Lan Tominc mladinski olimpijski prvak!

0
450

Celjski kajakaš Lan Tominc je na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu v preizkušnji slaloma na mirnih vodah z ovirami priveslal do zlate kolajne in naslova mladinskega olimpijskega prvaka. S tem je nadaljeval izvrstno slovensko tradicijo osvajanja zlatih kajakaških kolajn na mladinskih olimpijskih igrah, ki jo je začel Simon Brus, nadaljeval pa Anže Urankar.

Lan Tominc je naskok na vrh napovedal že v kvalifikacijskem nastopu, kjer je dosegel drugi čas, sedem stotink je bil hitrejši le Kitajec Changheng Guan, ter se tako neposredno uvrstil v četrtfinalno fazo tekmovanja. Tja so po kvalifikacijah namreč napredovali najhitrejše štirje tekmovalci, poleg prej omenjenih še Novozelandec George Snook in Francoz Tom Bouchardon, preostali pa so morali nastopiti v repasažu.

V četrtfinalu se je mladinski reprezentant v slalomu na divjih vodah pomeril z Argentincem Valentinom Rossijem, ki je osvojil kolajno v sprinterskem delu tekmovanj. Južnoameričana je prehitel za štiri sekunde in se tako brez težav uvrstil v polfinale.

 

V tej fazi tekmovanja mu je nasproti stal francoski predstavnik Tom Bouchardon. Slednji ni mogel slediti hitremu tempu Lana Tominca, ki je za progo porabil minuto in devet sekund, medtem ko se je ura pri Francozu ustavila pri minuti in 15 sekundah. To je že pomenilo, da si je 16-letni slovenski kajakaš zagotovil kolajno na mladinskih olimpijskih igrah, ostajalo je le vprašanje, kakšnega leska bo.

V tekmi za zlato kolajno sta se tako pomerila Tominc in Kitajec Changheng Guan, ki je imel najboljši čas kvalifikacij. Kajakaš celjskega kluba je najboljše prihranil za konec, saj je veslal še hitreje kot v polfinalu in Kitajca prehitel za sekundo.

V tekmi za bronasto kolajno sta se pomerila Novozelandec Snook in Francoz Bouchardon, kjer je s progo hitreje opravil evropski kajakaš. Vsi štirje tekmovalci v tekmi za kolajne so bili tisti, ki so imeli najboljše nastope že v kvalifikacijah in so si priveslali neposredno uvrstitev v četrtfinale.

Med kajakašicami je zmagala Slovakinja Emanuela Luknarova, pred Francozinjo Doriane Delassus in predstavnico Tajpeja Tzu.Hsuan Lai. Tako Delasussova kot Luknarova sta bili na stopničkah tudi v kanuju. V tej kategoriji je zmagala Francozinja, Slovakinja je bila tretja, na drugo mesto pa se je povzpela Nemka Zola Charlotte Marion Lewandowski. V moški konkurenci kanuistov je zmaga nekoliko presenetljivo odšla na Mavricij po zaslugi Terenca Benjamina Saramandifa, drugi je bil Novozelandec Finn Anderson, tretji pa Španec Yoel Becerra Bernardez.

Lan Tominc je z naslovom mladinskega olimpijskega prvaka uspešno nadaljeval slovensko tradicijo in na tretjih mladinskih olimpijskih igrah v zgodovini priveslal še tretjo zlato kolajno za slovenske kajakaše v slalomu. V prvi izvedbi iger, ki jih je gostil Singapur, se je zlata namreč veselil Lanov klubski kolega Simon Brus, štiri leta kasneje na Kitajskem pa se je na najvišjo stopničko v slalomu povzpel kajakaš kajakaškega kluba Ljubljana Anže Urankar. Lan Tominc je sicer priveslal deseto kolajno za slovenske športnike na letošnjih mladinskih olimpijskih igrah v Argentini.

 

 

Foto: Facebook stran Slovenia Olympic Team / Twitter Team Slovenia