Luka Božič v polfinalu svetovnega prvenstva na Slovaškem najhitrejši.

0
558

Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane na Slovaškem so bile danes na sporedu polfinalne preizkušnje. Zanesljivo sta se v finale uvrstila Luka Božič in Eva Terčelj, s prvim oziroma drugim časom polfinala, v nedeljo bo znova veslal tudi kanuist Anže Berčič, v finale pa sta se uvrstila še mladinca Vid Kuder Marušič med kajakaši in Jakob Jeklin med kanuisti.

Po dobrih rezultatih v kvalifikacijah svetovnega prvenstva na reki Vah v Liptovskem Mikulašu so bile želje pred polfinalnimi nastopi velike, a se nekaterim tekmovalcem ni izšlo vse po načrtu. V prvi preizkušnji dneva, kjer so veslali kajakaši do 23 let so Slovenci nastopili pod pričakovanji, saj se nihče ni uspel uvrstiti v finale. Najboljši rezultat je priveslal Matic Štrukelj, ki je prvenstvo končal na 21. mestu. Dvakratni finalist letošnjih tekem svetovnega pokala Martin Albreht je s štirimi kazenskimi sekundami tekmovanje končal na 30. mestu, Simon Brus, ki je lani na evropskem prvenstvu do 23 let osvojil srebro, pa je bil s kar osmimi kazenskimi sekundami 32. Na prvih dveh mestih sta polfinale končala Italijana Zeno Ivaldi in Giovanni de Gennaro, tretji pa je bil Avstralec Jaxon Merritt.

Slovenska ekipa je bila precej bolj zadovoljna po koncu kanuističnega polfinala. Luka Božič je po dobrih nastopih v kvalifikacijah zelo hitro veslal tudi v polfinalu in kljub dvema kazenskima sekundama petkovo tekmovanje končal na vrhu. V finalu bo veslal tudi zmagovalec zadnje tekme prvega dela svetovnega pokala Anže Berčič, ki je bil osmi. Trije dotiki vrat pa so bili preveč, da bi med najboljšo deseterico imeli še enega slovenskega kanuista Jureta Lenarčiča, ki je bil na koncu 14. Nekaj več kot pol sekunde sta za Božičem zaostala Slovak Jerguš Badura na drugem in Čeh Martin Riha na tretjem mestu.

Po težavah v kvalifikacijah je v polfinalu precej bolje veslala kajakašica Eva Terčelj, ki je zasedla drugo mesto. V ženski preizkušnji so bile razlike med tekmovalkami precejšnje, saj je Terčeljeva za najhitrejšo Čehinjo Katerino Kudejovo zaostala za dobre štiri sekunde in pol, tretjeuvrščena Italijanka Stefanie Horn pa že za skoraj sedem sekund. Le en dotik manj, imela je tri, pa bi v finale popeljal tudi drugo slovensko predstavnico med kajakašicami do 23 let Ajdo Novak, ki je s šestimi kazenskimi sekundami pristala na 14. mestu. Nekoliko presenetljivo sta brez finalnega nastopa ostali srebrna z olimpijskih iger v Londonu Avstralka Jessica Fox in dobitnica kolajne na letošnjem članskem evropskem prvenstvu v Krakovu Avstrijka Viktoria Wolffhardt.

V konkurenci do 23 let sta med dvojci veslala Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta na progi naredila štiri dotike, in bila na koncu 16. S skoraj osmimi sekundami naskoka pred tekmeci sta v polfinalu zmagala Čeha Ondrej Karlovsky in Jakub Jane, druga sta bila njuna rojaka Lukaš Rohan in Adam Svoboda, tretje mesto pa sta si delili češka posadka Kašpar – Šindler in Poljaka Brzezinski – Brzezinski. V konkurenci kanuistk je bila najhitrejša Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Kazahstanka Svetlana Poležajeva.

Popoldne so polfinalni nastopi čakali še tekmovalke in tekmovalce v mladinski konkurenci, kjer slovenskim tekmovalcem znova ni šlo vse po načrtu. Edini finalni nastop med kajakaši si je priveslal Vid Kuder Marušič, ki je bil v polfinalu deveti. Nekaj več kot pol sekunde je od finala ločilo Celjana Vida Karnerja, ki je tekmovanje končal na enajstem mestu, Martin Srabotnik pa je bil 18. Najhitrejši je bil Francoz Bastien Damiens, drugo in tretje mesto pa sta osvojila Slovaka Jakub Grigar in Andrej Malek.

V konkurenci kanuistov je zelo dobro nastopil mladi Jakob Jeklin, ki je z zaostankom 57 stotink sekunde za Čehom Lukašom Rohanom polfinale končal na drugem mestu. Tretji je bil Slovak Martin Mračna. Zelo blizu uvrstitvi v finale je bil tudi Žiga Taljat, ki prav danes praznuje 18. rojstni dan. Osvojil je enajsto mesto, za najboljšo deseterico pa zaostal za manj kot pol sekunde. Usodne so bile kazenske sekunde, saj je na progi naredil kar tri dotike. Le dve mesti za njim, na trinajstem mestu, pa je tekmovanje zaključil Blaž Zupan.

Ob koncu polfinala kanuističnih dvojcev je kazalo tudi na finalni nastop primorske dvojice Jakob Jeklin – Niko Testen, ki sta bila sprva uvrščena na deseto mesto, ki še vodi v finale, a so jima sodniki naknadno pripisali 50 kazenskih sekund, tako da sta na koncu zasedla 16. mesto. Najhitrejša je bila slovaška dvojica Simicak – Skubik, druga sta bila Čeha Vetrovsky in Matejka, tretja pa Rusa Popov in Vojnalovič.

V konkurenci kajakašic so imele Slovenke nekaj težav s kazenskimi sekundami. Nina Bizjak je bila 14. s štirimi dodatnimi sekundami, Neža Vrevc je bila 20. z 12 kazenskimi sekundami, Alji Kozorog pa so h končnemu času pripisali kar 14 kazenskih sekund, ki so jo uvrstile na 24. mesto. Kozorogova je veslala tudi med kanuistkami, kjer je bila 13. in ostala brez finalnega nastopa. Med kanuistkami je v polfinalu startala tudi Nina Bizjak, ki pa vožnje ni dokončala. Tako v konkurenci kajakašic kot kanuistk je s progo najbolje opravila Britanka Kimberley Woods, med kajakašicami je bila druga Čehinja Karolina Galuškova, tretja pa Avstrijka Lisa Leitner, med kanuistkami pa je bila druga Brazilka Ana Satila, tretja pa Nemka Karolin Wagner.

V soboto se bodo v posamičnih finalih ter popoldne še v ekipnih tekmah pomerili kajakaši, kanuistke in dvojci tako v kategorijah do 23 let kot med mladinci, v nedeljo pa sledijo še nastopi kajakašic in kanuistov.

Rezultati: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page