Martin Srabotnik drugi v kvalifikacijah svetovnega pokala v Krakovu

0
258

Slalomisti na divjih vodah so danes veslali v kvalifikacijah druge tekme za svetovni pokal v Krakovu. Večina slovenskih čolnov je uspešno napredovala v polfinale, z drugim mestom pa se je izkazal kajakaš Martin Srabotnik.

Tekmovalci in tekmovalke so se na Poljsko vrnili po štirih letih, saj je to prizorišče svetovni pokal nazadnje gostilo v sezoni 2018, v zadnjih letih pa so tam potekala mladinska prvenstva.

Za najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbel celjski kajakaš Martin Srabotnik, ki je odlično opravil s prvo oviro drugega svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Krakovu. S progo je opravil brez napak in dotikov ter v cilju za 23 stotink zaostal le za Italijanom Giovannijem De Gennarom. Tretji je bil Britanec Bradley Forbes-Cryans.

Po uspešnem nastopu je Srabotnik povedal: »Vožnja je bila kar dobra, nič posebnega, ampak po planu. Vsako vožnjo bom poskušal malo izboljšati. Forma je dobra, malo sem sicer utrujen, saj tekmujemo že kar nekaj časa, ampak bi moralo biti dobro. To tekmo in prihodnji teden v Tacnu bo potrebno še iztisniti, potem pa bo kakšen teden premora, da se dobro pripravimo na svetovno prvenstvo v Augsburgu. Naredili bomo dober načrt, da ne bomo preutrujeni. Motivacije ne manjka, je pa potrebno vsakič biti natančen in hiter, tvegati pa ravno prav, ne pretiravati, da se ne pripetijo napake, kakor so se mi v Pragi v polfinalu. Vsi znamo pokazati dobre vožnje in če jih izpeljemo, je dober rezultat tu. Potrebno je poganjati, biti natančen, napadati tam, kjer se da in kontrolirati. Paziti je treba, da se ne dotakneš vrat, saj so razlike zelo majhne. Fizično je proga naporna in je potrebno biti zbran.«

S prvo kvalifikacijsko vožnjo si je sobotni polfinale priboril tudi Peter Kauzer, zmagovalec svetovnega pokala pretekli konec tedna v Pragi, ki je bil tokrat 13. Tretji Slovenec med kajakaši je bil Vid Kuder Marušič, ki je v prvem nastopu zasedel 33. mesto. Od uvrstitve v polfinale ga je ločilo vsega 21 stotink, zato je moral na progo še enkrat. V drugi vožnji je bil 14. in tako žal obstal v prvi fazi tekmovanja.

Popoln kvalifikacijski izkupiček so imele kajakašice in kanuistke. Eva Terčelj se je v polfinale uvrstila s 16. rezultatom prve vožnje, medtem ko sta bili Eva Alina Hočevar in Ajda Novak v prvo 24. oziroma 25., a sta si sobotni polfinale zagotovili s petim – Novak – in devetim – Hočevar – rezultatom druge vožnje. V kvalifikacijah je bila najboljša Nemka Ricarda Funk, druga je bila Čehinja Amalie Hilgertova, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

Po prvi vožnji je bila zelo vesela kanuistka Alja Kozorog, ki je po nekoliko skromnejših predstavah v začetku sezone tokrat le našla pravi recept. Primorka si je namreč nastop v polfinalu, ki jo čaka v nedeljo, zagotovila že po prvi vožnji, ko je bila 18. Eva Alina Hočevar je bila v prvo 24., Lea Novak pa 27. Obe sta popravni izpit opravili uspešno, saj je bila Eva Alina v drugi vožnji četrta, Lea pa peta. Najhitrejša kanuistka kvalifikacij je bila Čehinja Tereza Fišerova, druga je bil Francozinja Marjorie Delassus, tretja pa Nemka Elena Lilik.

Presenetljivo so se prve vožnje ponesrečile vsem trem slovenskim predstavnikom v kanuju, tako da so morali na progo še v drugo. Luka Božič je bil po prvi vožnji namreč 21. (26 stotink za polfinalom), Anže Berčič 22., Benjamin Savšek pa 23. Slednji je sicer bil med najhitrejšimi na progi, a so ga višjega mesta po prvi vožnji stali dotiki. Imel je kar šest kazenskih sekund. V drugi vožnji je Luka Božič zasedel četrto mesto, Benjamin Savšek pa šesto, tako da sta si priborila nedeljski polfinale. Žal je praznih rok ostal Anže Berčič, ki je bil v drugem nastopu 14. Najhitrejši kanuist dneva je bil Slovak Matej Benuš, drugi je bil Poljak Grzegorz Hedwig, tretji pa Britanec Adam Burgess.

V soboto se polfinalne vožnje kajakašic in kajakašev začnejo ob 9. uri, finale pa ob 12. uri. Zaradi kolesarske dirke po Sloveniji bo tekma na TV SLO 2 tokrat predvajana v posnetku ob 19.55, v živo pa finale lahko spremljate na Eurosportu.

Spletni prenos in rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/krakow-2022