Letošnji kajakaški koledar dobiva končno podobo.

0
537

Letošnji kajakaški koledar je bil zaradi koronavirusa popolnoma obrnjen na glavo. Kajakaška zveza Slovenije je z namenom motiviranja športnikov uvedla članski slovenski pokal, medtem ko mednarodna in evropska kajakaška zveza iščeta rešitve v jesenskem delu sezone, potrditev predlaganih datumov za večja mednarodna tekmovanja je predvidena za zadnje junijske dni.

Člani so v slalomu na divjih vodah pretekli konec tedna v Tacnu že nastopili na prvi tekmi članskega slovenskega pokala HSE, druga jih čaka v soboto v Celju, preizkušnje za novo serijo domačih tekmovanj pa si bodo sledile do septembra.

V novem koledarju so predvideni tudi novi datumi izbirnih tekem, predlog pa mora v naslednjih dneh še potrditi strokovni svet KZS. Izbirne tekme v slalomu so predvidene za 15. in 16. avgust v okviru ECA evropskega pokala ter 22. in 23. avgust, ko bo na sporedu državno prvenstvo za člane in mladince. Izbirne tekme v sprintu na mirnih vodah so predlagane za 8. in 9. avgust, v spustu na divjih vodah pa so že potekale v okviru državnega prvenstva v klasičnem spustu v začetku junija, drugi del sledi to soboto v Celju, ko je na sporedu DP v sprintu na divjih vodah, zadnje izbirno tekmovanje pa bo ob koncu julija v Solkanu.

Več negotovosti je na mednarodnem nivoju, kjer mednarodna in evropska zveza načrtujeta tekmovanja od septembra dalje, a bodo predloge datumov potrjevali 27. oziroma 29. junija. Pred tremi dnevi je prišla potrditev odpovedi svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki bi moralo biti v Ljubljani, a je ICF sedaj Tacen vnesel v koledar kot organizatorja tekme svetovnega pokala. Nemški Markkleeberg je organizacijo odpovedal, tako da bi Tacen najboljše lahko gostil med 16. in 18. oktobrom. Poleg Tacna naj bi svetovni pokal organiziral še francoski Pau.  

Sloveniji je bilo letos v organizacijo zaupano še evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Tekmovanje v Solkanu je evropska zveza s konca avgusta prestavila na začetek novembra.

Poleg omenjenih tekmovanj so predvideni še evropska prvenstva v slalomu za člane (Praga) ter mladince in U23 (Krakov), v sprintu za člane (Pitešti, Romunija) ter mladince in mlajše člane (Moskva), EP v kajakaškem maratonu (Budimpešta), svetovno prvenstvo v neolimpijskih disciplinah in svetovni pokal v olimpijskih disciplinah sprinta na mirnih vodah (Szeged) ter svetovni pokal v spustu na divjih vodah (La Seu d”Urgell).

V koledarju KZS je tudi nekaj tekmovanj za najmlajše kategorije. Tako kot v zadnjih letih bodo tudi letos tekmovali na tekmah slovenskega pokala za mlajše kategorije, v slalomu na divjih vodah pa so trenutno predvidene mednarodne tekme evropskega mladinskega pokala v Solkanu  in Krakovu ter tekma Olimpijski upi, ki bo prav tako na Poljskem.

Dodanih je še nekaj rekreativnih prireditev, prva je 24 ur veslanja za dober namen, ki bo potekala od jutri do sobote na Ljubljanici, sledijo pa še spust po Dolinki, maratonska preizkušnja v Bohinju ter Soška regata.

 

Koledar KZS (posodobljen 17.6.2020):

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/kzs-koledar-2020-17-6-2020.pdf