Luka Božič in Sašo Taljat znova na stopničkah.

0
526

Slovenski dvojec Luka Božič – Sašo Taljat nadaljuje z izvrstnimi dosežki v letošnji sezoni. Še na četrti letošnji tekmi sta se zavihtela na zmagovalni oder, tokrat sta bila na tekmi svetovnega pokala v Pragi tretja. Bila sta edina slovenska finalista zadnjega dne tekme na Češkem, saj sta kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj nastopa sklenili v polfinalu.

Štiri tekme, štiri kolajne je izkupiček prvega dela sezone za Luko Božiča in Saša Taljata. Primorski dvojec je tretjo tekmo svetovnega pokala v Pragi končal na tretjem mestu in nadaljeval niz uspešnih nastopov v letošnji sezoni. »Kariero svetovnih pokalov sva začela v Pragi. Sicer ne najbolj uspešno, saj se nisva prebila skozi kvalifikacije, v zadnjih letih pa sva, z izjemo lanskega svetovnega prvenstva, zmeraj na stopničkah,« je po tekmi povedal Sašo Taljat. Na tekmah svetovnega pokala v Pragi sta bila namreč na stopničkah že v sezoni 2011, ko sta bila prva, in leto dni kasneje, ko sta bila tretja.

Tudi uvod v letošnjo sezono je sanjski, saj sta doslej nastopila na štirih tekmah in se štirikrat zavihtela na zmagovalne stopničke. Na evropskem prvenstvu na Dunaju sta bila tretja, na prvi tekmi svetovnega pokala v Londonu sta zmagala, v Tacnu sta bila druga, tokrat pa znova tretja. »Pred sezono si tega sploh nisva predstavljala. Imela sva nekaj težav s čolnom, saj sva ga dobila zelo pozno, ampak očitno nama ustreza, tako da nama je steklo na vsaki tekmi,« zadovoljstva ni skrival Luka Božič. »V Pragi se je poznalo, da je to že četrti zaporedni teden tekmovanj. Sledi zaslužen odmor, predvsem za Saša, saj mene čaka še evropsko prvenstvo za mlajše člane v Skopju,« je še dodal Božič.

Božič in Taljat sta sicer v polfinalni vožnji nabrala precej kazenskih sekund in prišla v cilj kot četrta, nato pa je sledilo napeto čakanje, kaj bodo storili tekmeci, ki so startali za primorsko dvojico. Na koncu se jima je izšlo, bila sta deseta, tako da sta se kot zadnja uvrstila v finale. Odločilna vožnja jima je bolj stekla, prejela sta le dve kazenski sekundi, kar je nato zadostovalo za vnovične stopničke. »Glede na to, da sva v finalu startala prva, je bilo treba do končnega razpleta čakati pol ure. Na koncu se nama je še četrtič izšlo za zmagovalne stopničke,« je povedal Taljat, Luka Božič pa dodal: »S polfinalom nisva bila najbolj zadovoljna, potem pa so bili tu še dotiki. Finalna vožnja, predvsem zgornji del, se nama je posrečila, spodaj pa sva nekoliko izgubljala v primerjavi z drugimi. To naju je ločilo od boljšega položaja.«

Tako kot v Tacnu sta bila najboljša Slovaka Ladislav in Peter Škantar, druga pa sta bila Poljaka Piotr Szczepanski in Marcin Pochwala. Bratranca Škantar sta tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala in sedaj pred drugouvrščenima Božičem in Taljatom vodita za 28 točk.

V polfinalu kajakašic sta nastopili obe Slovenki Urša Kragelj in Eva Terčelj, ki pa sta naredili preveč napak za napredovanje v finale. Kragljeva je bila z osmimi kazenskimi sekundami 16., Eva Terčelj pa jih je nabrala 60, tako da je tekmovanje zaključila na 26. mestu. »Želela sem si dobro nastopiti v polfinalu, ampak sem naredila ogromno napak. Postavitev je zelo zahtevna, poleg tega pa so bila vrata zelo nizko. Z normalno vožnjo sem se bila sposobna uvrstiti v finale, ampak se mi je že na začetku začelo podirati in se potem nisem znašla. Nimam kaj. Proga mi je zelo všeč, je igriva, ne vem, zakaj mi danes ni uspelo tekmovati kot sem si želela. Preprosto sem delala preveč napak,« je po tekmi dejala Urša Kragelj. Zmagala je aktualna evropska prvakinja Nemka Ricarda Funk, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Čehinji Katerina Kudejova in Štepanka Hilgertova.

V seriji tekem za svetovni pokal sledi premor do začetka avgusta, ko bosta tekmi še v La Seu d”Urgellu in Augsburgu, mladince in mlajše člane pa v začetku julija čaka še slalomsko evropsko prvenstvo v Skopju.