V Krakovu nov izjemen uspeh Benjamina Savška, drugi tudi Vid Kuder Marušič

0
29

V Krakovu smo spremljali polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kanuistov, ki so se na drugi tekmi svetovnega pokala potegovali za čim višje uvrstitve. Slovenska ekipa je bila znova izjemno zadovoljna, saj je bil Benjamin Savšek drugi, Alja Kozorog osma, Luka Božič pa enajsti. V polfinalu sta veslali še Lea Novak in Eva Alina Hočevar. V popoldanskem ekstremnem slalomu je s srebrom navdušil tudi Vid Kuder Marušič.

Slovenski slalomisti na divjih vodah so tudi v letošnji sezoni v izjemni formi. Po dvojni zmagi pretekli konec tedna na svetovnem pokalu v Pragi, ko sta vso konkurenco pokorila Peter Kauzer in Luka Božič, se bo z odličjem v domovino vrnil tudi aktualni olimpijski in evropski prvak Benjamin Savšek.

35-letni kanuist tacenskega kluba je brzel po progi v Krakovu in si priveslal nove stopničke na tekmah za svetovni pokal, že petnajste. Tokrat je osvojil srebro, saj je naredil dotik na 14. vraticah, kar ga je potisnilo na drugo mesto, z minimalnim zaostankom štirih stotink sekunde za zmagovalcem Francozom Nicolasom Gestinom. Tretji je bil Britanec Adam Burgess.

Kot rečeno, so to petnajste stopničke na tekmah svetovnega pokala za našega najboljšega kanuista in peto srebro v tej seriji tekem. Sicer ima še štiri zmage in šest tretjih mest.

Zelo blizu finala je bil tudi zlati iz Prage Luka Božič, ki je bil enajsti. Finale se mu je izmuznil za vsega pol sekunde, usoden pa je bil dotik zadnjih vrat, ki mu je odnesel boj za kolajno.

Zelo zadovoljna je bila lahko tudi kanuistka Alja Kozorog, ki ji na prvih večjih tekmah letošnje sezone ni steklo in je veslala slabše od pričakovanj, tokrat pa je pokazala, da zmore več. Z osmim časom polfinala si je priveslala prvi letošnji finale, enak rezultat pa je nato ponovila tudi v finalnem nastopu. Imela je sicer dva dotika in štiri kazenske sekunde, kar ji je onemogočilo še višjo uvrstitev.

V polfinalu smo imeli še dve predstavnici, ki pa sta imeli po dva dotika, tako da je bila Lea Novak na koncu 21., Eva Alina Hočevar pa 22.

V finalu, kamor se iz polfinala ni uspelo uvrstiti številnim kandidatkam za najvišja mesta, kot so Kimberley Woods, Ana Satila, Tereza Fišerova, Miren Lazkano in Monica Doria Vilarrubla, je slavila Britanka Mallory Franklin. Bila je dobro sekundo hitrejša od Francozinje Marjorie Delassus, tretja pa je bila Čehinja Martina Satkova.

Tako kot včeraj tudi danes nismo videli nemških predstavnikov, saj se je ekipa zaradi dveh pozitivnih testov na Covid-19, odločila da preventivno ne startajo tudi ostali.

Po dveh tekmah svetovnega pokala je razveseljiv tudi pogled na lestvico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Peter Kauzer namreč med kajakaši s 100 točkami vodi, drugi je Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Švicar Martin Dougoud. V kanuju je Benjamin Savšek v skupnem seštevku drugi, Luka Božič pa tretji. Vodi Francoz Nicolas Gestin. Med deseterico najboljših po dveh tekmah svetovnega pokala najdemo tudi Ajdo Novak, ki je deseta.

Vid Kuder Marušič drugi v ekstremnem slalomu

Popoldne so v Krakovu sledile še preizkušnje v ekstremnem slalomu, kjer sta nas zastopala Ajda Novak in Vid Kuder Marušič. Slednji je zablestel v konkurenci kajakašev in se veselil srebrne kolajne.

Taktika mu je uspevala vse od osmine finala dalje, saj je odlično startal in prešel v vodstvo, kar mu je olajšalo pot v nadaljevanju, ko so ga tekmeci morali loviti. Uspešno je odveslal tudi protitočna vrata, kjer najpogosteje prihaja do prerivanj in izmenjave vrstnega reda tekmovalcev. V četrfinalu je bilo napeto, a kajakaš tacenskega kluba se je uspešno izvlekel in prišel do polfinala, kjer je nato zmagal. V finalu so poleg Kudra Marušiča veslali trije Britanci. Zlate kolajne se je po ogorčenem boju veselil Christopher Bowers, drugi je bil Vid Kuder Marušič, tretji pa aktualni svetovni prvak v tej disciplini Joseph Clarke.

