Luka Božič v La Seu d”Urgellu do premierne zmage v svetovnem pokalu v kanuju enokleku.

0
222

Luka Božič je zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Na reki Segre je bil najhitrejši že v polfinalu, na vrhu pa ostal tudi po finalnem nastopu. Uspeh je s četrtim mestom dopolnil Benjamin Savšek, Eva Terčelj pa je v finalu kajakašic zasedla osmo mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Luka Božič osvojil drugo mesto, Eva Terčelj je bila četrta med kajakašicami, Benjamin Savšek pa četrti med kanuisti.

Španski La Seu d”Urgell ostaja prizorišče, kjer slovenski reprezentanti dosegajo odlične uvrstitve. V zadnjih letih so se v Pirenejih na najvišjo stopničko že uvrstili kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, kajakaš Peter Kauzer ter kanuista Benjamin Savšek in Anže Berčič. Danes se jim je pridružil še Luka Božič, ki je prvič v karieri zmagal na tekmi svetovnega pokala v kanuju enosedu. V La Seu d”Urgellu je bil sicer na stopničkah v kanuističnem dvojcu skupaj s Sašem Taljatom, in sicer že leta 2009 na svetovnem prvenstvu, kasneje pa tudi na tekmi svetovnega pokala.

Božič je s progo najbolje opravil že v polfinalu, tako da se je v finalu na progo podal kot zadnji. Tudi v odločilni vožnji dneva je bil odlično na progi in priveslal do zlate kolajne. Na drugo mesto je priveslal Nemec Franz Anton, na tretje pa olimpijski prvak Francoz Denis Gargaud Chanut.

“Moram reči, da sem bil sproščen. Vedel sem, da nimam ničesar izgubiti. Bil sem tretji v skupnem seštevku, ampak se s tem nisem obremenjeval. Z Borutom sva naredila dober plan. Tudi on me je sproščal. Res sem zadovoljen, da sem se danes lahko osredotočil na vožnjo in iztisnil svoj maksimum. Danes se je bilo treba boriti do konca, ker je bila proga zahtevna. Naredil sem nekaj potez, ki so mi nato prinesle to zlato medaljo,” zadovoljstva ni skrival Božič.

Luka Božič tako uspešno nadaljuje samostojno kariero, po tem ko sta se lani s Sašem Taljatom pred domačimi navijači poslovila na evropskem prvenstvu, ki ga je gostil Tacen. Dvojec je svoj prvi večji članski uspeh dosegel prav na tem prizorišču v Španiji. Leta 2009 sta na svetovnem prvenstvu namreč osvojila bron. Tokratno zmago je Luka posvetil Sašovemu sinu, ki se je rodil danes, ter zvestim navijačem: “To zmago posvečam Sašovemu “tamalemu”, da bo zdrav, in da bosta zdaj s prvorojencem srečna. Konec koncev pa tudi vsem mojim navijačem, ki so mi stali ob strani in vztrajali.”

Nov odličen rezultat je zabeležil tudi Benjamin Savšek, ki je bil tokrat četrti, po polfinalu pa je zaostal le za Luko Božičem. “Malo mi je žal za dotik, ki sem ga naredil. Se zgodi. Dal sem vse od sebe. Na to tekmo sem se pripravil maksimalno dobro, saj sem vedel, da imam možnosti tudi za skupni seštevek. Lahko le čestitam Luki, ki mu je uspela res dobra vožnja. Jaz pa kaj naj, glavo gor in gledam naprej,” je po nastopu povedal Savšek.

V polfinalu smo imeli še dva kanuista. Jure Lenarčič je bil na koncu 19., Anže Berčič pa 25.

Med kajakašicami smo imeli v finalu eno predstavnico. Eva Terčelj je tu že zmagala, tokrat pa je po napaki zasedla osmo mesto. “Že od začetka mi ni steklo, ne včeraj ne danes, tako kot sem si želela in sem nameravala. Že od začetka ni šlo po načrtu, potem sem v srednjem delu naredila večjo napako, kjer sem imela dotik, hkrati pa še izgubila veliko časa, saj sem se s špico čolna zataknila v skalo pod vodo. Borila sem se, ni pa bilo najboljše,” je oceno finalnega nastopa podala Terčeljeva.

Zlato kolajno si je priveslala Nemka Ricarda Funk, druga je bila Španka Maialen Chourraut, tretja pa Britanka Mallory Franklin. Urša Kragelj je osvojila 15. mesto, Ajda Novak pa je bila 22.

Slovenski reprezentanti so bili visoko tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Luka Božič je bil pred to tekmo tretji, z zmago pa se je povzpel na drugo mesto. Zmagal je Slovak Alexander Slafkovsky, tretji pa je bil zmagovalec treh letošnjih tekem za svetovni pokal Nemec Sideris Tasiadis. Benjamin Savšek je bil v skupnem seštevku četrti, Jure Lenarčič 15., Anže Berčič pa 20. Med kajakašicami je bila Eva Terčelj skupno četrta, Urša Kragelj deseta, Ajda Novak pa 32. Zmagala je Avstralka Jessica Fox, pred Nemko Ricardo Funk in Avstrijko Corinno Kuhnle.

V nedeljo polfinalni in finalni nastopi čakajo še kanuistke in kajakaše, kjer bodo tekmovali Peter Kauzer, Niko Testen, Žan Jakše in Martin Srabotnik.