Lovro Leban in Rok Kuk sta bila v finalu A tretja in tako ostala brez nastopa na OI.

0
597

Sanje slovenskih sprinterjev na mirnih vodah Lovra Lebana in Roka Kuka o nastopu na olimpijskih igrah v Londonu so se zaključile na zadnji oviri. V finalu evropskih olimpijskih kvalifikacijah v Poznanju sta namreč zasedla tretje mesto, na najpomembnejše tekmovanje te sezone pa je vodilo le prvo mesto.

Slovenska sprinterja na mirnih vodah Lovro Leban in Rok Kuk sta na evropske olimpijske kvalifikacije na Poljsko odpotovala z zelo visokim ciljem – uvrstitvijo na olimpijske igre v Londonu. Konkurenca je bila zelo huda, saj si na lanskoletnem svetovnem prvenstvu veliko zvenečih imen tega športa ni uspelo priboriti olimpijske norme, zato so vse stavili na nastop v Poznanju. Primorska dvojica bi tako morala ugnati številne nosilce kolajn z evropskih in svetovnih prvenstev. Leban in Kuk sta bila v finalni vožnji zelo blizu zgodovinskemu uspehu, saj ju je od prvega mesta v finalu A in s tem uvrstitve v London ločila le sekunda. »Kaj hočeš, tudi največji “frajerji” včasih izgubijo. Konkurenca je bila predobra, zato nisva uspela, tako pač je,« je z velikim razočaranjem povedal Lovro Leban.

Po tem, ko so v kvalifikacijah tekmovalcem zelo velike težave povzročali zelo visoki valovi in močan veter, so bili pogoji finalni dan nekoliko boljši, a še vedno težki. »V primerjavi z včerajšnjim dnem se je vreme kar precej umirilo. Pogoji so bili kar dobri, vendar še ne optimalni. Bili pa so za vse enaki. Več kot sva pokazala, nisva mogla. Kajak sprint je šport z veliko začetnico in konkurenca je zelo močna, zato mislim, da bi bila z nastopom, kakršnega sva prikazala danes, lahko pri vrhu in zelo konkurenčna najboljšim,« je bil nekoliko zgovornejši Rok Kuk.

21-letni Kuk sicer s samim nastopom ni bil najbolj zadovoljen, saj sta bila z Lebanom po dolgih zimskih pripravah v Avstraliji in nato še nekoliko krajših pripravah na Bledu v dobri formi: »Nisva prav zadovoljna, saj bi lahko veslala precej bolje. Pod velikim pritiskom včasih ne gre, ampak bova to poskušala popraviti na tekmi svetovnega pokala.« Prva tekma za svetovni pokal se bo v Poznanju začela že jutri, sledili pa bosta še tekmi v Duisburgu in Moskvi. Ker sta Leban in Kuk čakala na razplet kvalifikacij za OI, načrtov za nadaljevanje sezone še nista povsem izpopolnila. »Zdaj bomo naredili plan, kako naprej in videli, kaj je ostalo in kaj bomo delali. Za začetek naju čakajo svetovni pokali,« je povedal Leban. Junija najboljše evropske sprinterje na mirnih vodah čaka še evropsko prvenstvo v Zagrebu.

Nastop na olimpijskih igrah sta si priveslala Portugalca Fernando Pimenta in Emanuel Silva, ki sta bila v kvalifikacijah dve sekundi počasnejša od slovenskega kajakaškega dvojca. Drugo mesto sta zasedla Čeha Daniel Havel in Jan Šterba, četrta pa sta bila Španca Hernanz in Cosgaya, sicer najhitrejša v kvalifikacijah.

Jutri se bo v Poznanju s kvalifikacijami na 500 in 1000 metrov začela prva tekma svetovnega pokala. Finala na omenjenih razdaljah bodo sledila v soboto. V soboto popoldne se bodo tekmovalci merili še v kvalifikacijah na 200-metrski razdalji, finala pa bodo na sporedu v nedeljo. Slovenske barve bodo zastopali edina slovenska sprinterka na mirnih vodah, ki bo tekmovala na OI v Londonu, Špela Ponomarenko Janić, dvojec Leban-Kuk ter kajakaša Tilen Vidovič in Jošt Zakrajšek.

 

Foto: Sportscene