V Krakovu Peter Kauzer osmi, Ajda Novak deveta

0
371

Za nami je prvi finalni dan druge tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Krakovu. V finalu smo stiskali pesti za kajakaša Petra Kauzerja in kajakašico Ajdo Novak. Kauzer je bil znova zelo hiter, vnovične zmagovalne stopničke so mu tokrat ušle zaradi napake, ki mu je prinesla 50 kazenskih sekund. Na koncu je bil osmi, Ajda Novak pa je bila med kajakašicami deveta.

Za slovensko ekipo je še en uspešen nastop na tekmah svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, kjer danes nismo videli nemških predstavnikov. Po dveh pozitivnih primerih na koronavirus v ekipi so se namreč odločili, da tudi preostali tekmovalci preventivno ne startajo, upajo pa, da bodo na startu že prihodnji konec tedna na svetovnem pokalu v Ljubljani.

V Krakovu je znova dišalo po kolajni Petra Kauzerja, saj je bil na progi izjemno hiter in je v cilju postavil le osem stotink počasnejši čas od končnega zmagovalca Čeha Vita Prindiša.

Žal se tokratna finalna vožnja na vse ali nič, ki v močni kajakaški konkurenci lahko prinese kolajno ali pa te potisne po lestvici navzdol, ni izšla v korist Petra Kauzerja, ki je bil po polfinalu drugi. Pri vratih številka šest so v finalu znova odločali milimetri, ki pa niso bili v korist Hrastničana in prejel je 50 kazenskih sekund. V cilju se je že veselil novega odličja, a le nekaj trenutkov zatem je prišla odločitev sodnikov, ki so že tekom njegove vožnje preverjali, kako je preveslal šesta točna vrata. Petdeset kazenskih sekund ga je potisnilo na osmo mesto. Vnovična priložnost za dokazovanje in unovčitev dobre forme, v kateri je Kauzer, bo že prihodnji konec tedna v Tacnu, ko bo na sporedu tretji svetovni pokal.

Drugouvrščeni kajakaš kvalifikacij Martin Srabotnik je v polfinalu želel vsaj ponoviti petkovo vožnjo, a se mu ni izšlo. S štirimi kazenskimi sekundami je bil v polfinalu 30.

Kot omenjeno je v Krakovu med kajakaši zmagal Čeh Vit Prindiš, drugi je bil Britanec Joseph Clarke, tretji pa Čeh Jiri Prskavec.

Zelo dobro je med kajakašicami nastopila Ajda Novak. Z uvrstitvijo v finale in končnim devetim mestom je dosegla enega najboljših posamičnih rezultatov v slalomu doslej. Bronasta z nedavnega evropskega prvenstva na Slovaškem v ekstremnem slalomu je povedala: »Polfinalna vožnja je bila solidna. Na tem sem želela graditi v finalu. Žal se mi je ponesrečilo in na koncu bom končala s slabšo uvrstitvijo in časom. Tako je. Želela sem še nekaj dodati, je pa res, da v finalih šele nabiram izkušnje in iz tega danes se bom nekaj naučila. Že na začetku sezone sem videla, da sem pozimi dobro trenirala in precej tehnično napredovala, saj sem bila s povprečnimi vožnjami med najboljšimi. Želela sem si več, a tudi to je del športa. Veselim se Tacna prihodnji teden. Tam si vsi tekmovalci želimo gledalcem dati užitek ob dobro odpeljani vožnji. Mogoče je več pritiska, a vsi ob tem uživamo. Moj današnji nastop je dobro izhodišče, da sem se še česa naučila in da naslednji teden to še izboljšam.«

V polfinalu smo imeli še dve kajakašici. Eva Terčelj je bila tokrat 15., Eva Alina Hočevar pa 19.

Zmagala je Avstralka Jessica Fox, za njo pa sta se uvrstili Čehinji Tereza Fišerova in Amelie Hilgertova.

Jutri so na sporedu polfinala in finala kanuistk in kanuistov ter ekstremni slalom. Polfinale se začne ob 9. uri, finale pa ob 11.30.

Rezultati, spletni prenos: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/krakow-2022