Nejc Žnidarčič je v Solkanu postal svetovni podprvak, Blaž Cof tretji!

0
565

Tudi drugi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah v Solkanu slovenskih navijačev ni pustil ravnodušnih. Kajakaš Nejc Žnidarčič je po dveh zaporednih naslovih svetovnega prvaka tokrat osvojil srebro, njegov uspeh pa je z bronom v konkurenci kanuistov dopolnil še Blaž Cof.

Svetovno prvenstvo v sprintu, ki ta vikend poteka v Solkanu, se zaenkrat odvija po slovenskih željah. V dveh tekmovalnih dneh so slovenski tekmovalci osvojili štiri kolajne: zlato, dve srebrni in bronasto. Po velikem uspehu in dvojni zmagi v konkurenci kanuističnih dvojcev, sta za navdušenje na tribunah poskrbela kajakaš Nejc Žnidarčič in kanuist Blaž Cof, ki sta osvojila srebrno in bronasto kolajno.

Domačin Nejc Žnidarčič je na solkanski progi naskakoval tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka v sprintu, a na koncu moral premoč priznati Belgijcu Maximu Richardu, ki je bil najboljši na SP že pred tremi leti v Sortu. »Malo grenkega priokusa je, saj sem ciljal na zmago, a je drugo mesto največ, kar se je dalo danes iztržiti. Vožnja je bila kar dobra, ne vem pa, ali je bila perfektna, saj se ne spomnim dobro, kako je bilo, ker sem bil kar v transu. Maxime (Richard, op. p.) je bil malenkost boljši. Teh šestih desetink ne bi mogel nadoknaditi,« je po tekmi povedal srebrni Žnidarčič, ki se veseli tudi nedeljskega ekipnega nastopa: »Jutri bo dobra borba, mislim, da kotiramo zelo visoko.«

V finalu so veslali tudi preostali trije slovenski kajakaši. Tim Kolar, ki je bil na koncu deseti, je imel pred startom nekaj težav: »Starter se je zmotil in mi rekel, da še ne startam, čeprav sta minili dve minuti, tako da sem šel na progo v tretji minuti, ampak ne morem reči, da me je to zelo zmotilo. Z vožnjo nisem najbolj zadovoljen. Sicer ni bila katastrofalna, vendar bi se dalo veslati precej boljše. Vem, da sem na progi izgubljal čas, a ne vem točno, kje sem nabral toliko zaostanka.« Najmlajši v ekipi kajakašev Vid Debeljak, ki v teh dneh opravlja tudi maturo, je prvenstvo končal mesto za Kolarjem: »Zgoraj sem odpeljal preveč zadržano. Proga je zelo dolga. S trenerjem sva taktično zastavila tako, da prvo ravnino odpeljem najbolj umirjeno in mi tako ostane več rezerve za konec. Ne vem, kaj je šlo narobe, da se načrt ni obnesel. Kljub temu sem zadovoljen z rezultatom.« V finalu je veslal tudi Maks Frančeškin, ki je na koncu zasedel 15. mesto: »Nisem odpeljal tako, kot je bilo načrtovano. Proti koncu proge sem sicer odpeljal bolj stabilno, a zgoraj ni bilo optimalno.« Svetovni prvak je postal Belgijec Maxime Richard, tretji pa je bil Čeh Richard Hala.

Nejc Žnidarčič je v cilju še sprejemal čestitke, ko so se na progo v finalu že pognali kanuisti. Slovenske barve sta zastopala Blaž Cof in Simon Hočevar, saj je najmlajši Luka Žganjar tekmovanje zaključil že v kvalifikacijah, kjer je bil 15. Za novo kolajno v sprintu je poskrbel Blaž Cof, ki je posamični srebrni in bronasti kolajni z EP v Kraljevu in Bovcu dodal še posamično bronasto kolajno s svetovnih prvenstev. Za Cofa je to že drugo odličje na tem prvenstvu, saj je v petek v dvojcu skupaj s Hočevarjem priveslal do srebra. Cof je zaenkrat tudi edini tekmovalec, ki se na tem prvenstvu lahko pohvali z dvema osvojenima kolajnama. Takoj, ko je bilo jasno, da je Cof osvojil kolajno, so ga reprezentančni kolegi in klubski sotekmovalci po tradiciji prevrnili v Sočo. »Osvežitev je prijala, saj sem še vedno poln adrenalina. Fenomenalno! Še vedno težko verjamem. Že včerajšnji dan je bil super. Današnja vožnja se mi je zdela kar popolna, tako da sem zadovoljen še s tega vidika. Do zdaj so se uresničile še vse moje napovedi, pričakujem še dve kolajni v jutrišnjih moštvenih tekmah. Upam, da bo zlata, pričakovanja so visoka, cilji pa realni,« je po tekmi z navdušenjem razlagal Blaž Cof.

Finalni nastop si je priveslal tudi Simon Hočevar, izkušeni kanuist, zaposlen v policiji, ki pa ni prikazal najboljše vožnje. »Že na začetku proge sta me zaustavila vala in potem nisem našel dobrega ritma. V finalu, ko dirkaš na polno, se napake dogajajo in zgodilo se je tudi meni. Vidim, da imajo vsi kar precej težav in so časi slabši kot v kvalifikacijah,« je povedal Hočevar, ki veliko upov polaga tudi na nedeljski ekipni preizkušnji v kanuju eno- in dvosedu: »V obeh ekipnih tekmah imamo lepe možnosti za medaljo, vendar je treba poudariti, da so tako Hrvati kot Nemci tukaj z močnejšo ekipo kot v Bovcu. Pri C2 smo zagotovo v igri za vrh, ampak še nikoli nismo veslali v ekipni tekmi, tako da je to neznanka in bomo videli, kako bo šlo šele jutri.« Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Nemec Normen Weber, drugi pa je bil Francoz Guillaime Alzingre, ki je blestel na nedavnem EP v Bovcu, ko je osvojil kar sedem kolajn.

Tekmovale so tudi kanuistke. Za dvojno francosko slavje sta poskrbeli Marjolene Hecquet in Julie Paoletti, tretja pa je bila 44-letna švicarska veteranka Sabine Eichenberger.

V nedeljo se bo svetovno prvenstvo sklenilo z ekipnimi tekmami. Tekmovanje se bo začelo ob 12. uri.

 

Rezultati v živo: http://www.123result.com/Live.aspx?EventId=sprintWC2013&User=slovenia&Season=CS_2013