Na tekmi svetovnega pokala v Španiji je v finalu kanuistov veslal le Anže Berčič.

0
441

V La Seu d”Urgellu se je izmed treh slovenskih polfinalistov v finale uspelo uvrstiti le kanuistu Anžetu Berčiču, ki je odlično veslal v polfinalu, kjer je bil tretji, v finalu pa nato pristal na končnem osmem mestu. Kajakaša Janoš Peterlin in Jure Meglič sta bila daleč za finalom. Peterlin je bil 25., Meglič pa 38. V popoldanskih kvalifikacijah sta uspešno nastopili kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj ter dvojec Luka Slapšak – Urban Jarc.

Ljubljanski kanuist Anže Berčič je dobro veslal že v kvalifikacijah, kjer je na koncu zasedel sedmo mesto, še višje pa se je povzpel v polfinalu, kjer je bil tretji. Finalna vožnja se mu nato ni izšla povsem po željah, tako da je na koncu zabeležil osmo mesto. »S polfinalom sem bil bolj zadovoljen, saj mi je uspelo nekaj stvari bolje odveslati in nisem imel takšnih težav z vodo. Tudi v polfinalu mi čoln v spodnjem delu proge ni najbolj stekel, a sem se boril do konca, tako da je bila vožnja lepa. V finalu pa sem imel na začetku nekaj smole z vodo, tako da sem moral ena vrata preveslati vzvratno. Boril sem se še naprej, ampak mi je že nekoliko začelo zmanjkovati moči, tudi odločen nisem bil tako kot v polfinalu. Sicer pa je bilo kar dobro, sem zadovoljen,« je po tekmi povedal Anže Berčič.


Najboljši v konkurenci kanuistov je bil domačin Jordi Domenjo, na drugo mesto se je uvrstil Britanec David Florence, tretje mesto pa je zasedel Francoz Tony Estanguet.


Slabša rezultata sta zabeležila kajakaša Janoš Peterlin in Jure Meglič. Peterlin je bil na koncu 25., kar ga ni navdalo s pretiranim zadovoljstvom: »Že od starta mi čoln ni preveč stekel, tako da sem skozi celo progo bolj kot ne popravljal in nisem lovil pravega ritma. Ni se izšlo, morda bo naslednjič boljše.  Včerajšnja proga je bila bolj kot ne naravnost, danes pa je bila nekoliko bolj tehnična, a vseeno ni uspelo.«


Zelo razočaran je bil tudi Jure Meglič, ki je s 54 kazenskimi sekundami tekmovanje končal na 38. mestu. »Vse tri letošnje svetovne pokale bom pozabil. Ko bom prišel domov, bom prilagodil cel sistem za naslednja štiri leta. Na način, kakor so se stvari odvijale letos, ne bo šlo naprej. Ko pridem domov, si bom vzel nekaj časa za razmislek, da vidim, kaj je dobrega in kaj slabega. Potem bom moral slabe stvari pozabiti in jih nadomestil s čim boljšimi. Očitno bo treba zamenjati tudi nekatere ljudi okoli mene, da bo stvar začela funkcionirati. Zdi se mi, da se trenutno obremenjujem s povsem drugimi stvarmi, kot bi se moral, to pa se potem vidi tudi na progi. Zdaj si bom vzel kratek premor za razmislek, potem pa sta pred mano še dva svetovna pokala, kjer bom moral napadati še naprej,« je z razočaranjem v glasu povedal Jure Meglič.


Najboljši kajakaš je bil Francoz Etienne Daille, ki bo Francijo zastopal tudi na OI v Londonu, drugi je bil Nemec Fabien Dorfler, tretji pa še en Francoz Vivien Colober. Presenetljivo so brez finalnega nastopa ostali nekateri potniki na OI, Italijan Daniele Molmenti, Čeh Vavrinec Hradilek, Nemec Hannes Aigner, Britanca Campbell Walsh in Richard Hounslow …


Popoldne so se v kvalifikacijah pomerile še kajakašice in dvojci. Preboj v polfinale sta si zagotovili Eva Terčelj s 14. in Urša Kragelj z 18. mestom. Obe sta s progo opravili brez kazenskih sekund, medtem ko je Nina Mozetič v drugi vožnji prejela dve (v prvi je prejela 54 kazenskih sekund). Tako da je bila na koncu 33. »Od prvih do drugih vrat je šlo super, potem pa ne več. Zgornji del proge se mi je povsem podrl, vendar sem se še vseeno poskušala boriti do konca, a čoln ni stekel. Precej bolje mi je šlo v prvem teku, pa sem potem naredila veliko napako v spodnjem delu. Očitno mi Seu ni usojen,« je povedala Mozetičeva, ki je v šali nato dodala še, da bi se najraje ugreznila v tla, ko je videla, da so jo prehitele nekatere slabše tekmovalke. Najboljša v kvalifikacijah je bila Španka Maialen Chourraut, druga je bila Nemka Melanie Pfeifer, tretja pa Francozinja Emilie Fer.


Za enega najboljših rezultatov na tekmah svetovnega pokala sta poskrbela Luka Slapšak in Urban Jarc, ki sta se v kvalifikacijah kanuističnih dvojcev z 20. časom uspela uvrstiti v nedeljski polfinale. »Malce sem razočaran, da sva v prvem teku dobila dve kazenski sekundi, čeprav ju ni bilo. Sicer bi bilo malce slabše, če bi štel drugi tek. Na srečo se je izšlo že s prvim tekom, končno sva prišla skozi kvalifikacije. Vožnja je bila povsem optimalna, tako da sem zadovoljen,« je povedal Urban Jarc, Luka Slapšak pa je dodal: »Oba sva zelo vesela, da nama je končno uspelo. Po mnogih tekmah sva se končno uspela uskladiti tako, kot sva si zadala. Nekaj rezerv še imava, predvsem v protitočnih vratih. Jutri naju čakata nova tekma in nova proga.« Dobro sta bila na poti tudi Dejan Kralj in Simon Hočevar, ki sta bila na vmesnem času še med najhitrejšimi, a na koncu popustila in bila 23. Zmagala sta Slovaka Peter in Ladislav Škantar, druga sta bila Nemca Robert Behling in Thomas Becker, tretja pa Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche.


V konkurenci kanuistk je zmagala Francozinja Caroline Loir, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Španka Nuria Villarubla.