Lan Tominc v kvalifikacijah za nastop na MOI zmagal v slalomu na mirnih vodah.

0
329

Iz Barcelone prihajajo enkratne novice. Zadnji dan kvalifikacijskih tekmovanj za nastop na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu je celjski kajakaš Lan Tominc, ki bo maja dopolnil šestnajst let, zmagal v slalomski preizkušnji na mirnih vodah. Po neuradnih izračunih vodstva naše delegacije v Španiji je z zmago tudi priveslal do kvote za nastop v Argentini, a mednarodna kajakaška zveza uradnih rezultatov in skupnih razvrstitev po točkovanju v sprintu in slalomu še ni objavila, zato so to trenutno zgolj predvidevanja. Na uradne rezultate in informacije o tem, kdo je dejansko pridobil kvote, bo potrebno počakati najmanj en dan. Evropskim državam namreč po seštevku vseh točk, pridobljenih z uvrstitvami v sprintu in slalomu, pripada le šest kvot oziroma mest v posamezni disciplini.

Kajakaška tekmovanja na mladinskih olimpijskih igrah so nekoliko drugačna kot smo jih vajeni sicer, saj mladi tekmovalci in tekmovalke tekmujejo v dvobojih sprinta na mirnih vodah in dvoboju v slalomu z ovirami in obveznim eskimskim obratom, prav tako na mirnih vodah. V zadnjih štirih dneh tekmovanj v Barceloni se je izkazalo, da je kvalifikacijski sistem pisan na kožo specialistom za mirne vode, a naši predstavniki so nalogo v slalomskem delu opravili zelo dobro.

Kajakaš Lan Tominc je v cilj slalomske finalne preizkušnje priveslal s štirimi sekundami naskoka pred Čehom Jakubom Krejčijem. Tekmovanje v Barceloni je znova zaznamoval veter, ki je povzročal takšne težave, da so morali tekmovanje celo prekiniti in popravljati pontone in boje. Tekmovalci, ki so veslali na progi A, so bili praviloma hitrejši od tekmecev na progi B, ena redkim izjem je bil prav Lan Tominc, včeraj, ko je veter pihal v drugi smeri, pa so imeli prednost tisti, ki so veslali na progi B.

Tominc je bil med najhitrejšimi že v kvalifikacijah, kjer je imel skupno tretji čas in si je tako priveslal neposredno uvrstitev v četrtfinale. V četrtfinalu je nato ugnal Slovaka Iljo Burana, v polfinalu pa še Francoza Toma Bouchardona. Med kajakaši smo imeli še enega predstavnika. Jakob Stojanovič svojega nastopa žal ni dokončal.

Tekmovale so tudi kanuistke. Zelo dobro je nastopila Eva Alina Hočevar in bila na koncu med najboljšimi. Z nastopom v prvi vožnji, kjer je bila hitrejša od tekmice v paru Španke Antie Otero Santiago, si je zagotovila napredovanje v repasaž, kjer je bila tretja in se uvrstila v četrtfinale. Tam se je pomerila še z eno Španko, in sicer Claro Gonzalez, ki pa je bila malenkost hitrejša od naše kanuistke. Veslala je tudi Hana Iljaš, a žal obstala v prvem delu tekmovanja, saj so sodniki ocenili, da nujnega eskimskega obrata ni opravila v celoti.

Foto in video: ICF, Kanu klub Simon