Kvalifikacije bodo v petek, polfinala in finala pa v soboto.

0
439

Soške brzice bodo v petek in soboto gostile več kot 250 tekmovalcev in tekmovalk iz kar 16 držav. Solkan bo gostil mednarodno tekmo ICF ranking, ki je privabila slalomiste iz mnogih držav. Poleg slovenskih tekmovalk in tekmovalcev bomo tako na Soči videli tudi številne druge, predvsem tiste iz kategorij mladincev in mlajših članov. Solkan bo avgusta namreč gostil evropsko prvenstvo v slalomu za mladince in mlajše člane, zato bodo tekmo izkoristili kot dodaten trening pred prihajajočim prvenstvom. Tekmi bosta šteli tudi kot izbirni za sestavo slovenske reprezentance mladincev in mlajših članov.

V ospredju bodo domači tekmovalci in tekmovalke, ki z nestrpnostjo čakajo prva večja tekmovanja v letu 2016 tudi na domačih tleh. Tisti, ki so se zimski trening odločili opraviti v Avstraliji, so tam že nastopili na odprtem prvenstvu Avstralije in prvenstvu Oceanije. V Penrithu sta se z dvema četrtima mestoma izkazala Luka Božič in Sašo Taljat, Peter Kauzer pa je OP Avstralije končal na tretjem mestu.

»Treningi potekajo dobro, za razliko od leta 2012 in OI v Londonu, letos v tem obdobju ni tako stresno, tako da se lahko res posvečamo le tehniki in dobro treniramo,« je dejal Sašo Taljat, ki je z Luko Božičem že zanesljiv potnik na OI, saj za razliko od sezone 2012 doma nimata konkurence in ne bosta za potrditev mesta trepetala vse do zadnje tekme internih kvalifikacij. »V Avstraliji smo opravili dober paket treningov, na dveh tekmah sva bila kar blizu najboljšim. Obakrat sva sicer končala na četrtem mestu, ampak sva dobro tekmovala in sva bila zadovoljna z opravljenim,« je še dodal Taljat.

Spet za druge bo nastop v Solkanu drugi test v letošnji sezoni, saj je bila v soboto že tekma v Tacnu. Na uvodni domači preizkušnji je v ženski konkurenci slavila Urša Kragelj, ki je prav tako zadovoljna z opravljenim treningom v zimskih mesecih. Trenirala je v Al Ainu: »Bilo je dobro, ker ni bilo gneče. Skoraj vsi so odšli v Avstralijo, tako da je bilo res fino. Šlo je po načrtih. Letos nisem imela problemov z bolečinami v rami, tako da sem dobro trenirala.«

Bo pa to prva tekma, na kateri bo v letošnjem letu nastopil Benjamin Savšek. Najboljši slovenski kanuist zadnjih let se letos nikakor ne more otresti manjših obolenj, zato je tudi izpustil sicer načrtovani nastop preteklo soboto na Savi. »Pozimi sem se dobro pripravljal in čutil, da je forma kar dobra – do prejšnjega tedna, ko sem se prehladil. Pred tekmo v Solkanu še nimam velikih pričakovanj. Cilji so pri izbirnih tekmah in ostalih največjih tekmovanjih v letošnji sezoni. Do takrat bom že prišel k sebi. Vsakič, ko sem se vrnil iz toplih krajev, sem zbolel. Zaradi tega sem izgubil nekaj dni treninga, ampak sem prišel k sebi in grem naprej po začrtanem planu,« je pred novo sezono optimističnem Benjamin Savšek.

V Solkanu se bodo za čim višja mesta poleg domačih predstavnikov potegovali še Italijani, Nemci, Čehi, Slovaki, Avstrijci, Španci, Poljaki, Rusi, Ukrajinci, Nizozemci, Švedi, Hrvati, Srbi, Kazahstanci in seveda tudi Jure Meglič za Azerbajdžan.

Zaradi praznikov bo tekma ICF ranking tokrat potekala v petek in soboto. V petek bodo na vrsti vse kvalifikacije, v soboto pa še polfinala in finala. Petkov program se bo začel ob 9.00 s kvalifikacijami kajakašev in kajakašic, ob 13.30 pa se bodo na progo podali še kanuisti, kanuistke in dvojci. V soboto se bodo polfinalne vožnje vseh kategorij začele ob 9.30, finale pa se začne ob 13.30.