Korona pokal v roke Petru Kauzerju.

0
519

Na savskih brzicah so ob varnostnih ukrepih za zaprtimi vrati  izpeljali prvo slalomsko tekmo v letošnjem letu, ki so se je razveselili prav vsi tekmovalci. Trenutnim razmeram primerno je pokal za najhitrejšega tekmovalca dne nosil naziv “korona pokal”, prejel pa ga je Peter Kauzer, ki je bil izmed vseh na startu najhitrejši in se veselil zmage med kajakaši. Med kajakašicami je zmagala Urša Kragelj, med kanuisti Jure Lenarčič, med kanuistkami pa Eva Alina Hočevar. Tekma je bila sestavljena iz dveh voženj, štel pa je boljši rezultat.  

Znamenita kajakaška proga na Savi je več kot dva meseca po načrtovani prvi tekmi le pozdravila najboljše slovenske slalomistke in slalomiste na divjih vodah, ki so nastopili na interni testni tekmi. Ker je bila proga v času omejitev zaprta, so se morali tekmovalci in tekmovalke znajti po svoje in na različne načine ohranjati telesno pripravljenost in občutke na vodi. Zaradi manjka treningov na poligonu forma sicer ni bila takšna kot bi bila v tem obdobju v običajnih razmerah, a vsi udeleženci tekme so bili enotni v veselju ob nastopu na prvi tekmi.

Še posebej vesela je bila Urša Kragelj, za katero je to prvo tekmovanje po enajstih mesecih, saj je večino lanske sezone morala izpustiti zaradi poškodbe rame: »Imela sem precejšen premor. Za mano je težka rehabilitacija, tako da je bila ta tekma res lušten začetek v to sezono, seveda pa sedaj še ne vemo, ali tekme sploh bodo ali ne. Vsekakor je dobro iti iz cone udobja treninga malo na tekmo, da se preizkusiš. Dejstvo je, da ni nihče izmed nas v odlični formi. Bila je bolj improvizacijska tekma, sem pa vesela, da nisem pokazala zelo slabih voženj. Je pa daleč od tega, kar bi si želela na nekem mednarodnem tekmovanju.«

Kragljeva je slavila v konkurenci kajakašic z naskokom slabih treh sekund pred svetovno prvakinjo Evo Terčelj in Ajdo Novak, ki je bila tretja.

Med kajakaši je bil najboljši Peter Kauzer, ki je poleg kolajne za zmago v kategoriji prejel še poseben pokal za najhitrejšega tekmovalca tekme. Sicer je s progo še malenkost hitreje kot Hrastničan opravil tekmovalec domačega kluba Žan Jakše, a sta ga zmage stali dve kazenski sekundi, tako da je bil na koncu tretji. Za Kauzerjem je 67 stotink sekunde zaostal Martin Srabotnik in bil drugi. Slednja sta bila edina med kajakaši, ki sta obe vožnji opravila brez kazenskih sekund.

»Tekme so se začele, čeprav je bilo vse skupaj organizirano zelo na hitro, tako da se na tekmo niti nisem posebej pripravljal. Situacija je čudna, ampak kaj moremo. Virus je ohromil cel svet, upam, da se bodo stvari počasi začele umirjati, čeprav bolj slabo kaže. Luštno je biti v tekmovalnem ritmu, oziroma ga začeti. Upam, da bodo izpeljali vsaj nekem tekem, v nasprotnem primeru, je moj fokus še vedno naslednje leto in olimpijske igre v Tokiu,« je povedal Kauzer.

V konkurenci kanuistk je bila tokrat najboljša Eva Alina Hočevar, ki je Aljo Kozorog prehitela za tri sekunde in 11 stotink, na tretje mesto pa je priveslala Katja Bengeri, sicer Hrvatica, ki pa je nastopila v barvah Kanu kluba Simon. Za Evo Alino je bil naporen dan, saj je nastopila tako v kajaku kot kanuju: »Bilo je kar veliko v kratkem času, premora ni bilo prav veliko. Bila je tudi prva tekma, tako da sem bila kar nestrpna. Zadnja tekma je bila oktobra, tako da je bilo naporno. Zadovoljna sem, da sem se na koncu lahko zbrala. Prve tri vožnje niso bile odpeljane z odliko, ampak zadnja me je pripeljala do zmage.«

Kot zadnji so se na progo podali še kanuisti. V zelo močni konkurenci je zmagal Jure Lenarčič, pred Benjaminom Savškom in Luko Božičem. Lenarčič je obe vožnji odpeljal brez kazenskih sekund, kar mu je tudi prineslo minimalno prednost 22 stotink pred klubskim kolegom Savškom. »Nad zmago sem bil nekoliko presenečen, če sem iskren. Ni se mi zdela tako odlična vožnja, da bi bil res suveren in da bi rekel – to je za zmago. Z vožnjama sem kar zadovoljen, je pa bilo še nekaj napak,« je povedal zmagovalec kanuistične preizkušnje.

 

Rezultati: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/tacen-24052020-yfym.pdf