Leban-Kuk in Zakrajšek so si v Dusiburgu priveslali finale A na 1000m, dvojec tudi na 500m.

0
578

Slovenski sprinterji na mirnih vodah ta vikend nastopajo na drugi tekmi svetovnega pokala v nemškem Duisburgu. Prvi dan so se odlično odrezali vsi slovenski predstavniki na tej tekmi. Lovro Leban in Rok Kuk sta si priveslala nastopa v finalu A na 1000- in 500-metrski razdalji, v finalu A pa bo na 1000 metrov veslal tudi Jošt Zakrajšek.

Po zelo dobrih nastopih slovenskih tekmovalcev pretekli teden v Poznanju, se uspešen niz nadaljuje tudi ta vikend v Nemčiji. Lovro Leban in Rok Kuk sta izvrstno nastopila na obeh razdaljah – na 500 in 1000 metrov, saj sta si priveslala dva nastopa v finalu A. Prvi kvalifikacijski dan sta začela izvrstno, saj sta bila v drugi kvalifikacijski skupini na 1000 metrov najhitrejša in se neposredno uvrstila v sobotni finale A. Hitrejša sta bila od svojih vzornikov – švedske dvojice Markus Oscarsson-Henrik Nilsson.

Dobro sta veslala tudi na 500 metrov, kjer sta v kvalifikacijski skupini zaostala le za Nemcema Kostjo Stroinskim in Robertom Gleinertom, in se brez težav prebila v polfinale. Tudi tukaj sta bila od slovenskega dvojca boljša nemška predstavnika, le da sta bila tokrat v ospredju Martin Hollstein in Andreas Ihle. S tem dosežkom sta si primorska kajakaša zagotovila še drugi finale A na drugi tekmi svetovnega pokala.

Na 1000 metrov je odlično veslal Jošt Zakrajšek, ki je bil v kvalifikacijski skupini sicer četrti, nato pa v polfinalu priveslal do tretjega mesta, kar mu je prineslo prvo finale A na tej razdalji, odkar je prestopil med sprinterje na mirnih vodah. »V polfinalu sem se počutil res dobro. Zavedal pa sem se, da bom moral za finale A odveslati res hitro, saj sem imel v progah zraven sebe še nekaj zelo dobrih tekmovalcev – nosilca olimpijskih kolajn Erika Verrasa Larsena in Kena Wallaca, svetovnega podprvaka Andreasa Gustoffsona … Ves čas tekme sem v levem kotu očesa videl, da sem poravnan z vodilnimi tekmovalci in tako sem vedel, da sem konkurenčen. To mi je dalo v zadnjih 250 metrih še dodatne moči za hiter ciljni sprint. Ciljno črto sem prečkal kot tretji in to je zadostovalo za uvrstitev v finale A,« je z velikim navdušenjem po tekmi povedal Zakrajšek. Nekoliko slabše je nastopil na 500 metrov, saj je poskušal prihraniti čim več moči za svoj prvi finale A na 1000 metrov. Na 500 metrov bo, po šestem mestu v polfinalu, veslal v finalu C.

Finale A na 1000 metrov Zakrajška čaka v soboto ob 11.11, ob 11.38 pa se bosta  v finalu na isti razdalji pomerila še Lovro Leban in Rok Kuk. Finalne vožnje na 500 metrov bodo na sporedu v nedeljo – ob 13.05 se bo v finalu C preizkusil Zakrajšek, ob 13.30 pa bosta v finalu A tekmovala še Leban in Kuk.

 

Tekmovanje si lahko ogledate tudi v prenosu na: http://video.digotel.com/eurovisionbest/icf/index.html