Le Stevanovič do finala

0
543

Seu d”Urgell, 24. julija (STA) – Zadnja pomembnejša postaja slalomistov na divjih vodah pred jesenskim svetovnim prvenstvom v avstralskem Penrithu za slovensko odpravo ni bila najbolj uspešna. Na dokaj specifični progi v španskem Seu d”Urgellu si je namreč izmed Slovencev finale uspel privoziti le kanuist Dejan Stevanovič, ki je na koncu osvojil šesto mesto. Predvsem so razočarali “zlati” kajakaši, saj je Peter Kauzer po napaki izpadel že v kvalifikacijah, Dejan Kralj in Andrej Nolimal pa sta s 16. oziroma 39. mestom obstala v polfinalu. Nastop je bil pomemben tudi za kajakašico Nino Mozetič, ki je iskala vstopnico za SP, vendar je bila tokrat s 24. mestom daleč od nje.


Kot že rečeno, so tokrat za največ uspeha poskrbeli v kanuističnem odseku slovenske vrste. Stevanovič je dokazal, da se lahko kosa z najmočnejšimi in kljub kar visokemu zaostanku za zmagovalcem Francozom Tonyjem Estanguetom popravil vtis iz Augsburga. Na drugo mesto se je z odlično finalno vožnjo zavihtel Avstralec Robin Bell, svojo uvrstitev pa je po vožnjah najboljše deseterice popravil tudi končno tretjeuvrščeni Britanec David Florence. Preostala dva Slovenca sta tudi solidno opravila svoji nalogi. Simon Hočevar je sicer vnovič naredil dva dotika, ki sta ga stala zanesljivega finala. Na koncu se je moral član kluba Simon zadovoljiti s 13. mestom. Kar se dotikov tiče, je bolje odpeljal Jošt Zakrajšek, dobil je le dve kazenski sekundi, končno 19. mesto pa je blizu njegovih trenutnih zmožnosti.


Najbolj so Slovenci tokrat razočarali v K-1, kjer je bil najboljši Italijan Daniele Molmenti pred Nemcem Erikom Pfanmoellerjem in rojakom Matteom Pontarollom. Po včerajšnji smoli Kauzerja, ki je izpustil vratca, danes Kralj in Nolimal nista uspela popolnoma popraviti vtisa. Kralj je sicer le enkrat dotaknil vratca, brez tega bi celo nastopil v finalni vožnji. Povsem pa ga je polomil tretji član zlate ekipe iz tacenskega EP Nolimal, ki je poleg osmih kazenskih sekund dobil še kazen za izpuščena vrata in tako končal šele na 39. mestu med 40 polfinalisti.


“Predvsem smo lahko zadovoljni z nastopi Stevanoviča, ki je deloval suvereno kot v prejšnjih tednih in gotovo spada med najboljše. V finalu je imel nekaj težav pri prehodu iz petih v šesta vrata ter v 11., kjer je dobil dve kazenski sekundi. Brez teh napak bi se lahko boril tudi za stopničke,” je dejal direktor reprezentanc Andrej Jelenc in dodal: “Žal sta kar nekaj smole imela Dejan Kralj in Simon Hočevar. Kralju je dvignilo čoln prav pri zadnjih vratcih, kjer je dobil dve kazenski sekundi in zapravil finale. Pri Hočevarju pa so en dotik sporno dosodili, vendar nam ga kljub vsemu pregovarjanju ni uspelo izničiti. Niti na videoposnetku ni videti, da bi dotaknil vrata.”


Za Mozetičevo je bilo špansko divjevodaško prizorišče zadnja možnost za uvrstitev v reprezentanco za SP. Članica Soških elektrarn bi se morala prebiti med najboljšo deseterico, vendar je bila tudi v današnjem polfinalu daleč od tega. Konkurenca je zaenkrat premočna in na vrhu preveč izenačena, tako da se ob napakah kmalu naberejo visoki zaostanki. Prav to je bilo v tej sezoni že večkrat usodno za Mozetičevo, tako da bi tudi brez dotikov (bili so trije) ostala daleč za deseterico. Zmago v Španiji je sicer zabeležila Čehinja Štepanka Hilgertova, druga je bila Slovakinja Elena Kaliska, tretja pa Mathilde Pichery.


Z uvrstitvijo v polfinale sta cilj izpolnila Nejc Višnar in Urban Jarc v dvojcu, na koncu sta pristala na 15. mestu. Z ozko progo sta najbolje opravila slovaška brata Peter in Pavol Hochschorner, sledila pa sta jima Slovaka Jaroslav Volf in Ondrej Stepanek ter Nemca Markus Becker in Stefan Henze. “Dvoseda sta dobro odpeljala predvsem včeraj, tako da je viden napredek, medtem ko Mozetičeva še vedno dela preveč napak. Za uvrstitev na rob finala bi morala odpeljati čisto vožnjo,” je še povedal Jelenc.


Zdaj najboljše slovenske slalomiste čaka nekaj počitka, tako da reprezentanti ne bodo odpotovali na mednarodno tekmo v Prago, kjer bodo priložnost dobili mlajši. Avgust bo večinoma namenjen obnovi kon