Mladi kajakaši v Liptovskem Mikulašu tretji, Vid Kuder Marušič deveti.

0
591

Prvi dan finalnih odločitev na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah je mladinska ekipa kajakašev, za katero so veslali Martin Srabotnik, Vid Karner in Vid Kuder Marušič, zasedla tretje mesto in slovenski reprezentanci priveslala prvo kolajno na Slovaškem. Njihovi starejši kolegi do 23 let so bili deseti, v posamičnem finalu pa je veslal le kajakaš Vid Kuder Marušič, ki je bil deveti.

Ob koncu prvega dne final svetovnega prvenstva v slalomu za mladince in mlajše člane v Liptovskem Mikulašu so slovenski reprezentanti Vid Kuder Marušič, Vid Karner in Martin Srabotnik osvojili bronasto ekipno kolajno v mladinski kajakaški konkurenci. Sprva so bili sicer uvrščeni na četrto mesto, a so sodniki pomotoma Sloveniji pripisali šest kazenskih sekund, namesto štirih, tako da so nekaj minut po koncu finala Slovenci mesto zamenjali s Češko, ki je bila najprej tretja, nato pa prvenstvo končala na četrtem mestu. Zmagala je ekipa Francije, drugi so bili Slovaki, Slovenci pa so na tretjem mestu za zmagovalno ekipo zaostali za 57 stotink sekunde.

Manj uspešna je bila ekipa kajakašev do 23 let, ki so jo sestavljali Martin Albreht, Simon Brus in Matic Štrukelj.  Slovenci so s 56 kazenskimi sekundami prvenstvo končali na desetem mestu. Tudi v kajakaški konkurenci do 23 let je bilo po tekmi nekaj sprememb vrstnega reda, saj so po prvih rezultatih zlato osvojili Francozi, srebro pa Poljaki. Prve so nato diskvalificirali, Poljakom pa dosodili 50 kazenskih sekund. Naslov svetovnih ekipnih prvakov so tako osvojili Nemci, ki so bili najprej tretji, drugi so bili Britanci, tretji pa Slovaki.

V posamičnih finalih kajakašev, kanuistk in dvojcev je imela Slovenija le enega predstavnika, saj so preostali slovenski reprezentanti v teh kategorijah v včerajšnjem polfinalu naredili preveč napak za napredovanje. Kajakaš Vid Kuder Marušič, sin nekdanjega izvrstnega kajakaša Fedje Marušiča in nečak prav tako nekdanjega kajakaša Aleša Kudra, je v svoji prvi sezoni v mladinski reprezentanci svetovno prvenstvo končal na devetem mestu. Za dvojno slovaško zmagoslavje sta poskrbela Jakub Grigar in Andrej Malek, tretji pa je bil Francoz Bastien Damiens.

V konkurenci kajakašev do 23 let je zmagal Francoz Mathieu Biazizzo, ki je v letošnji sezoni na tekmi svetovnega pokala v Augsburgu zasedel tretje mesto, drugi je bil aktualni članski evropski prvak Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Italijan Giovanni de Gennaro. Med dvojci sta bili najboljši češki posadki Lukaš Rohan – Adam Svoboda in Jonaš Kašpar – Marek Šindler, tretja pa sta bila Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski. Čeha Ondrej Karlovsky in Jakub Jane, ki sta tako v kvalifikacijah kot v polfinalu brez težav in z veliko prednostjo opravila s tekmeci, sta v odločilni vožnji prvenstva dobila osem kazenskih sekund in bila šele sedma. Svetovna prvakinja med kanuistkami je po pričakovanjih postala Avstralka Jessica Fox, drugo mesto pa sta si z enakim zaostankom delili Avstrijka Viktoria Wolffhardt in Ukrajinka Viktoria Us. V konkurenci mladincev sta med dvojci slavila Slovaka Matuš Gewissler in Juraj Skakala, drugo mesto sta osvojila Rusa Popov in Vojnalovič, tretja pa sta bila Nemca Juettner in Wagner. Najboljše mladinke med kanuistkami so bile Nemka Karolin Wagner, Čehinja Anna Koblencova in Brazilka Ana Satila.

V popoldanskih ekipnih tekmah je imela Slovenija na startu le ekipi kajakašev v konkurenci mladincev in mlajših članov. Med kanuistkami do 23 let so slavile Španke, pred Britankami in Avstralkami, med dvojci pa so bili najboljši Čehi. Na odru za zmagovalce sta se jim pridružili še ekipi Poljske in Francije. V konkurenci mladincev oziroma mladink je bila med kanuistkami najboljša ekipa Avstralije, druge so bile Nemke, tretje pa Britanke. V konkurenci kanuističnih dvojcev so vse ekipe delale precej napak, saj sta prvouvrščeni ekipi Slovaške in Britanije nabrali kar 18 kazenskih sekund, Poljakom na tretjem mestu pa so h končnemu času pripisali 24 dodatnih sekund.

V nedeljo se bodo za naslove svetovnih prvakov pomerile še kajakašice in kanuisti, kjer slovenska ekipa pričakuje vidnejše uvrstitve. Po polfinalu je bil namreč v najboljšem položaju kanuist Luka Božič, kajakašica Eva Terčelj je bila druga, drugi je bil tudi mladi kanuist Jakob Jeklin, v boju za najvišja mesta pa bo tudi drugi finalist med kanuisti do 23 let Anže Berčič. Visoka pričakovanja ima tudi ekipa kanuistov do 23 let, ki brani lanskoletni naslov ekipnih svetovnih prvakov, lani pa so osvojili tudi evropski naslov. Poleg Anžeta Berčiča in Jureta Lenarčiča, ki sta lani osvojila naslova prvakov, bo tokrat veslal Luka Božič, lani pa je bil član ekipe še Blaž Cof.

 

Rezultati: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page