Luka Božič in Sašo Taljat sta v Cardiffu priveslala do drugega mesta.

0
573

Slovenska slalomista na divjih vodah Luka Božič in Sašo Taljat sta na uvodni tekmi svetovnega pokala v Cardiffu dosegla izvrsten uspeh, saj sta zasedla drugo mesto, za zmagovalcema pa zaostala za vsega dve stotinki sekunde. Preostali slovenski polfinalisti se niso uspeli uvrstiti v finale.

Primorski dvojec Luka Božič – Sašo Taljat se je v spomladanskem delu letošnje sezone soočal s kar precej težavami in se v internih olimpijskih kvalifikacijah le za las uspel prebiti v olimpijsko ekipo. Težave so očitno stvar preteklosti, saj sta varovanca Dejana Testena odlično veslala že v polfinalu tekme v Cardiffu, kjer sta dosegla najhitrejši čas. V finalni vožnji sta nato naredila nekaj manjših napak, a kljub temu v cilj priveslala z identičnim časom kot v polfinalu, t.j. 108,31, kar jima je prineslo drugo mesto. Zmaga jima je ušla za pičli dve stotinki sekunde. To so tretje stopničke na tekmah svetovnega pokala za Taljata in Božiča, saj sta bila druga že na lanskem svetovnem pokalu v Franciji, v Pragi pa sta se povzpela na najvišjo stopničko. Zmagala sta domačina David Florence in Richard Hounslow, tretje mesto pa sta zasedla Slovaka Peter in Pavol Hochschorner, ki sta sicer dosegla daleč najhitrejši čas, a prejela tudi štiri kazenske sekunde, tako da sta za Britancema na koncu zaostala za 75 stotink sekunde. Drugi slovenski dvojec v polfinalu Dejan Kralj – Simon Hočevar je zasedel 16. mesto.

Zadnji tekmovalni dan so nastopile tudi kajakašice, a se nobeni izmed slovenskih predstavnic ni uspelo uvrstiti v finale. Blizu sta bili Urša Kragelj in Eva Terčelj, ki pa sta izven najboljše deseterice ostali zaradi prejetih kazenskih sekund. Urša Kragelj je z dvema kazenskima sekundama zasedla 13. mesto, Eva Terčelj pa je bila uvrščena le mesto za njo, na 14. mestu, vendar je na progi nabrala kar šest kazenskih sekund. Tretja slovenska predstavnica Nina Mozetič je bila z dvema kazenskima sekundama 19. Zmagala je Španka Maialen Chourraut, pred Slovakinjo Jano Dukatovo, ki si je z boljšim rezultatom od reprezentančne kolegice Elene Kaliske (sicer dvakratne olimpijske prvakinje) zagotovila tudi mesto na olimpijskih igrah v Londonu. Tretje mesto je pripadlo 22-letni Nemki Cindy Poeschel.

Slalomiste na divjih vodah prihodnji vikend čaka druga tekma svetovnega pokala v francoskem Pauju, tretja pa bo sledila še en teden kasneje v Španiji.