Kragljeva, Savšek, Berčič in Božič v polfinalu SP že s prvim kvalifikacijskim nastopom.

0
590

V Riu de Janeiru slovenski kanuisti niso imeli veliko možnosti za slavje po osvojenem naslovu ekipnih svetovnih podprvakov, kjer so zaostali le za Slovaki, ki so prišli do osme zaporedne zlate kolajne. Danes so se namreč kanuisti in kajakašice pomerili v individualnih kvalifikacijah. Že s prvim nastopom so si polfinalni nastop priveslali kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič ter kajakašica Urša Kragelj. V drugi vožnji je napredovala še Ajda Novak.

Prvi so se na progo posamičnih kvalifikacij podali kanuisti. Po pričakovanjih so se vsi brez težav uvrstili v naslednjo fazo tekmovanja, in sicer že s prvo kvalifikacijsko vožnjo. Najvišje uvrščeni slovenski kanuist dneva je bil Benjamin Savšek, branilec naslova svetovnega prvaka, ki je zasedel sedmo mesto. »Zadovoljen sem z vožnjo. Cilj, da se uvrstim v polfinale, sem izpolnil. Lepo je teklo. Zdaj se bom pripravil na polfinalno vožnjo, ki me čaka v petek. Takrat bo treba pognati še bolj, ker je voda na progi zelo počasna, zato je treba precej spravljati čoln v pogon in je kar težko delo.«

Po nastopu je bil z neposredno uvrstitvijo v polfinale zadovoljen tudi Anže Berčič, ki je bil enajsti. »Vesel sem, da sem se s prvo vožnjo uvrstil naprej. Bila je dobra vožnja. Čoln mi je lepo tekel, dobro sem napadal, nič nisem popuščal. V polfinalu si želim še ene takšne vožnje, ki so zelo pomembne, ker so dovolj kontrolirane in hitre,« je povedal Anže Berčič.

Kot dvanajsti pa se je v polfinale brez težav uvrstil tudi Luka Božič: »Danes sem še malo tipal teren, čeprav sem šel na polno. Seveda so tukaj vsi najboljši iz letošnje sezone. Cilj je bila uvrstitev med dvajseterico, kar sem izpolnil.«

Najhitrejši kanuist kvalifikacij je bil večkratni olimpijski prvak Slovak Michal Martikan, drugi je bil olimpijski prvak iz Ria Francoz Denis Gargaud Chanut, tretji pa Britanec Ryan Westley, letošnji evropski prvak.

Takoj po kanuistih so se na progo podale še kajakašice. Po prvem nastopu si je napredovanje priveslala le Urša Kragelj, ki je bila zelo hitra na progi in kljub dotiku zasedla tretje mesto. Zaostala je le za dvakratno dobitnico olimpijske kolajne Avstralko Jessico Fox in olimpijsko prvakinjo iz Ria de Janeira Španko Maialen Chourraut.

»Danes sem poskušala pritisniti na gas, da sem res tekmovala tako kot je treba, ne samo, da se uvrstim naprej. Da vidim, kakšne so moje zmožnosti, koliko sem dejansko hitra. Danes mi je uspela koncentrirana in natančna vožnja. Naredila sem dve napaki, en dotik, nekje pa me je odneslo nižje od vrat. Rezerve so še, upam, da bom lahko v petek startala z enakim “mindsetom”,« je po nastopu povedala Urša Kragelj.

Preostali slovenski reprezentantki v prvo nista bili dovolj natančni in hitri za uvrstitev v polfinale. Eva Terčelj je bila namreč 25., Ajda Novak pa 54. Priložnost za napredovanje sta iskali v drugem nastopu, kjer je deseto mesto, ki je še zadnje vodilo v polfinale ujela Ajda Novak, medtem ko je Eva Terčelj znova naredila preveč napak, bila 12. in tako žal obstala v kvalifikacijah.

V četrtek sledijo še kvalifikacije kajakašev, kjer bodo veslali Žan Jakše, Martin Srabotnik in Peter Kauzer, ter kanuistk, kjer pa tokrat nimamo svojih predstavnic.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/rio-de-janeiro-2018/rankings-results