Lovro Leban in Rok Kuk sta na tekmi svetovnega pokala v Nemčiji na 500 metrov zasedla tretje mesto.

0
524

Sprinterja na mirnih vodah Lovro Leban in Rok Kuk sta s tretjim mestom na 500 metrov zaključila izjemno uspešne nastope na drugi tekmi svetovnega pokala v nemškem Duisburgu. Na isti razdalji je v finalu C Jošt Zakrajšek zmagal in tako zasedel skupno 19. mesto.

Lovro Leban in Rok Kuk sta odlične nastope na drugi tekmi svetovnega pokala v nemškem Duisburgu kronala z zmagovalnimi stopničkami. Potem, ko sta skozi celoten vikend kazala izjemno dobro pripravljenost, sta na sicer neolimpijski razdalji na 500 metrov zasedla tretje mesto in tako priveslala do prvih stopničk na največjih tekmovanjih v letošnji sezoni. Te so se jima za las izmuznile včeraj, ko sta na 1000 metrov zasedla nehvaležno četrto mesto. »Kolajna naju je zelo razveselila, saj je prišla zelo nenadejano. Na 500 metrski razdalji potrebuješ precej drugačnih kvalitet kot na 1000 metrov, na primer sprinterske kvalitete in moč, tako da se običajno pri tem ne moreva kosati z najboljšimi, a danes sva se borila do zadnjega metra. Včeraj sem rekel, da upam, da bodo stotinke kdaj na najini strani, in že 24 ur kasneje se je obrnilo v najino korist,« je po tekmi povedal Rok Kuk, ki dodaja, da primarna disciplina še vedno ostaja tista na 1000 metrov, saj je ta olimpijska za razliko od 500-metrske, a kot je povedal, njun trener Ingolf Beutel vselej poudarja, da je vrhunski čoln na 1000 metrov, z dobrim nastopom lahko na zmagovalnem odru tudi na 500 metrov.

Lovro Leban pa je za STA povedal: »Včeraj sva zaradi nekaj stotink zapravila stopničke. Prehitela sta naju Šveda, ki sva ju danes še za manj prehitela midva, tako da smo se zamenjali na tretjem in četrtem mestu. Tekma na 500 m je bila ena bolj posebnih, v cilj smo prišli vsi skorajda poravnani z razlikami nekaj stotink. Nekaj časa sploh nisva vedela, ali sva tretja ali sva druga ali sploh nisva na stopničkah. Na koncu nama pomeni tretje mestu manjši obliž na včerajšnjo rano in nekaj zadostitve za to sezono, glede na to, da sva izpadla z olimpijskih iger.« Zmaga je po zaslugi dvojice Vadzim Makhneu – Raman Piatrušenka odšla v Belorusijo, druga pa sta bila Nemca Andreas Ihle in Martin Hollstein, ki sta bila sicer najboljša na 1000-metrski razdalji.

Na tekmovališče se je podal tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki je včeraj veslal v svojem prvem finalu A na 1000 metrov. Na pol krajši razdalji je tokrat veslal v finalu C, kjer je dosegel najhitrejši čas, kar mu je v skupni razvrstitvi prineslo 19. mesto. V finalu A je bil najboljši Šved Anders Gustafsson, drugi je bil Nemec Tom Liebscher, tretji pa Tunizijec Mohamed Ali Mrabet. Šved in Tunizijec sta enaki uvrstitvi dosegla že pretekli teden v Poznanju.

Na tretji tekmi za svetovni pokal, ki jo bo gostila Moskva, bo izmed slovenskih tekmovalcev nastopil le Jošt Zakrajšek, medtem ko se bodo ostali slovenski predstavniki pripravljali na evropsko prvenstvo v Zagrebu.