V ženski konkurenci je veslala Ajda Novak, bronasta z evropskega prvenstva v ekstremnem slalomu, a se je njena tokratna pot zaključila v osmini finala. V cilj je namreč prišla kot tretja, za Avstralko Jessico Fox in Ukrajinko Viktoriio Us,napredovali pa sta najhitrejši dve tekmovalki. V končni razvrstitvi tekme je bila Ajda Novak 23. Zmagala je Nizozemka Martina Wegman, druga je bila Avstralka Noemie Fox, tretja pa Ukrajinka Viktoriia Us.

Dosežki slovenskih slalomistov na divjih vodah v uvodnih preizkušnjah svetovnega pokala v Pragi in Krakovu so izvrstno vabilo na tretji svetovni pokal, ki bo prihodnji konec tedna potekal v Tacnu. Na Savi bodo v petek na sporedu kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa boji za odličja. Več na www.slalomtacen.com

Rezultati in spletni prenos: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/krakow-2022/

IZJAVE PO FINALU:

BENJAMIN SAVŠEK, 2. mesto C1m:

Zadovoljen sem. Bila je izenačena tekma, česar sem se zavedal že pred finalnim nastopom. Proga je takšna, da so časi na koncu zelo izenačeni in zavedal sem se, da bo potrebno biti zelo natančen in hiter. Vesel sem, da mi je kljub dotiku uspelo priveslati do drugega mesta. To mi daje zagon za naslednje tekme svetovnega pokala. Poskušal bom še naprej veslati v finalu in se boriti za najvišja mesta.

Zadovoljen sem s konstantnostjo. Potrebno je bilo napadati od starta do cilja. Povsod, na vseh vratih, je bilo potrebno uporabiti precej moči, da je čoln hiter in da je lepo tekel. Prepričan sem, da bo prihodnji teden v Tacnu še bolj zanimivo, saj je voda bolj divja. Tam se vidi, kdo ima več občutka za vodo.

V cilj sem prišel z veliko prednostjo in sem bil zadovoljen s prikazano vožnjo, ampak potem pa so me štiri stotinke ločile od prvega mesta. Kljub temu sem zelo vesel, da se lahko veselim drugega mesta in novih stopničk na tekmi svetovnega pokala.

To je dober obet. V letošnji sezoni se počutim zelo dobro in sem dobro pripravljen, ampak si ne želim ustvarjati prevelikega pritiska. Tekma bo doma, vzdušje je vedno vrhunsko, ampak morda zaradi tega tekmovalci zmeraj čutimo malo več pritiska. Osredotočil se bom na nastop in poskušal prikazati vrhunske vožnje, takšne, kakršnih sem sposoben. Upam na najboljše.

VID KUDER MARUŠIČ, 2. mesto K1m ekstremni slalom:

Na tej progi smo dobro naštudirali start, kar mi je potem tudi uspelo izvesti v vsaki izmed skupin. Vse je precej lažje, če si na začetku proge na eni izmed prvih dveh pozicij. S tem imaš nekaj rezerve za zadnji del proge, če se kaj zgodi ali te nekdo poskuša prehiteti. V osmini finala, četrt- in polfinalu sem naredil kar lepo razliko do tistih, ki so me lovili. Danes mi je uspelo. Zelo je lepo, da mi je v istem dnevu uspelo sestaviti štiri dobre teke. To je moja prva uvrstitev med najboljše tri v ekstremnem slalomu na kateri izmed mednarodnih tekem, doslej mi je to uspelo le na državnem prvenstvu. Zato sem zadovoljen. To je lep rezultat, jutri pridemo domov, prihaja nova tekma, upam, da bo šlo tudi v Tacnu čim boljše.

ALJA KOZOROG, 8. mesto C1ž:

Zelo sem vesela, da se mi je iz kvalifikacij uspelo uvrstiti v polfinale, saj sem imela s tem nekaj težav na zadnjih tekmah. Ta uvrstitev v finale je bila potrditev, da sem preko zime delala dobro in da sem napredovala. V finalu se je videlo, da mi še manjka znanje nastopanja v finalu.

Zahtevno je, saj je potrebne veliko fizične moči na tej progi. Voda sploh v spodnjem delu ne teče močno, zato moraš stalno potiskati čoln naprej, sicer si počasen. Sem sicer dobro pripravljena, a v zadnji tretjini mislim, da me je že malo zmanjkovalo. Na bolj divji vodi, kjer lahko prihraniš nekaj moči in ni potrebno stalno napadati, bom lahko zdržala tudi zadnjo tretjino.

Ta uvrstitev mi pomeni veliko, saj sem sezono začela precej slabo in pod svojimi pričakovanji. Zdi se mi, da sem dobila potrditev in lahko verjamem vase. Tacna se že veselim, saj tam vedno dobro tekmujem. Komaj čakam!