Ljubljani zaupana organizacija svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v sezoni 2025

0
318

Mednarodna kajakaška zveza je danes v Budimpešti Ljubljani zaupala organizacijo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v sezoni 2025.

Izvršni odbor Mednarodne kajakaške zveze (ICF) ta konec tedna zaseda v Budimpešti, kjer so tudi odločali o organizatorjih največjih tekmovanj v prihajajočih sezonah. Uspešna je bila kandidatura Kajakaške zveze Slovenije, ki se je potegovala za organizacijo tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v letu 2025.

Poleg tacenske kajakaške proge bodo v sezoni 2025 svetovni pokali v slalomu na divjih vodah organizirani še v Pragi (Češka), La Seu d’Urgellu (Španija), Pauu (Francija) in Augsburgu (Nemčija). Svetovna pokala v sprintu na mirnih vodah v letu 2025 bosta v Szegedu in Poznanju, enako kakor letošnjega maja.

Kajakaški center Tacen bo svetovni pokal v slalomu na divjih vodah gostil tudi letos, in sicer med 15. in 18. junijem, prihodnje leto pa bo na Savi potekalo člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah.

Mednarodna kajakaška zveza bo leta 2027 pisala zgodovino, saj bodo skupaj organizirali svetovno prvenstvo v kar treh kajakaških disciplinah. Čast je pripadla Špancem, ki so vložili skupno kandidaturo La Seu d’Urgella in bližnjega Sorta, ki bosta gostila svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije v slalomu na divjih vodah za OI v Los Angelesu 2028, svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah in svetovno prvenstvo v kajakaškem prostem slogu. S skupno kandidaturo je španska kajakaška zveza prisluhnila pozivom in strategiji ICF ‘Fit For Future’, kjer gre za prizadevanja za okoljsko bolj trajnostne dogodke.

Svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu v letu 2027 bo gostil Szeged, svetovno prvenstvo v sprintu za mladince in mlajše člane bo v Plovdivu, istega leta pa bo SP v kajakaškem maratonu organizirano v danskem Silkeborgu.

»Izvršni odbor ICF bi se želel zahvaliti vsem nacionalnim zvezam, ki so se prijavile za organizacijo dogodkov ICF. Število kandidatur, ki smo jih prejeli, je močan glas podpore razburljivosti in privlačnosti našega športa. Tiste zveze, ki ob tej priložnosti niso bile uspešne, bi spodbudil, da se v prihodnje ponovno potegujejo, nove države, ki bi želele biti del našega programa, pa naj izrazijo svoj interes,« je ob tem povedal predsednik ICF Thomas Konietzko.