Luka Božič in Sašo Taljat svetovna prvaka, Blaž Cof in Simon Hočevar podprvaka.

0
436

Svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah bi se za slovensko reprezentanco težko začelo bolje, kot se je. Že uvodni dan so za evforijo ob Soči poskrbeli kanuisti, ki so v konkurenci dvojcev osvojili zlato in srebro. Do tretjega naslova svetovnih prvakov sta priveslala Luka Božič in Sašo Taljat, Blaž Cof in Simon Hočevar pa sta sploh na prvi tekmi v C2 priveslala do srebra. Vodilna po kvalifikacijah Luka Žganjar in Peter Žnidaršič sta bila na koncu osma, kajakašica Ajda Novak pa je bila sedma.

V atraktivnem nočnem finalu pod žarometi so slovenski tekmovalci v dvojcih blesteli kot še nikoli. Luka Božič in Sašo Taljat sta dvema zlatima kolajnama s SP v Sortu leta 2010 na domači progi dodala še tretji naslov svetovnih prvakov v spustu, drugega v sprintu. »Zelo sva vesela še enega uspeha v spustu. Na SP v spustu sva startala trikrat in osvojila tri zlate kolajne. To je največ, kar lahko osvojiš v športu. Finalna vožnja je bila skoraj popolna, zgornji del je bil zelo dober, v spodnjem delu pa sva šla malce iz linije, ampak se je vseeno izkazala za hitro, tako da sva na koncu slavila,« je povedal Luka Božič, za katerega je to že drugo odličje z največjih tekmovanj v tednu dni. Prejšnji vikend je namreč z ekipo kanuistov na EP v slalomu osvojil bron.

Zelo zadovoljen je bil tudi Sašo Taljat: »Ponovno sva zmagala, tokrat na domačem terenu, kar je še lepše doživetje kot v Sortu. Rezultat je fantastičen, sploh, ker sva se naknadno odločila, da bova startala v spustu. Glede na to, da skupaj nisva veliko veslala spusta, sva imela na začetku kar nekaj težav. Je pa res, da proga izgleda enostavna, a je polna vodnih tvorb, ki premetavajo čoln. Zaradi tega je imelo kar nekaj tekmovalcev precejšnje težave. Sedaj bova razbremenjena za naprej, saj po takem rezultatu lažje tekmuješ.«

Navijače ob progi sta navdušila tudi Blaž Cof in Simon Hočevar, ki sta na prvi tekmi priveslala do srebrne kolajne. Po majskem EP v Bovcu sta se namreč odločila, da bosta na domačem svetovnem prvenstvu poleg nastopa v kanuju enosedu poskušala odmeven rezultat doseči še v konkurenci dvojcev. Načrt se je izšel, saj sta na koncu zaostala le za primorsko navezo Božič-Taljat. »Super! To je bila najina prva tekma. Fenomenalno, kar takoj kolajna,« navdušenja ob prihodu v cilj ni mogel skriti Simon Hočevar. »Odločale so malenosti. Vmes sva imela nekaj težav, ker naju je obrnilo na bok, razlike pa bo bile minimalne. Sedaj se je treba osredotočiti še na tekme, ki prihajajo. Želel sem si vsaj eno kolajno, ki jo tako že imam,« je še dodal izkušeni kanuist. Tretje mesto sta si priveslala Čeha Ondrej Rolenc in Jan Stastny.

V kvalifikacijah sta blestela mlada Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, ki sta bila po zaslugi prve vožnje vodilna in sta se v finalu na progo podala kot zadnja. Odločilna vožnja se jima ni povsem izšla, saj sta na koncu zasedla osmo mesto. Rezultati posamičnih voženj obetajo izredno zanimivo moštveno preizkušnjo, kjer bodo, po prikazanem, Slovenci favoriti za najvišja mesta. »V spustu še nikoli nisem veslal v moštvih, tako da si sploh ne predstavljam, kako bo to izgledalo, ampak upam, da nam tudi to uspe in da uspeh na SP dopolnimo še z moštveno zmago,« pred nedeljskimi ekipnimi tekmami pravi Luka Božič.

Prvi tekmovalni dan so se na Soči za naslove svetovnih prvakinj merile še kajakašice. Najboljša je Britanka Hannah Brown, druga je bila Švicarka Melanie Mathys, tretja pa Francozinja Sixtine Malaterre. V finalu je veslala tudi edina slovenska predstavnica Ajda Novak, ki je zasedla sedmo mesto.

V soboto posamične preizkušnje čakajo kajakaše in kanuiste, v nedeljo pa se bodo za naslove svetovnih prvakov potegovale še ekipe.