (finale A, B in C) napredovalo 27 najhitrejših kajakašev iz 14 kvalifikacijskih skupin. Manj uspešni so bili Luka Drol, Matej Madruša, Tit Faletič, Blaž Jug, Matic Ajdič, Miha Fartek, Jan Markelj in Rok Štefič, ki so obstali v kvalifikacijah. Enak sistem je bil tudi na 1000-metrski preizkušnji, kjer se Luki Drolu, Rudiju Dujcu, Titu Faletiču, Mateju Toplikarju, Maticu Ajdiču, Mihi Farteku, Janu Markelju, Roku Štefiču in Blažu Jugu prav tako ni uspelo prebiti v enega izmed treh final.

 

Vsi rezultati so na voljo na:

http://www.eventsentries.com/fick/manifestazioni/2016/pagine/m-in-Gara_internazionale_velocita-2016_-_9-10_aprile_2016_-_Mantova.html