Prvi letošnji državni naslovi v sprintu na mirnih vodah so podeljeni.

0
619

V Radečah ta konec tedna poteka državno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, kjer tekmujejo vsi, od najmlajših dečkov in deklic pa vse do članov. Uvodni dan državnega prvenstva so bile na sporedu preizkušnje na 1000 in 500 metrov. Na 1000-metrski razdalji se je naslova prvaka med kajakaši pričakovano veselil Jošt Zakrajšek, v ženski konkurenci pa je zmagala Szilvia Kollo.

Kajakaš tacenskega kluba Jošt Zakrajšek uvodni dan državnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah ni imel večjih težav pri naskoku na vnovičen naslov državnega prvaka. Na 1000 metrov je bil od tekmecev hitrejši več kot 21 sekund in pol. Na drugo mesto je priveslal Simon Blaževič, član kajakaškega kluba iz Ankarana, na tretje pa David Franca iz Žusterne. 

V ženski konkurenci je bila najhitrejša članica kajakaškega kluba Orka Szilvia Kollo, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali kajakašici Žusterne Metka Volk Štefič in Lea Prodan. Slednji sta bili prva in druga med mlajšimi članicami, v tej konkurenci pa je bron pripadel še eni kajakašici istega kluba Katji Volk Štefič. 

Med kajakaškimi dvojci v članski konkurenci sta bili najhitrejši Ula Valentič in Tia Franca (KKK Žusterna), Manca Mikelj in Urška Mustar sta bili drugi, Katja Arh in Tjaša Mikelj pa tretji (vse KKK Bohinj), vse tri posadke so bile na vrhu tudi v mladinski konkurenci. 

Državni prvak na 1000 metrov v mladinski konkurenci je postal Tit Faletič (KK Soške elektrarne), drugi je bil njegov klubski kolega Filip Toplikar (KKK Žusterna), tretji pa Jan Markelj (KKK Bohinj). Med mladinkami je slavila Ula Valentič (KKK Žusterna), pred Brino Novak (RotoAttivo) in Katjo Arh (KKK Bohinj). 

Med mlajšimi mladinci so vsa tri prva mesta osvojili kajakaši Soških elektrarn. Zmagal je Alan Mugerli, pred Janom Černetom in Jakobom Stojanovičem. V ženski konkurenci mlajših mladink je bila najhitrejša Manca Mikelj iz Bohinja, druga je bila Neja Vodopivec (KK Soške elektrarne), tretja pa Živa Jančar (KKK Ljubljana). 

V kajakaškem dvojcu med mlajšimi člani sta prvaka postala Tit Faletič in Alen Mugerli (KK Soške elektrarne), druga sta bila Peter Karas in Dar Veter Larikov (KKK Žusterna), tretja pa Andraž Korošec in Jan Markelj (KKK Bohinj). Vse tri posadke so naslov osvojile tudi med mladinci. Med mlajšimi mladinci sta zmagala Jakob Stojanovič in Jan Černe (KK Soške elektrarne), druga sta bila Stefano Campagnaro in Filip Knific (KKK Orka), tretja pa Klemen Rajčič in Maj Parovel (KKK Žusterna). Najhitrejše mlajše mladinke so bile Manca Mikelj – Urška Muster, Katja Arh – Tjaša Mikelj (vse KKK Bohinj) in Neja Vodopivec – Sara Belingar (KK Soške elektrarne). 

V konkurenci dečkov je zmagal Matevž Manfreda, pred klubskim kolegom iz Soških elektrarn Rokom Maverjem ter Simonom Škofom Ojedo iz Krškega. Med deklicami je slavila Tjaša Mikelj, pred Tio Franco (KKK Žusterna) in Urško Mustar. V dvojcu med dečki sta zmagala Santiago L. Parada – Matevž Manfreda (KK Soške elektrarne), pred Tomom Timotejem Piršem in Janom Marzijem (KKK Orka) ter Simonom Škofom Ojedo in Tajem Kevinom Bizjakom (KKK Krško). 

Med mlajšimi deklicami so si kolajne priveslale Naja Pinterič in Eva Stojanovič (KKK Čatež) ter Sara Globokar (KKK Ljubljana), med dečki pa Jure Kragelj, Tjaš Velikonja (KK Soške elektrarne) ter Tine Karlović (KKK Orka). V dvojcu so si kolajne priveslale Eva Stojanovič – Naja Pinterič (KKK Čatež), Gaja Lamot – Urška Kocjančič (KKK Orka) in Špela Flego – Julija Košanc (KKK Ankaran), med dečki pa Vid Černe – Tjaš Velikonja (KK Soške elektrarne), Tilen Kolbe – Tine Karlovič (KKK Orka) in Uroš Gojkovič – Tine Jovanovič (KKK Ankaran). 

V sobotnem delu programa so bile izvedene tudi kvalifikacije in nekaj final na 500 metrov. Med članicami sta v kajakaškem dvojcu zmagali Szilvia Kollo in Maja Hočevar (KKK Orka), pred Evo Arh in Tjašo Mikelj ter Saro Seničnjak in Manco Mikelj (vse KKK Bohinj). Druga in tretja posadka sta bili prva in druga med mladinkami, v tej konkurenci pa je bron pripadel še enemu bohinjskemu dvojcu, in sicer Katji Arh in Urški Muster. Na 500 metrov so prva tri mesta v finalu osvojile tudi Tjaša Mikelj in Manca Mikelj (KKK Bohinj), Tia Franca in Ula Valentič (KKK Žusterna) ter Maša Račič in Pika Kuselj (KKK Krško). 

Preostale tekme na 500 metrov ter preizkušnje na 200 metrov bodo na sporedu v nedeljo.

 

Foto: Mirella Baruca