Martin Albreht tretji v kvalifikacijah La Seu d”Urgella.

0
317

Kajakaš Martin Albreht je na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala v izvrstni formi. Po prvi uvrstitvi v finale tekem svetovnega pokala prejšnji konec tedna v Augsburgu, je odlično nastopil še v kvalifikacijah tekme v Španiji. Z izvrstno drugo vožnjo si je priveslal tretje mesto. V polfinalu bodo veslali tudi preostali slovenski kajakaši in kanuisti. Anže Berčič je bil med kanuisti peti, Luka Božič osmi, Benjamin Savšek pa 12. Na 12. mestu je kvalifikacije končal tudi kajakaš Peter Kauzer, Janoš Peterlin je bil 21., Jure Meglič pa 28. Popoldne so v kvalifikacijah nastopile še kajakašice in dvojci. Božič in Taljat sta bila 16., Terčeljeva sedma, Kragljeva pa se je v polfinale uvrstila s 15. časom.

Na prizorišču olimpijskih iger iz leta 1992 slovenski slalomisti običajno tekmujejo zelo dobro. Peter Kauzer si je na reki Segre priveslal prvi naslov svetovnega prvaka, Božič in Taljat sta bila na istem prvenstvu tretja, pred dvema letoma so bili kajakaši ekipni evropski prvaki, lani je Urša Kragelj tu priveslala do prve slovenske ženske zmage na tekmah svetovnega pokala v zgodovini, ob vsem tem pa so Slovenci tu osvojili še kopico kolajn na tekmah svetovnega pokala.

Tudi letos so bili v kvalifikacijah uspešni, saj so prav vsi napredovali v polfinale. Še posebej pa se je izkazal Martin Albreht, ki je med kajakaši zasedel tretje mesto. »Še vedno sem v formi. Prisotne je že nekaj utrujenosti, ampak bom brez težav zdržal še en dan. Druga vožnja je bila brez napak. Po prvi sem si zadal cilj, da odpeljem brez dotikov in s časom pod 93 sekundami, kar mi je tudi uspelo. Ko si v formi, je vse zelo enostavno, zelo pa mi ustreza tudi proga. Tudi kombinacije vrat so mi bile všeč, saj je proga tekoča, da dobiš hitrost, potem pa je treba nekoliko nadzorovati. Cilji ostajajo enaki, potrudil se bom po najboljših močeh, da se uvrstim v finale,« je po tekmi z zadovoljstvom razlagal 23-letni Albreht.

Precej drugačne volje je bil Peter Kauzer, ki si je z 12. mestom sicer brez težav zagotovil polfinalni nastop, a forma trenutno ni takšna, kakršno bi si želel: »Nisem zadovoljen. Že v prvi vožnji sem se počutil zelo slabo, v drugi je bilo malo boljše, ampak tudi to ni bilo tako, kot sem mislil, da bo. Na koncu mi je zmanjkalo moči, tako da se bom moral sedaj spočiti. Če bi peljal normalno, bi na tej progi imel lahko čas okoli 90 sekund. Jaz pa sem imel čas 94 sekund. V zadnjih desnih protitočnih vratih pod padcem sem z veslom zadel v dno, kjer je pesek, tako da mi je obrnilo veslo in sem izgubil nekaj časa. Kvalifikacije so za to, da se uvrstiš naprej, nisem pa niti v prvi niti v drugi vožnji pokazal tega, kar znam,« je povedal Kauzer. Njegov klubski in reprezentančni kolega Janoš Peterlin je v kvalifikacijah zasedel 21. mesto, rezultat prve vožnje pa je že zadostoval za napredovanje: »V drugo je bilo lažje, pritisk je bil manjši. Rekel sem si, da moram še enkrat odpeljati tako kot v prvi vožnji, le brez dotika.«

V Španiji je priložnost dobil tudi Jure Meglič, ki je zamenjal Simona Brusa. Celjan je zaradi slabe forme po tekmi v Augsburgu odpotoval domov, ekipi pa se je tako naknadno pridružil Meglič. »Imam nekaj težav z opremo, saj sem jo sestavljal v soboto oziroma nedeljo, preden sem odpotoval. Iz teka v tek gre boljše. Jutri bom dal vse od sebe. Želim si čim boljšo vožnjo, brez dotikov. Mislim, da lahko ujamem prave občutke, bom pa jutri pokazal, ali jih bom res,« je povedal Meglič. Najhitrejša sta bila Čeha Vit Prindiš in Vavrinec Hradilek.

