Luka Božič in Sašo Taljat zmagala na tekmi svetovnega pokala v Londonu.

0
579

Primorski dvojec Luka Božič – Sašo Taljat je z odlično finalno vožnjo prišel do zmage na prvi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. Na olimpijski progi v Londonu sta tekmece prehitela za več kot dve sekundi. V finalu je veslala tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je bila deveta, v polfinalu pa je tekmovanje sklenila Eva Terčelj. Bila je 30.

Po bronasti kolajni na nedavnem evropskem prvenstvu na Dunaju sta Luka Božič in Sašo Taljat na olimpijski progi v Londonu stopila še korak naprej. V finalu, kjer je imela večina tekmovalcev kar precej težav, sta veslala odlično in se povzpela na najvišjo stopničko. Postavila sta najhitrejši čas, s progo pa opravila tudi brez dotikov, kar je poleg njiju uspelo le še dvema posadkama v finalu, ki pa sta veslali precej počasneje. Za varovancema Dejana Testena sta se zvrstila Nemca Franz Anton in Jan Benzien, ki sta zaostala za 2,26 sekunde, tretja pa sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar.

To je druga zmaga za Božiča in Taljata na tekmah svetovnega pokala. Najboljša sta bila že leta 2011 v Pragi, poleg tega pa sta bila leta 2011 druga v Franciji, leto kasneje druga tudi v Cardiffu, imata pa še štiri bronaste kolajne s tekem za svetovni pokal. Leta 2012 sta bila tretja v Pragi, v lanski sezoni pa sta tretja mesta osvojila še v Cardiffu, La Seu d”Urgellu in v Tacnu.

»Takšnega začetka sezone si sploh nisva predstavljala. Zelo pozno sva dobila čoln in pričakovala, da se bova navajala nanj skozi tekme, ampak očitno nama zelo ustreza. Na čolnu sva naredila nekaj sprememb in že na prvih tekmah, na evropskem prvenstvu in tukaj, se je izšlo. Pokazala sva lepo vožnjo, čeprav si moram še ogledati posnetek. Sezona bo naporna in težko se bo stalno obdržati med najboljšimi,« je povedal Luka Božič in nadaljeval: »Proga je bila res zahtevna, vsi so delali precej napak. Moral si zdržati praktično do predzadnjih vrat, kjer si še lahko naredil veliko napako. Tam sta vrata zgrešila tudi Hochschornerja, ki nista prišla v finale. Moral si biti res zbran, na vrhu hraniti moč za zadnji del, obenem pa še ohranjati stik z najboljšimi.«

Z nastopom je bil zelo zadovoljen tudi Sašo Taljat: »Po polfinalu sva si na videu ogledala, kjer bi lahko odpravila napake v finalni vožnji in to nama je tudi uspelo. Z izjemo gledalcev, ki jih je bilo na olimpijskih igrah več, je vse ostalo precej podobno. Proga je sicer rahlo spremenjena, ampak je še vedno zelo zahtevna. Rada tekmujeva na takih progah.«

Že prihodnji konec tedna pa bosta tekmovala na Savi, ko bo druga tekma svetovnega pokala potekala v Tacnu. »Doslej sva boljše rezultate dosegala na drugih progah, lani pa sva v Tacnu prvič osvojila kolajno na eni izmed večjih tekem. Upam, da bova tudi letos ponovila ta uspeh,« je še dodal Taljat.

Zadnji dan tekmovanja v Londonu so veslale tudi kajakašice, kjer sta v polfinalu nastopili obe Slovenki. Boljše se je odrezala Urša Kragelj, ki se je z desetim časom uvrstila v finale. Tu je sicer veslala hitro, a naredila napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, zato je bila na koncu deveta. Takoj po tekmi je sicer še zasedala osmo mesto, a je po pritožbi češke ekipe Štepanka Hilgertova napredovala šesto mesto, saj so ji umaknili 50 kazenskih sekund, Kragljeva pa se je pomaknila na deveto. Že v polfinalu pa je obstala Eva Terčelj, ki je imela na progi nemalo težav. Sodniki so ji dosodili 58 kazenskih sekund, tako da je bila na koncu 30.

Ob koncu tekme Urša Kragelj ni bila najbolj zadovoljna: »Sodniki na žalost pravijo, da je bilo 50 kazenskih, jaz pravim, da ne. Sicer sem naredila napako in nisem bila v idealni liniji. To je bil zgolj dotik in res mi je žal, da so se sodniki tako odločili. Tak je šport, kjer ima človek prste vmes, je tudi večja možnost za napake. Res sem jezna, ker bi imela precej boljšo uvrstitev, še bolj pa sem jezna nase, če ne bi naredila te napake, bi lahko celo zmagala.«

Prvič v zgodovini svetovnih pokalov se je zmage v konkurenci kajakašic veselila Kitajka. Podvig je uspel mladi Lu Li, ki se je letos v Avstraliji že veselila naslova svetovne podprvakinje med mlajšimi članicami. To so druge stopničke za kitajske kajakašice na tekmah svetovnega pokala. Leta 2008 je bila Jingjing Li druga v Tacnu. Drugo mesto je osvojila Avstrijka Corrina Kuhnle, tretja pa je bila vodilna po polfinalu Avstralka Jessica Fox.

Slalomisti na divjih vodah se sedaj selijo v Ljubljano, kjer bo v sredo v središču Ljubljane tradicionalni paralelni slalom, od petka do nedelje pa še druga tekma za svetovni pokal. Slovenci v Tacnu vselej dosegajo odlične rezultate, zato bodo visoko ciljali tudi letos.