Eva Terčelj najboljša v La Seu d”Urgellu, Božič in Taljat tretja.

0
573

Slovenski slalomisti na divjih vodah so tekmovalni vikend v La Seu d”Urgellu zaključili na najlepši možen način. Po včerajšnji premierni zmagi Anžeta Berčiča si je prvo zmago v svetovnem pokalu danes priveslala še kajakašica Eva Terčelj, ki je na vrhu zamenjala reprezentančno kolegico Uršo Kragelj, zmagovalko lanskega svetovnega pokala na tej progi. Uspeh Terčeljeve sta s tretjim mestom med dvojci dopolnila Luka Božič in Sašo Taljat, Urša Kragelj pa je bila osma.

Špansko olimpijsko prizorišče po tretji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni ostaja eno najuspešnejših za slovenske tekmovalce. V sobotnem kanuističnem finalu je Anže Berčič osvojil prvo zlato kolajno na tekmah svetovnega pokala, zadnji dan tekmovanja pa si je prve stopničke v svetovnem pokalu z zmago priveslala tudi Ljubljančanka Eva Terčelj. Kajakašica KKK Ljubljana je bila od tekmic hitrejša za 2,26 sekunde. »Zelo sem zadovoljna, saj tega nisem pričakovala. Osredotočila sem se na vožnjo brez dotikov, kar mi je tudi uspelo, zato sem presrečna in zadovoljna. V polfinalni vožnji sem imela kar nekaj težav, vožnja ni bila tekoča, vendar sem si zadala vožnjo brez dotikov. To mi je uspelo, kar je tudi razlog, da sem se uvrstila v finale. Potem sem šla brez pričakovanj in rezultat je prišel sam od sebe,« je z velikim nasmeškom razlagala Terčeljeva.

Ker se je v finalu na progo podala kot druga, je v cilju čakala še preostale tekmice, ki so imele na progi precej težav. »Ko sem prišla v cilj, sem videla dober rezultat in hiter čas, tako da sem vedela, da bo verjetno dovolj za stopničke. Ko pa so se tekmice uvrščale za mano, sem se zavedla, da sem imela res dobro vožnjo,« je še dodala olimpijka. Terčeljeva po prihodu iz Španije ne bo imela veliko premora, saj jo čakata še evropsko in svetovno prvenstvo do 23 let, ki bosta v Bourg St. Mauriceu in Liptovskem Mikulašu: »Pred prvenstvoma do 23 let sem želela imeti dobro zadnjo tekmo in mislim, da je to kar dobra popotnica. Na prihajajočih tekmah bom startala samozavestno.«

V finalu je veslala tudi lanskoletna zmagovalka tekme v La Seu d”Urgellu Urša Kragelj, ki je bila na koncu osma. »Sem kar razočarana. Počutila sem se kar dobro, napadala sem, vendar so se težave začele že kmalu, tako da sem se do konca lovila. Zadnja dva dneva sem preležala v postelji, saj sem imela glavobole. Žal mi je za to, saj sem ta teden res dobro veslala, kot še nikoli doslej na tej progi. Očitno mi ni bilo namenjeno, sem pa vesela, da je Eva zgrabila priložnost in se dokazala na tej progi,« je povedala Primorka. Kragljeva ima v tej sezoni precej zdravstvenih težav: »Imam cel kup težav, ki se kar ne končajo. Poškodba rame se je nekoliko izboljšala, pa sem se tri dni pred tekmo prehladila. Res je slab začetek. Z veslanjem sem sicer zadovoljna in ne bi smela biti zelo razočarana, čeprav rezultatsko nisem blestela niti na eni tekmi.«

Drugo mesto si je priveslala Britanka Elizabeth Neave, tretja pa je bila Čehinja Katerina Kudejova.

Zelo dobro pa sta v kategoriji dvojcev veslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta osvojila še druge stopničke na tekmah svetovnega pokala v tej sezoni. Bronaste kolajne varovanca Dejana Testena nista pričakovala: »Kolajne nisva pričakovala, saj sem po treh tekmah svetovnega pokala že zelo utrujen. Že na ogrevanju se nisem dobro počutil, čeprav sem se včeraj res dobro pripravil in regeneriral. Danes sem šel optimistično na tekmo, kar se je obrestovalo, čeprav nisva uspela skozi progo stopnjevati proti cilju. Zdaj odhajamo domov na počitek, potem pa proti novim izzivom,« je povedal Luka Božič, ki bo tako kot Terčeljeva, Berčič in Albreht tekmoval tudi na prvenstvih mlajših članov v Franciji in na Slovaškem.

Božič in Taljat sta v La Seu d”Urgellu že navajena osvajanja bronastih kolajn, saj sta leta 2009 prav na tej progi priveslala do brona na članskem svetovnem prvenstvu. »Bilo bi lepo, če bi stopila še kakšno stopničko višje, vendar sva zadovoljna tudi s tretjim mestom in medaljo,« je povedal Taljat, prvi del sezone pa ocenil kot dober: »Z izjemo evropskega prvenstva v Krakovu nama je vse ostalo uspelo tako kot sva načrtovala. Tudi na tekmi v Augsburgu sva prikazala dobro vožnjo, z izjemo dotikov. S prvim delom sezone sem zelo zadovoljen.«

Za dvojno francosko slavje na reki Segre sta poskrbeli dvojici Gauthier Klauss – Matthieu Peche in Pierre Labarelle – Nicholas Peschier.  

Tekme svetovnega pokala se bodo nadaljevale v sredini avgusta, ko bodo najboljši svetovni slalomisti pripotovali v Ljubljano. Preizkušnji v Tacnu pa bo sledila še zadnja tekma svetovnega pokala v Bratislavi, septembra pa še svetovno prvenstvo v Pragi.