V Solkanu trojna zmaga kanuistov, prva tudi Božič-Taljat, Kauzer drugi, Kragljeva tretja.

0
581

V Solkanu je ta konec tedna potekala mednarodna tekma za točke ICF, kjer so se v sobotnih finalih najbolj izkazali slovenski kanuisti, ki so zasedli prva štiri mesta. Najhitrejši je bil Benjamin Savšek, drugo mesto je zasedel Luka Božič, tretje Anže Berčič, četrto pa Jure Lenarčič. Med dvojci sta zmagala Luka Božič in Sašo Taljat, Peter Kauzer je bil med kajakaši drugi, Urša Kragelj pa tretja med kajakašicami.

Čeprav je Benjamin Savšek pred nastopom v Solkanu zatrjeval, da nima nobenih pričakovanj, saj je v zadnjih dneh zaradi bolezni izpustil nekaj treningov, na progi pomanjkanja treninga ni bilo moč opaziti. V cilj je namreč priveslal s prednostjo dobre sekunde in pol ter si zagotovil prvo zmago v letošnji sezoni.

»To je zelo dober občutek. Že v kvalifikacijah sem bil presenečen, da mi je šlo dobro, ker me je prejšnji teden pestil prehlad. Ta teden sem v Solkanu opravil le dva treninga, tako da sem bil po kvalifikacijah zadovoljen. Danes mi je v polfinalu čoln lepo tekel, zato sem si rekel, da moram iztisniti vse še v finalu. Tudi tukaj se je izšlo. Zadovoljen sem s tekmo in letošnjim začetkom. Upam, da se bom v teh treh tednih pred izbirnimi tekmami dobro regeneriral, da bodo tudi takrat takšni občutki kot so bili tu,« je povedal zmagovalec tekme ICF ranking v Solkanu.

Za Savškom je preizkušnjo končal Luka Božič, z devetimi stotinkami zaostanka za drugouvrščenim pa je bil tretji Anže Berčič. V finalu je veslal še Jure Lenarčič, ki je bil prav tako odličen – bil je četrti.

Luka Božič je na oder za zmagovalce stopil še enkrat. S Sašem Taljatom na Soči nista imela prave konkurence in suvereno opravila z mladimi tujimi posadkami, ki so tekmovanje v Solkanu izkoristile za pripravo na avgustovsko evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane, ki ga bo gostil tukajšnji kajakaški center. Drugo mesto sta osvojila Čeha Vrublovsky in Novotny, tretje pa Nemca Borrmann in Braune.

Do drugega mesta je prišel Peter Kauzer, ki je moral tokrat premoč priznati mlademu avstrijskemu tekmovalcu Felixu Oschmautzu. »Mladi so iz leta v leto boljši, napredujejo. Nisem presenečen, da me je prehitel, saj tudi moja vožnja ni bila dobra. Čoln mi na vrhu ni stekel, potem pa sem naredil še napako. V protitoku sem se čisto ustavil in tam izgubil kakšno sekundo. Že zjutraj se nisem počutil dobro, saj sem malce utrujen od vseh treningov. Bližajo se izbirne tekme, potem še sezona. Te tekme jemljem kot trening. Nekatere stvari iz polfinala sem popravil, nekatere pa so bile slabše, ampak nič za to. Danes je bila tudi proga malo bolj zapletena in je bilo odvisno od tega, ali se ti je naredil val in si ujel pravi moment. Voda v Solkanu je hitra in vsaka najmanjša napaka se hitro pozna,« je povedal Kauzer. Tretje mesto je zasedel Jure Meglič, ki zastopa Azerbajdžan. V finalu sta nastopila še dva Slovenca. Martin Albreht je bil osmi, Martin Srabotnik pa deveti.

V konkurenci kajakašic je bila Urša Kragelj najboljša tako v kvalifikacijah kot polfinalu, v odločilni vožnji pa sta jo za las prehiteli dve Avstrijki. Zmagala je Nina Weratsching, tik za njo je bila njena rojakinja Corinna Kuhnle, Urša Kragelj pa je bila tretja z manj kot sekundo zaostanka za zmagovalko. Poleg Kragljeve so slovenske barve v finalu zastopale še tri kajakašice. Ajda Novak je zasedla peto mesto, Eva Terčelj je bila sedma, Neža Vrevc pa osma.

Dve predstavnici smo imeli v finalu kanuistk. Obe sta imeli na zapleteni progi nekaj težav, tako da je bila Nina Bizjak na koncu deveta, Alja Kozorog pa deseta. Zmagala je Čehinja Jana Matulkova, pred Španko Miren Lazkano in Slovakinjo Sono Stanovsko.

 

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/?p=1719