Zelo uspešni so bili tudi kanuisti, saj so si vsi trije zanesljivo priveslali polfinalni nastop. »Bilo je dobro. V prvi vožnji sem bil sicer zadržan v spodnjem delu proge, nekoliko slabše sem odpeljal tudi desna protitočna vrata pod padcem, ko sem komaj prišel ven. V drugi vožnji sem mi je vmes malce podrlo, na nekaterih izstopih iz vrat sem bil premalo natančen, ampak bilo je dobro. Čas je bil dober, dobro sem se boril, tako da sem zadovoljen,« je povedal Anže Berčič, ki je bil na petem mestu najboljši slovenski kanuist.

Z drugo vožnjo si je visoko osmo mesto priveslal tudi Luka Božič. »Z drugo vožnjo sem kar zadovoljen, s prvo pa nisem bil najbolj. Ne vem, kaj je bilo. Na začetku mi ni steklo, potem bi na sredini proge potreboval še nekaj dodatne moči. Druga vožnja pa je bila super. Pokazal sem, da se da priti blizu. To je že peta tekma, tako da se kar pozna. Včeraj sem moral cel dan počivati, nisem nič delal, ker je vse skupaj postalo zelo naporno. Komaj čakam, da se tekma konča in odpotujemo domov, da se bom lahko spočil,« je povedal Luka Božič, ki je zaradi dvojnega programa in treh zaporednih tekmovalnih vikendov že precej utrujen. Zanesljivi polfinalist je tudi Benjamin Savšek, ki je bil dvanajsti. Najhitrejši je bil Čeh Stanislav Ježek, drugi je bil Španec Ander Elosegui, tretji pa še en Čeh Michal Jane.

Popoldne so se v kvalifikacijah pomerile še kajakašice in dvojci. Vsi trije slovenski čolni so napredovali v nedeljske polfinalne boje. Urša Kragelj je zaradi zelo slabega počutja veslala le v prvi kvalifikacijski vožnji, kjer je kljub težavam zasedla sedmo mesto in si že zagotovila napredovanje, tako da je drugo vožnjo izpustila. Ob koncu je bila 15. Eva Terčelj bo prav tako veslala v nedeljskem polfinalu. Tako v prvi kot v drugi vožnji je bila hitra, a v prvo naredila nekaj napak, ki so ji prinesle kazenske sekunde, po drugi, ko je prejela le dve kazenski sekundi, pa je zasedla sedmo mesto. »Z obema vožnjama sem zadovoljna. Sicer sem v prvem teku naredila več dotikov, ampak z veslanjem tu v Seu d”Urgellu sem zadovoljna. Upam, da se bo do konca to samo še stopnjevalo in da bom naredila čim manj dotikov. Letos nisem najbolj natančna, saj se mi na vseh tekmah dogajajo dotiki. Na nekaterih delih proge mi koncentracija nekoliko pade, ampak to poskušam izboljšati,« je povedala Terčeljeva.

Napredovanje sta si zagotovila tudi Luka Božič in Sašo Taljat v konkurenci kanuističnih dvojcev. Tudi Primorca sta veslala le v prvi vožnji, kjer sta imela veliko težav. Že v zgornjem delu proge je Sašo Taljat namreč zlomil list vesla, tako da je do cilja priveslal le z delom vesla. V kvalifikacijah sta bila 16. Najhitrejša sta bila Čeha Ondrej Karlovsky in Jakub Jane, druga sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, tretja pa njuna rojaka Peter in Pavol Hochschorner. Z nastopi pa sta že končala Britanca Etienne Stott in Timothy Baillie, londonska olimpijska zmagovalca. Stott si je namreč izpahnil ramo, tako da sta z nastopom zaključila že na sredini proge, kjer so poškodovanemu Britancu pomagali izstopiti iz čolna in mu nudili zdravniško pomoč.

V soboto so na sporedu polfinala in finala za kanuiste, kanuistke in kajakaše, ki jih popoldne čakajo še ekipne tekme, v nedeljo pa bodo tekmovale še kajakašice in dvojci.