Anže Berčič v Španiji do prve zmage v svetovnem pokalu.

0
576

Anže Berčič, 22-letni kanuist tacenskega kluba, je na tretji tekmi svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu priveslal do prve zmage v svetovnem pokalu. Dobro je kazalo tudi Benjaminu Savšku, ki je vodil po polfinalu, v finalu pa nato končal na osmem mestu. V kajakaškem finalu je veslal Martin Albreht, ki je bil deveti. Kanuisti so bili odlični tudi na ekipni tekmi, kjer so še drugi vikend zapored zmagali. Ekipa kajakašev je bila četrta.

Olimpijska proga v La Seu d”Urgellu ostaja srečen kraj za slovensko reprezentanco. Po uspehih na svetovnem in evropskem prvenstvu ter številnih kolajnah s tekem svetovnega pokala, je za novo slovensko zmago v svetovnem pokalu poskrbel Anže Berčič. Dobro je veslal že v polfinalu, kjer je bil četrti, v finalni vožnji pa je veslal najhitreje izmed vseh. Bil je edini kanuist, ki je s progo opravil v manj kot sto sekundah. »Zakon,« je bilo prvo, kar je povedal Berčič, ko je postalo jasno, da je zmagovalec tekme v Španiji, in nadaljeval: »Sedaj ni bilo tako kot v Bratislavi, kjer sem čakal na cilju, potem pa bil na koncu drugi. Danes sem čakal in na koncu zmagal v Seu d”Urgellu, kjer res rad veslam. Zelo sem vesel. Prvič sem zmagal, čeprav nisem imel najboljše vožnje. Sem pa zadovoljen, da sem prvi in da sem odpeljal tako kot je treba.« Načrtov za proslavljanje prve zlate kolajne še nima: »Bom videl, pustimo se presenetiti. Upam, da bo dobro. Predvsem pa upam na še več zmag.«

Uspeh je z osmim mestom v finalu dopolnil še Benjamin Savšek. Sprva je kazalo še boljše, saj je po polfinalu celo vodil, v finalu pa je bil zelo dobro na poti tudi v zgornjem delu proge, kjer je pred Berčičem celo vodil, a so ga napake v srednjem delu proge stale boljše uvrstitve ali celo zmagovalnih stopničk. »V polfinalu je bilo super, v finalu pa se mi je vožnja nekoliko podrla. Na sredini proge mi je zmanjkalo moči. Odnašalo me je iz linij, tako da sem porabil precej časa. Nisem povsem zadovoljen z rezultatom, sem pa vesel, da sem veslal v finalu.«

V polfinalu je veslal tudi Luka Božič, ki je na koncu zasedel 17. mesto. Drugo mesto na tekmi je z zaostankom 1,29 sekunde za Berčičem osvojil Španec Ander Elosegui, tretji pa je bil Nemec Sideris Tasiadis, ki je za Berčičem zaostal že za 2,25 sekunde.

V kajakaškem finalu je veslal le Martin Albreht, ki se je med najboljšo deseterico uvrstil še drugič zapored. Prvi nastop v finalu si je namreč zagotovil pretekli konec tedna v Augsburgu. Po tretjem mestu v kvalifikacijah in sedmem v polfinalu, je v finalu znova naredil napako, ki mu je prinesla deveto mesto. »Spet se mi je ponovila napaka, tako kot v Augsburgu, zato ne morem biti vesel. Zelo mi je steklo, imel sem občutek da sem hiter, ampak v protitočnih vratih sem naredil napako za 50 kazenskih sekund. V polfinalu sem tekmoval na podoben način kot v kvalifikacijah. Veslal sem kontrolirano, nisem preveč tvegal, kar se je obrestovalo. V finalu pa si zmeraj želiš izboljšati rezultat. Na ta način sem se tudi pripravil na finalno vožnjo, a se žal ni izšlo. Upam, da bo naslednjič boljše,« je povedal Albreht.

Preostalim trem polfinalistom med kajakaši se ni izšlo po planu. Peter Kauzer je zasedel 20. mesto, kar je bilo daleč za željami. V srednjem delu proge so mu sodniki dosodili štiri kazenske sekunde. En dotik je bil očiten, sporen pa je bil dotik v 12. vratih, ki ga sodnika ob vratih nista dosodila, da je dotik bil pa je ocenil sodnik pri videu. Slovenska ekipa je na sporen dotik vložila poizvedbo, saj so bili prepričani, da dotika ni bilo. Ob večkratnem pregledu posnetka namreč ni izgledalo, da bi količek vrat zanihal, a je na koncu obveljala odločitev video sodnika. Kauzer bi bil uvrščen izven finala tudi brez tega dotika, a slaba volja ob sodniških odločitvah je bila očitna, saj so ga po sporni odločitvi sodniki oškodovali tudi prejšnji konec tedna v Augsburgu.

»Nič ni bilo. Pregledali smo video, kjer smo videli, da je količek miroval, sodnik pa je dosodil dotik. Trdil je, da sem s čolnom udaril vrata, ko sem se odrinil iz vrat, ampak če bi jih udaril s čolnom, bi količek zanihal, kar bi se videlo tudi na posnetku. Bil sem nad količkom in sem iz vrat izstopil normalno. Kljub temu bi bil enajsti za tri stotinke. Bolj me jezi dejstvo, da so me sodniki oškodovali že drugi vikend zapored. Zaradi takšnih odločitev izgubiš voljo do tekmovanj in do veslanja. Ampak tako pač je,« je razočarano razlagal Peter Kauzer. »Zagotovo sem sposoben veliko, veliko več. Upam, da se bo rek slab začetek, dober konec izkazal za resničnega. Štiri tekme so za mano, sedaj se bo treba pripraviti za preostale tri. Najprej moram pridobiti voljo do veslanja, saj sem jo danes izgubil. Moram se zbrati in premisliti, kaj je šlo narobe na tekmah,« je še dodal Hrastničan.

Janoš Peterlin je tekmovanje končal na 23. mestu, zelo razočaran pa je bil tudi Jure Meglič. Dobitnik kolajne na svetovnem prvenstvu v Tacnu je priložnost za nastop dobil potem, ko je Simon Brus zaradi slabe forme po tekmi v Augsburgu odpotoval domov. Meglič, ki je nastopil z novim čolnom, saj je imel s starim težave že od januarja, je na progi nabral kar deset kazenskih sekund, kar ga je na koncu uvrstilo na 36. mesto. Zmagal je Čeh Vavrinec Hradilek, drugi je bil Avstralec Lucien Delfour, tretji pa Španec Samuel Hernanz.

Po posamičnih finalih so sledile še ekipne tekme, kjer so znova navdušili slovenski kanuisti. Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič so tekmovanje zaključili na prvem mestu, drugouvrščene Slovake pa so prehiteli za 13 stotink sekunde. Čehi, ki so bili tretji, pa so zaostali za skoraj osem sekund. »Rezultat kaže, da skupaj dobro delamo, uspeva nam tudi na tekmah, s čimer smo zelo zadovoljni. Danes sicer nismo pokazali lepe in čiste vožnje, vendar smo še drugič zapored zmagali. Upam, da bomo sezono nadaljevali v takšnem stilu,« je po tekmi povedal Luka Božič. Blizu kolajne so bili tudi kajakaši, ki so bili četrti, za tretjimi Čehi pa zaostali le za 22 stotink sekunde. Zmagali so Španci, drugi pa si bili Nemci.

V nedeljo polfinalni nastop čaka še kajakašici Uršo Kragelj in Evo Terčelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.