Leban in Kuk sta bila na EP na 1000m 5., Jošt Zakrajšek pa 6. na isti razdalji.

0
585

Zagreb, 23. junija (STA) – Drugi dan evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Zagrebu sta dva slovenska čolna veslala v finalu A. Do kolajn jima ni uspelo priti, kljub temu pa sta dosegla solidni uvrstitvi. Kajakaški dvojec Rok Kuk/Lovro Leban je bil peti na 1000 metrov, na isti razdalji pa je Jošt Zakrajšek med kajakaši osvojil šesto mesto.

Kuk in Leban sta za stopničkami zaostala sekundo in pol, od vrha navzdol pa so se na zmagovalnem odru razvrstili Madžara Rudolf Dombi in Roland Kökeny, Nemca Martin Hollstein in Andreas Ihle ter Slovaka Peter Gelle in Erik Vlček.

“Z rezultatom in prvenstvom sva doslej zelo zadovoljna. Peto mesto je najin realen domet tukaj. Vedeli smo že po kvalifikacijah, da bodo prvi trije čolni nekako razred zase. Nemca, Madžara, Slovaka bodo le v igri za olimpijsko zlato, tu bi zraven dal še Rusa, ki na EP ne nastopata. Potem pa so ostali čolni v najinem rangu. Vedela sva, da sva lahko boljša od vseh njih, premagala sta naju le Srba, za tri stotinke sekunde nama je zmanjkalo do četrtega mesta. Prvi trije čolni so vendarle v vzponu forme pred OI, medtem ko nama že malce pada po svetovnih pokalih. Ampak sva zadovoljna s tem, kako sva izpeljala sezono,” je dejal Kuk.

Zakrajšek je za kolajno zaostal dobre tri sekunde. Zmagal je Nemec Max Hoff pred Dancem Renejem Holtnom Poulsnom in Špancem Franciscom Cubelosom. “Že nekaj dni se počutim zelo dobro in zato sem se na startu odločil, da bom vodil tekmo. S starta sem se res pognal zelo hitro, občutki so bili odlični, čoln je lepo drsel. To pa je bila hkrati težava, saj sem preveč užival v tem in nisem malo popustil na hitrosti, kar me je malce kaznovalo v zadnjih 250 metrih. S šestim mestom sem lahko res zadovoljen, sploh v tem olimpijskem letu, ko so vsi izvrstno pripravljeni. Pa tudi sam čas je tak, kakršnega smo si lani lahko samo zamišljali. Letos pa sem to že nekajkrat izpolnil,” je po tekmi povedal Zakrajšek.

V Zagrebu pa sta danes v kvalifikacijah na 200-metrski razdalji nastopila Leban (sprva je bil “predviden” Tilen Vidovič, a ga je Leban na izbirni tekmi prehitel), in Špela Ponomarenko Janić. Slednja si je že v petek zagotovila finale A na 500 metrov.

Danes je Primorka v kvalifikacijah 200-metrske preizkušnje osvojila drugo mesto v svoji skupini in se prebila v polfinale, Leban pa je prav tako prišel v polfinale s sedmim mestom kvalifikacijske skupine. Slovenska predstavnica je nato v svoji polfinalni skupini zasedla tretje mesto in prišla v jutrišnji finale A, Leban pa je po devetem polfinalnem mestu končal tekmovanje v tej disciplini.

V nedeljo čakajo nastopi še Kuka in Lebana v finalu A na 500 metrov, Zakrajška na 5000 metrov in Vidoviča v finalu B na 500 metrov.

* Izidi:
- K-2, 1000 m:
 1. Rudolf Dombi/Roland Kökeny (Mad)         3:13,981
 2. Martin Hollstein/Andreas Ihle (Nem)       +  1,030
 3. Peter Gelle/Erik Vlček (Slk)            1,570
...
 5. Lovro Leban/Rok Kuk (Slo)              3,060
- K-1, 1000 m:
 1. Max Hoff (Nem)                  3:27,214
 2. Rene Holten Poulsen (Dan)            +  2,112
 3. Francisco Cubelos (Špa)               2,208
...
 6. Jošt Zakrajšek (Slo)                5,668