Lovro Leban in Rok Kuk sta bila v finalu A na 1000 m 4., Jošt Zakrajšek pa je bil 8.

0
440

Drugi dan tekme svetovnega pokala v nemškem Duisburgu so slovenski sprinterji poskrbeli za odlična dosežka. Kajakaški dvojec Lovro Leban – Rok Kuk je v finalu A na 1000 metrov končal na četrtem mestu, v svojem prvem finalu A na isti razdalji pa je veslal tudi Jošt Zakrajšek in bil osmi.

Primorski kajakaški dvojec Lovro Leban – Rok Kuk je dobro pripravljenost v letošnji sezoni kazal že prejšnji teden v Poznanju, kjer je bil zelo blizu uvrstitvi na olimpijske igre v Londonu in dobro nastopal tudi na tekmi svetovnega pokala, ki je sledila na istem prizorišču. Še bolje sta se odrezala v Nemčiji, kjer sta si z dobrimi nastopi v kvalifikacijah oziroma  v polfinalu priveslala nastopa v finalu A tako na olimpijski, 1000-metrski, kot na pol krajši razdalji.

V finalu A na 1000 metrov sta Leban in Kuk veslala zelo dobro in za las zgrešila zmagovalne stopničke, saj sta zasedla četrto mesto. »Tekma je bila zelo dobra, zelo blizu najinim trenutnim maksimalnim sposobnostim. Da se bova borila za medalje, sem videl že po kvalifikacijah. Vesel sem, da sva celoten vikend delovala  na visokem nivoju in uspela unovčiti odlično formo. Pripravljala sva se na olimpijske kvalifikacije v Poznanju, a se tam v težkih pogojih nisva znašla, zato sva dober rezultat iskala na tekmah svetovnega pokala. V finalu svetovnega pokala v Poznanju sva bila utrujena in končala kot sedma, danes pa je v odličnih pogojih res letelo. Krona vsega bi lahko bila medalja, ki je bila več kot dosegljiva, vendar je bil kanček sreče danes na strani Švedov. Upam, da se te tri stotinke kdaj obrnejo v najino korist,« je bil po tekmi zadovoljen Rok Kuk. Zmagal je nemški dvojec Ihle-Hollstein, druga sta bila Madžara Kökeny-Dombi, tretja pa Šveda Nilsson-Oscarsson.

Do najboljšega rezultata kariere na 1000 metrov je priveslal Jošt Zakrajšek, ki se je tokrat prvič uvrstil v finale A na največjih tekmovanjih in se v finalu pomeril z nosilci kolajn z olimpijskih iger ter svetovnih in evropskih prvenstev. »Družba je bila res izbrana, a sem se v njej počutil zelo domače. Zelo sem vesel tega rezultata, saj sem v primerjavi z lanskim letom naredil velik preskok. Začelo se je že v Poznanju, a žal dva oziroma tri dni prepozno. Očitno je tako moralo biti, da sem v tem času spoznal še nekatere stvari. Pred mano je še dovolj tekem, pa tudi motivacije mi ne manjka, saj me pri športu zanima tudi pot, ki pelje do cilja, ne samo končni rezultat. Če rezultatsko napreduješ, je to potrditev dobrega dela,« je povedal Zakrajšek in nadaljeval: »Že s polfinalnim nastopom sem bil zadovoljen, danes sem pa še bolj. Večji del tekme smo bili tekmovalci zelo izenačeni, do razlike je prišlo šele v zadnjih sto metrih. Občutek, da sem večji del proge konkurenčen, je zame zelo pomemben. Te občutke bom moral obdržati in se dobro pripraviti za EP, kar pa bo po današnjem finalu A nekoliko lažje, saj sem premaknil mejnik.« Zmagal je Belorus Aleh Yurenia, drugi je bil Kanadčan Adam van Koeverden, tretji pa Norvežan Eirik Veraas Larsen.

»Na 500 metrov tekmujeva, da dobiva še nekaj dodatnih tekmovalnih izkušenj in kilometrov. Tam tekmuje še nekaj posadk, katerih primarne razdalje so tiste na 1000 ali 200 metrov, to razdaljo pa izkoriščajo predvsem za pripravo. Vsakič znova poskušava sestaviti dobro tekmo, nato pa jo s trenerjem Ingolfom Beurtlom ocenimo po tehnični plati. Na 1000 metrov naju rezultat seveda zelo zanima, na 500 metrov pa nekoliko manj zaradi neolimpijskega statusa, a sva z uvrstitvijo v finale vseeno zadovoljna. Gre za disciplino, ki zahteva več sprinterske kvalitete, ki pa je najina šibkejša točka,« je pred nastopom v nedeljskem finalu A na 500 metrov še povedal Rok Kuk. Nastop ju čaka v nedeljo ob 13.30, nekoliko prej (ob 13.05) pa bo v finalu C na 500 metrov veslal še Jošt Zakrajšek.