V kvalifikacijah najhitrejši Kauzer, Kragljeva in Božič-Taljat.

0
580

Več kot 250 slalomistov in slalomistk se je v Solkanu pomerilo v kvalifikacijah tekme ICF ranking, ki hkrati šteje tudi kot prva izbirna tekma za sestavo slovenske ekipe mladincev in mlajših članov v slalomu na divjih vodah. Kljub pisani zasedbi predstavnikov kar 16 držav so večino mest pri vrhu zasedli domači tekmovalci. V kvalifikacijah kajakašev je bil najboljši Peter Kauzer, med kajakašicami Urša Kragelj, med dvojci pa Luka Božič in Sašo Taljat.

Najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer v kvalifikacijah tekme na Soči ni imel težav s tekmeci in gladko dobil uvodno preizkušnjo z več kot sekundo prednosti pred najbližjim zasledovalcem Giovannijem de Gennarom iz Italije. Na tretje mesto je priveslal kajakaš tacenskega kluba Martin Albreht, ki je imel na progi dotik, a bil vseeno dovolj hiter, da je na koncu za Kauzerjem zaostal le za 2,84 sekunde. Med najboljšo deseterico kajakašev sta se v kvalifikacijah uvrstila še Janoš Peterlin, ki je bil sedmi, in devetouvrščeni Simon Brus.

Prvo mesto si je priveslala tudi kajakašica Urša Kragelj. Na progi je sicer naredila dotik, ki ji je prinesel dve kazenski sekundi, a so tudi preostale tekmovalke na progi nabrale nekaj dodatnih kazenskih sekund. Kar šest dodatnih sekund so h končnemu času prišteli Evi Terčelj, ki je zasedla četrto mesto. Med slovenski reprezentantki sta se vrinili dve Avstrijki. Corinna Kuhnle je bila sicer najhitrejša, a je s štirimi kazenskimi sekundami za Kragljevo nato zaostala za 78 stotink sekunde, tretja pa je bila Lisa Leitner. Ajda Novak je zasedla sedmo mesto.

Po pričakovanjih sta bila v konkurenci dvojcev najboljša Luka Božič in Sašo Taljat. Nekdanja svetovna prvaka s progo nista opravila brez napak, saj so jima v cilju prišteli še dodatne štiri sekunde pribitkov. A kljub temu sta imela pred drugouvrščeno češko dvojico Kašpar – Mružek dobre štiri sekunde in pol naskoka. Tudi tretja sta bila Čeha, in sicer Vrublovsky – Novotny.

Med kanuisti se je na progi prvi dan najbolje znašel Nemec Florian Breuer. Tesno za njim je kvalifikacije končal Jure Lenarčič, Luka Božič je bil tretji, Benjamin Savšek četrti, Anže Berčič pa peti. Najboljše slovenske kanuiste zadnjih sezon je ločila le dobra sekunda. Deseterico je zaokrožil Žiga Taljat.

V konkurenci kanuistk je za najboljši slovenski dosežek poskrbela Nina Bizjak, ki je zasedla sedmo mesto. Druga slovenska predstavnica v tej konkurenci – Alja Kozorog – je bila deveta. Najhitrejša je bila Španka Klara Olazabal, za njo sta se uvrstili Čehinja Jana Matulkova in Avstrijk ViktoriA Wolffhardt.

Poleg tekme za točke ICF, kjer iz vsake države lahko nastopi največ šest predstavnikov v vsaki kategoriji, so v Solkanu v odprti kategoriji omogočili nastop tudi drugim. Tu je bil med kajakaši najhitrejši Italijan Jakob Weger, za njim pa sta se uvrstila Niko Testen in Žan Jakše. Med kanuisti je bil najhitrejši Tine Kancler, ki sta se mu najbolj približala Poljak Kolomanski in Rus Timakov. V odprti ženski konkurenci kajakašic je bila najboljša Slovenka Živa Kavs na 13. mestu, med kanuistkami je bila Lea Novak druga, Jana Hočevar pa tretja. V odprti konkurenci dvojcev sta prvi mesti dosegli mladi primorski posadki Polenčič – Božič in Jug – Šavli.

 

Rezultati: www.timing-mojstrana.com