Lan Tominc opravil s sprinterskim nastopom v Buenos Airesu.

0
586

Svoj uvodni nastop na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu je dočakal celjski kajakaš Lan Tominc. 16-letni mladinski reprezentant v slalomu na divjih vodah je tekmoval v sprinterski preizkušnji na prizorišču v Puerto Maderu in nastop zaključil v repasažu.


Mladi kajakaši so najprej nastopili v kvalifikacijah, kjer je Lan postavil skupno 12. čas. Izmed vseh tekmovalcev na startu si je neposredno uvrstitev v četrtfinale zagotovila le najhitrejša četverica kvalifikacij, in sicer Čeh Tomaš Hradil, Belgijec Jules Vangeel, Argentinec Valentin Rossi in Poljak Wojciech Pilarz. Vsi ostali so nato veslali še v repasažu, kjer so v nadaljevanje tekmovanje vodila še prva štiri mesta. V drugem nastopu dneva je bil Lan Tominc sedmi, medtem ko so si tretjo fazo tekmovanja priveslali Madžar Adam Kiss, Uzbekistanec Sherzod Khakimjonov, Južnoafričan Pierre Thomas van der Westhuyzen in Kazahstanec Mikhail Yakovlev.

V finalu se je zlate kolajne veselil Madžar Adam Kiss, drugi je bil Belgijec Jules Vangeel, tretji pa Argentinec Valentin Rossi.

Nastopale so tudi kanuistke, kjer je zmagala Uzbekistanka GulbakhorFayzieva, predMadžarko Lauro Gonczol in Mehičanko Stephanie Angie Rodriguez Guzman.

Že dan prej so razdelili kolajne kanuistom in kajakašicam. Med kajakašicami je mladinska olimpijska prvakinja v sprintu postala Madžarka Eszter Rendessy, druga je bila Slovakinja Katarina Pecsukova, tretja pa Kazahstanka Stella Sukhanova. V kanuju je slavil Kazahstanec Dias Bakhraddin, drugi je bil Uzbekistanec Islomjon Abdusalomov, tretji pa Čeh Jiri Minarik.

V Argentini Lana Tominca čaka še nastop v slalomu na mirnih vodah z ovirami, kjer je v spomladanskih kvalifikacijah za uvrstitev na mladinske olimpijske igre, ki so potekale v Barceloni, zmagal.

 

Foto: Facebook Slovenia Olympic Team