Tri slovenske zmage na mednarodni tekmi v Krakovu

0
353

Slalomisti na divjih vodah ta konec tedna tekmujejo na Poljskem, kjer so se udeležili mednarodne tekme v Krakovu. V sobotnih finalih so se zmag veselili kajakašica Eva Terčelj, kajakaš Peter Kauzer in kanuist Benjamin Savšek. Sobotna in nedeljska prva vožnja sicer štejeta za izbirni tekmi za sestavo reprezentance.

Krakov ta konec tedna gosti mednarodno tekmovanje Pokal župana mesta Krakov, ki za slovenske tekmovalce šteje tudi kot izbirna tekma. Poleg domačinov Poljakov in Slovencev na progi, ki bo ob koncu junija gostila evropske igre, avgusta pa še svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane, nastopajo še predstavniki Avstrije, Velike Britanije, Švedske, Irske, Češke, Ukrajine, Slovaške, Srbije, Latvije, Madžarske, Nizozemske in Kanade.

V sobotnih finalih so slovenski predstavniki zabeležili tri zmage, za katere so poskrbeli Peter Kauzer, Eva Terčelj in Benjamin Savšek. Slednji je bil zelo hiter na progi na reki Visli, saj je kljub dvema kazenskima sekundama v cilju zmagal s prednostjo več kot dveh sekund. Drugi je bil Poljak Grzegorz Hedwig, tretji pa Luka Božič, ki je imel tako kot Savšek dve kazenski sekundi. Nejc Polenčič je bil v finalu sedmi.

Z nekaj manj kot pol sekunde naskoka je bil med kajakaši najboljši Peter Kauzer. Britanec Jonny Dickson, ki je bil drugi, je zaostal za 42 stotink, tretje mesto pa je zasedel Šved Isak Ohrstrom. Tik za najboljšo trojico se je uvrstil Žan Jakše, Jan Ločnikar pa je bil sedmi.

Med kajakašicami je s progo najbolje opravila Eva Terčelj ter bila v cilju 35 stotink sekunde hitrejša od Poljakinje Klaudie Zwolinske. Tretja je bila Ukrajinka Viktoriia Us, ki je zaostala za sekundo in 22 stotink.

Med kanuistkami je najboljši slovenski rezultat v finalu postavila Alja Kozorog, ki je bila šesta, medtem ko je Naja Pinterič finalni nastop sklenila na osmem mestu. Najhitrejša je bila domačinka Klaudia Zwolinska, na drugo mesto je priveslala Ukrajinka Viktoriia Us, tretja pa je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt.

Večji pomen od finala je za Slovence imela prva vožnja dneva, ki je štela za izbirno tekmo. V kajaku je še na tretji tekmi najboljši slovenski rezultat dosegel Peter Kauzer, ki ima mesto v reprezentanci sicer že zagotovljeno na podlagi lanskih uspehov. Drugi najboljši slovenski rezultat dneva med kajakaši je tokrat postavil Žan Jakše, za njim pa so bili Vid Kuder Marušič, Lan Tominc, Jan Ločnikar, Žiga Lin Hočevar…

Med kajakašicami je bila po pričakovanjih najboljša Eva Terčelj, za njo so se zvrstile Eva Alina Hočevar, Lea Novak, Ajda Novak in Naja Pinterič.

V moškem kanuju je na voljo le še eno mesto v reprezentanci, saj sta tako Benjamin Savšek kot Luka Božič že preselekcionirana v ekipo zaradi lanskih uspehov. Savšek in Božič sta bila v ospredju tudi tokrat, tretji slovenski rezultat dneva pa je pripadel Nejcu Polenčiču. Za njim so bili Juš Javornik,Anže Berčič in Žiga Lin Hočevar.

Med kanuistkami je bila v prvi vožnji dneva najboljša Slovenka Eva Alina Hočevar, za njo pa so se zvrstile Lea Novak, Alja Kozorog in Naja Pinterič.

V nedeljo je na vrsti še četrta izbirna tekma, po kateri bo znano, kdo se bo v ekipi pridružil Savšku, Božiču in Kauzerju.

Rezultati: https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=krakow.2023042900

Foto: Robert Wańczyk / Facebook Krakowski Klub Kajakowy