Maks Frančeškin na Kitajskem do drugega mesta.

0
590

Štirje naši tekmovalci so se na povabilo kitajskih organizatorjev udeležili štirih promocijskih tekmovanj v zgornjem toku Rumene reke na Kitajskem. Tekmovanja imajo skupni nagradni sklad v višini 30.000 dolarjev. Ta vikend je potekalo prvo tekmovanje v prirejenem slalomu med bojami na popolnoma mirni vodi. Proga je bila kratka (le 42 sekund za prvega), merjenje časov pa ročno, tako da so rezultati verjetno bolj vprašljivi, a kaj hočemo, če pa je na veliko veselje domačinov zmagal kitajski reprezentant Haoran Zhu, pred Maksom Frančeškinom in še enim Kitajcem Taom Yuanom. Četrto mesto je osvojil Zeyang Zhang, pred Anžetom Urankarjem, ki je bil peti. Šesto mesto je osvojil Nejc Žnidarčič, pred Francozom Paulom Jeanom. Simon Oven se med 43 kajakaši ni uvrstil v finalno deseterico. Skupaj se je pomerilo 43 kajakašev, izmed katerih pa je bilo le 20 resnično dobrih tekmovalcev, od tega 13 tujcev in 7 kitajskih reprezentantov.

Jutri je na vrsti spust po Rumeni reki v dolžini 17 km s skupinskim štartom. To bo tudi vrhunec tekmovanj v Panzhihuaju, ki ga vsi navdušeno in nestrpno pričakujejo. Panzhihua je milijonsko mesto in tolikšen je bil tudi proračun tekmovanja. Veliki plakati s slikami tekmovalcev so obešeni po vsem mestu. Naši tekmovalci pa popularni kot pravi zvezdniki in vsi bi se želeli slikati z njimi. Včeraj so obiskali srednjo šolo številka 15, danes pestovali otroke za srečo, kaj bo šele jutri, ko napovedujejo, da se bo ob reki zbralo ogromno ljudi.

Tekmovanja naslednji teden nadaljujemo na reki Salween, oddaljeni 400 km. Naj povem še, da vsi tekmovalci tekmujejo v slalomskih čolnih, ki jih je zagotovil organizator. In ker so Kitajci povečini bolj majhne rasti, so čolni našim tekmovalcem kar malce majhni. A za naslednje leto župan mesta obljublja nakup novih – boljših in primernejših čolnov.

 

Jakob Marušič