Dejan Fabčič odveslal v parakajakaški pokoj.

0
344

Primorski parakajakaš Dejan Fabčič je sporočil, da se njegova kariera v tej športni disciplini na najvišjem nivoju zaključuje. V letošnjem letu se je še nameraval potegovati za vozovnico za paraolimpijske igre v Tokiu, a jih je koronavirus prestavil. Po dolgem in tehtnem razmisleku se je Fabčič, sicer specialist interne medicine, ki deluje v ambulanti za sladkorno bolezen in bolezni ščitnice v Novi Gorici, tako odločil veslo postaviti v kot.

Na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu v madžarskem Szegedu se je Dejanu Fabčiču vozovnica za nastop na paraolimpijskih igrah izmuznila, a vse še ni bilo izgubljeno, saj so bile za konec letošnjega maja napovedane še dodatne kvalifikacije, ki bi jih moral gostiti Duisburg. Zaradi pandemije koronavirusa so vsa mednarodna kajakaška tekmovanja vsaj do sredine avgusta odpovedana, zaradi prestavljenih olimpijskih in paraolimpijskih iger pa so prestavili tudi vse dodatne kvalifikacije za uvrstitev na igre.

S prestavitvijo pa je bil pred zahtevno odločitev postavljen Fabčič, ki je upal, da bi se mu letos uspelo uvrstiti na še ene paraolimpijske igre in nato zaključiti parakajakaško kariero. »Vsaka zgodba se enkrat konča in za tole mojo kajakaško je sedaj pravi čas. V teh dneh bi se moral boriti za vozovnico za paraolimpijske igre v Tokiu, pa nam je kvalifikacije ta virus odpihnil v negotovost enkrat v naslednje leto,« je zapisal Fabčič.

Njegov največji uspeh je bronasta kolajna z evropskega prvenstva v parakajakaštvu v Moskvi leta 2016, bil pa je tudi drugi na tekmi svetovnega pokala, peti na svetovnem prvenstvu in šesti na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

»To so mejniki, ki se jih bom rad spominjal. Bila so naporna, vendar zelo lepa leta, polna lepih dogodkov in pripetljajev, ki sedaj postajajo spomini. Hvala vsem, ki ste mi pomagali in navijali zame. Veliko vas je in se bojim, da bi koga pozabil, če bi našteval. Šport je moje življenje in bo zagotovo še naprej redni del mojega vsakdana. Izzivov in idej imam še veliko,« je še dodal Fabčič.